Фармацевтка от София с положителен тест за коронавирус, затвориха аптеката

Александра Маркарян Последна промяна на 22 март 2020 в 10:26 51132 2

Снимка Pixabay

Снимката е илюстративна.

Аптекарка от София е дала положителна проба за коронавирус на 21 март. Предупредение за това бе разпространено в професионалната общност на магистър-фармацевтите същия ден, а OFFNews също получи достъп до текста.

Аптеката е затворена. Тя се намира в ж. к. "Надежда".

Един положителен тест не означава със сигурност, че жената е болна от Covid-19. Необходимо е втори да потвърди резултата. Въпреки това жената се е изолирала и аптеката е затворена.

Тя е почувствала грипоподобни симптоми миналата неделя, на 15 март, след като в петък, 13.03. е била за последно на работа. Вдигнала е висока температура и е почувствала отпадналост. Направен ѝ е тест в частна лаборатория в столицата. Резултатът е положителен. Острите симптоми са отминали и сега жената е в стабилно състояние, като цяло се чувства добре, става ясно от съобщението.

От фармацевтичната компания, в чиято аптека работи жената, са изпратили запитване и очакват инструкции от столичната РЗИ относно извършване на дезинфекцията в аптеката и възможност за отварянето ѝ.

Към момента няма специфични инструкции, отправени специално към аптеките от щаба. Налични са общи и те касаят обекти с обществено предназначение в условията на епидемично разпространение на Covid-19. Бяха изпратени и временни насоки на Международната федерация по фармация.

Колегите на жената не проявяват симпоми. Въпреки това целият екип остава вкъщи. Те ще информират и личните си лекари и ще очакват инструкции от тях, а от компанията уверяват, че ще поддържат всекидневна връзка с всеки от тях, за да се проследи евентуална промяна в състоянието им.

OFFNews се обърна снощи с въпроси към Оперативния щаб за борба с коронавируса относно случая. Щом получим отговори, ще ви информираме.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22092

2

Стефан

22.03 2020 в 14:12

И какво като се зададе правилен въпрос, като няма кой да даде смислен отговор. Циркът, който разиграва Борисов, е предизборен театър. Може това да е учил, и уж по правилното време. Ма явно не е имаш шестица по гражданска отбрана. Нито по управление на силите и средствата.
Не чух кой и за къде, но сутринта някой от уж управленците, изтърси за "експоненциално увеличение" на заразените. След такава идиотщина, аз нямам нито един въпрос.

9873

1

emanuilis

22.03 2020 в 11:42

Добре, колко още примера ви трябват за да започнете да задавате правилните въпроси на отговорните за целия този „спектакъл', а именно:
- защо се налага карантина на всички, а не само на рисковите за усложнение контингенти от населението?
- защо не се тества произволна и достатъчно голяма извадка от населението IgG-нива срещу CoViD19?
- догодина отново ли ще повтаряме същия „театър", когато се появи новия щам?
Замислете се, вероятно значителна част от екипа на OffNews също е „преболедувал" този вирус без да разбере. Това означава ли, че трябва да се затвори редакцията? Същото касае и парламента, личния състав на МС и пр.

И накрая, основният въпрос - кому е нужна цялата тази демагогия?