Пулсовият оксиметър – удобният и лесен начин да следим здравето си у дома

Устройството измерва два ключови показателя – нивата на кислород в кръвта и сърдечната честота

OFFNews 05 ноември 2020 в 09:58 10717 0

В сезона на вирусите и втората епидемична вълна, пулсовият оксиметър (или пулсоксиметърът), заедно със стандартния термометър, е едно от устройствата, които могат да помогнат лесно и удобно да следим здравословното си състояние вкъщи. Устройството изпълнява една основна, но много важна функция – измерване на нивата на кислородно насищане на хемоглобинa (SpO2) и честотата на пулса. 

Учестеният пулс, спадът в нивата на кислород в кръвта, водещ до усещане за тежест в гърдите и затруднено дишане, и температурата са сред основните показатели на развиваща се пневмония или вирус, включително COVID-19. 

С пулсовия оксиметър можем да следим част от тези показатели у дома и по този начин навреме да установим началото на инфекция или усложнение в състоянието си, особено при COVID-19, когато голяма част от по-леките случаи се насочват за домашно лечение. Този уред може да ни помогне да се ориентираме, кога е време да потърсим Спешна помощ.

Какво представлява и как работи

Пулсовият оксиметър следи моментното ни здравословното състояние в домашни условия. Употребата му е не по-сложна от използването на термометър и е напълно безболезнена. Устройството е малко и компактно и се прикрепя към показалеца или средния пръст на ръката. Нужни са му няколко секунди, за да измери кислородната сатурация (нивото на кислород в артериалната кръв). Това се случва със светлинни честоти (червена и инфрачервена). За да бъдат оптимално точни резултатите, е важно ръцете ни да не бъдат студени или мокри, както и да останем неподвижни по време на отчитането.

Как да разчитаме данните му

Затрудненото дишане и тежестта в гърдите може да означават понижени нива на кислородно насищане. Според Световната здравна организация, процентът на кислородно насищане на хемоглобинa за здравия човек трябва да бъде над 96%, като при пушачите този процент може да спадне до 95%. Спад на нивата между 92% и 94% може да се тълкува като възможен начален стадий на пневмония, вирус (включително COVID-19) или индикация за проблем с белите дробове. Нива под и около 90% изискват нужда от лекарска намеса.

Как да изберем подходящ пулсов оксиметър

Различните пулсови оксиметри са обединени от общата им основна функция – да измерват нивото на насищане на кръвта с кислород. Съществуват обаче различни видове устройства, които имат специфични характеристики. Едно от тях е умният оксиметър на Алтерко Роботикс – MyKi Oximeter, който се свързва с безплатното приложение за телефон MyKi Oxi (достъпно за IOS и Android) и дава свободата да проверяваме и запаметяваме резултатите в смартфона си.

Приложението следи измерванията в реално време, като изготвя и статистика на предходни данни, която лесно може да бъде споделена с личен или лекуващ лекар. Устройството позволява да следим от разстояние измерванията на своите близки за период от до 10 дни.

MyKi Oximeter има FDA и CE сертификация и може да бъде използван както в движение, така и у дома. За сезона на вирусите и пневмониите MyKi Oximeter е на специална намалена цена. Повече за приложението и устройството може да откриете на официалния уебсайт на MyKi.

За Алтерко Роботикс

Алтерко Роботикс е изцяло българска компания, част от холдинга „Алтерко“. Компанията се занимава с разработка на иновативни IoT решения и продукти. Засега основните направления на развитие са две – умни устройства за локализиране от серията MyKi, какъвто е детският часовник MyKi, и системи за автоматизация на дома. Компанията има амбициите да разширява продуктовата си гама с нови и иновативни разработки.
www.shelly.cloud, https://mykifamily.com/

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!