Противоречия между надзорниците за издръжката на НЗОК

OFFNews 01 ноември 2019 в 16:58 1808 0

Снимка Архив

Сумата за разходи за издръжка на НЗОК предизвика спорове между членовете на Надзорния й съвет. Това става ясно от стенограмата на заседанието от 23 октомври публикувана в сайта на Касата.

В проектобюджета на НЗОК за 2020 година за издръжка на административни дейности са предвидени 24 милиона лева. Те са два пъти повече, спрямо средствата, с които разполага Касата за същите дейности през 2019 г. От стенограмата на НЗОК става ясно, че спорът е за 12 млн. лв., към които имат претенции и от Касата, и от МЗ.

Шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев предлага сумата да бъде отделена за мерките по информационната сигурност, които се налагат след изтичането на данни от НАП. От здравното министерство настояват да бъде разпределена за болничната помощ. 

"Мотивите за намаляването на разходите за издръжка в полза на разходите за здравноосигурителни плащания са, че всички разходи, които са поемани за оперативната издръжка на институцията, би следвало да се оптимизират до и под нивата на настоящата година, като единственият фактор, върху който не може да се въздейства, е свързан със съдебните дела и изпълнителните листове по тях", казва зам.-министърът Жени Начева.

Управителят на Касата обаче заявява, че с 12 млн. лв. фондът ще може да поеме разходите по съдебните дела, но са нужни още 12 милиона, за да може да се гарантира информационна сигурност на фонда. Д-р Дечев добавя, че хората, които работят в Касата, са изключително ощетени откъм заплащане, въпреки че постоянно им се прехвърлят дейности и ангажименти, а никой не подсказва, че трябва да бъдат увеличени възнагражденията.

"Така че да ме извинявате от МЗ, но за пореден път публично исках да го кажа, и искам това да се запише, че съм категорично против и че с действията си министър Ананиев персонално подлага на риск съществуването на ефективността на контрола и е пряко негативно отношение към целия екип, който работи в касата", казва д-р Дечев.

Представителят на БСК проф. Григор Димитров предлага частично решение на проблема като отпаднат средствата, които НЗОК плаща на НАП за събиране на здравноосигурителни вноски, в размер на 5 млн. и 600 хил. лв.

„Това е безобразие. От 16 години се прави предложение за това, НОИ плаща ли събирането на вноски? Не. Защо ние ще плащаме?", казва проф. Димитров. И предлага парите от таксите за НАП да се прехвърлят към издръжката на касата. „Искам да Ви кажа, че като представител на обществената квота, ще направя всичко възможно да отпадне това плащане, тъй като не е нормално да се отделят средства за издръжка на НАП от здравни вноски. Направил съм сметка за 15 години. Тези средства не са по малко от 50 млн. лв. - т. е. средствата за издръжката на една средна по големина болница сме предоставили на НАП.", категоричен е проф. Димитров.

Предложението му е подкрепено от представителя на синдикатите д-р Иван Кокалов, който заявява, че не е редно с парите за здраве да се плащат такси.

„ Аз не знам вече ние здравна каса ли сме, социална каса ли сме, инвалидна каса ли сме, изобщо каква сме. На всичкото отгоре винаги съм твърдял и съм искал хората да бъдат стимулирани, не само в Централно управление, а и в регионалните каси, защото ние имаме глад за кадри. И виждаме какви материали идват и от РЗОК, защото вече няма хора, които да работят за такива заплати. И е редно също да се помисли за тяхното стимулиране, докато има финикийски знаци. То става с пари, т. е. ние първо трябва да направим тези места атрактивни, за да идват много хора, а тези, които са - да ги задържаме."

По думите му заплатите на работещите в районните здравни каси лекари са дори по-ниски от тези, за които настояват сестрите.

В крайна сметка надзорниците се обединяват под предложението да се въведе нов ред в частта за разходите за издръжка за административни дейности, в който да е записано „в това число суми за извършването на плащания на дължимите суми по влезли в сила съдебни решения срещу НЗОК във връзка със здравноосигурителни плащания" – 12 млн. лв."

Друго решение на НС на НЗОК е икономиите формирани от лечебните заведени към 30 септември, да се разпределят към бюджетите им за последните три месеца от годината. Спестените средства са в размер на 28 млн. лв.

От няколко районни каси се предлага със средства, които са в Централно управление на НЗОК, да се направят корекции за тези лечебни заведения. В тази връзка Жени Начева предлага да се предвиди възможност да може да се заплати авансово дейност за 2020 г. на лечебни заведения за болнична помощ, в случай че има неусвоени средства или да се изплати дейността за декември през декември, а не през януари. Проф. Димитров пояснява, че ако спестените средства не бъдат разпределени тази година, трябва да бъдат върнати в бюджета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови