Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Още 2 области минават в червената зона. Критичните точки станаха 10

OFFNews 27 октомври 2020 в 16:58 4870 0

Снимка архив

Разград и Кюстендил са новите две области, които преминават в "червената зона" на разпространение на коронавирус днес с над 120 заразени на 100 000 души, предаде БТА. 

Съгласно заповедта на министъра на здравеопазването в лечебните заведения за болнична помощ в тези региони се спират плановите операции и плановият прием. В червената зона вече са София град и областите Благоевград, Сливен, Габрово, Търговище, Шумен, Смолян и Русе.

През последното денонощие на територията на Разградска област са регистрирани 28 нови случая. Под карантина са поставени паралелка с четвъртокласници от ОУ "Отец Паисий" и преподавател от Езиковата гимназия. Продължава изследването на персонала и потребителите на дом за възрастни, посочват още от областната администрация.
От там допълват, че общо регистрираните случаи от COVID-19 в област Разград са 480. От тях активни са 276, на домашно лечение са 203, а новоприетите в болница са петима. В болниците се спират плановите операции и прием.

По-строги противоепидемични мерки се въвеждат в Кюстендилска област от днес, съобщиха от Областния кризисен щаб. Мерките ще важат до 10 ноември и предвиждат преустановяване на плановите операции и плановия прием на пациенти в болниците и лечебните заведения в областта.

Всичките пет лечебни заведения се задължават да разкрият специализирани структури за лечение на пациенти с коронавирус, с минимум 10 процента от общия брой легла, с които разполагат.

Взето е решение да се затворят временно нощните заведения в областта - дискотеки, барове, клубове. Областният щаб ще отправи и препоръка до директора на ОУ "Неофит Рилски" в Дупница за създаване на организация за преминаване към електронна среда на обучение на част от паралелките или на цялото училище.

В Смолян легловият капацитет е запълнени на 50%, но пък данните показват ръст на новорегистрираните с коронавирус от началото на октомври. Висок е и процентът на смъртните случаи.

"11,6% за последните 14 дни, при 2,88% за страната, почти 4 пъти по-висок. Процентът на хоспитализираните към броя активни случаи е 33,3%, при 10,83 средно за страната - три пъти повече хоспитализирани", каза д-р Мими Кубатева - директор на РЗИ-Смолян.

Навсякъде в лечебните заведения се търсят доброволци за секторите с коронавирус. В русенската болница Канев четирима началници на други отделения и 4 медицински сестри са влезли като доброволци в отделението, в Белодробната болница са дошли да помагат двама души.

До 15 ноември се затварят нощните заведения в Ловешка област, реши местната РЗИ. 

Лекар-епидемиолог от инспекцията е с положителна проба за коронавирус. За последното денонощие новорегистрираните случаи са 20. Трима от тях са настанени за лечение в болница. Многопрофилна болница "Проф. д-р Параскев Стоянов" в Ловеч разкрива допълнително отделение за лечение на заразени с COVID-19. В момента в Инфекциозното отделение на болницата са настанени 17 пациенти, като капацитетът е запълнен. Досега в област Ловеч са регистрирани 271 заразени- 177 са активни, като 36 се лекуват в болница. Излекувани са 89 души.

Общинският кризисен щаб в Благоевград заседава извънредно за предприемане на допълнителни мерки поради увеличаващия се брой на заразените, съобщиха от Общината. 

По данни на кризисния щаб в лечебните заведения в общината са настанени близо 60 пациенти с COVID-19. Най-много са в МБАЛ-Благоевград - над 30. В Тубдиспансера за лечение са настанени десетима, като свободните легла са 4. 16 от заразените с COVID-19 пациенти са настанени в частната болница в града.

За последното денонощие новите случаи на коронавирус в община Благоевград са 57. Общо броят на заразените в областта е достигнал 130 за последните 24 часа.

В област Плевен се забраняват обществените мероприятия от днес до 13 ноември, съобщиха от областната администрация. Ще бъде спряна и дейността на пенсионерските клубове.

РЗИ ще изисква всекидневна информация от всички болници за заетостта на леглата за COVID-19. В Плевен ще бъде изработен алгоритъм, при възникване на необходимост, за пренасочване към други болници на пациенти от спешното отделение на УМБАЛ "Д-р Г. Странски".

Нови ограничителни противоепидемични мерки се налагат в област Добрич от днес със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция. Забранява се провеждането на обществени мероприятия на закрито до 15 ноември, въвежда се еднопосочно движение на пазарите и тържищата в областта, а в груповите празненства на открито могат да присъстват до 30 души.Мерките се налагат заради влошената епидемична обстановка в областта през последните две седмици.

За периода от 19 до 25 октомври в област Добрич са регистрирани общо 52 случая на заразени с коронавирус, информира директорът на РЗИ Добрич д-р Светла Ангелова.

Седем от случаите са при медицински лица – трима лекари, 3 медицински сестри и 1 санитар. Положителни резултати при изследване има и в сферата на образованието – 1 учител в училище, трима учители в детска градина и трима възпитатели в детска градина, както и трима ученици.

Карантинирани са ученици от седми класове на училище в Тервел, ученици от 11 клас в ЕГ „Гео Милев“ в Добрич. Не работи и ДГ № 12 „Щурче“ в Добрич.

От потвърдените 52 положителни случая 12 са хоспитализирани, като един от тях е в Отделение по анестезия и интензивно лечение.

Рекорден брой положителни тестове за коронавирус са отчетени за Ямболска област. Новорегистрираните заразени са 43 -ма, над 20 са настанени в болница.

Сред заразените има трима лекари – един от извънболничната и двама от болничната помощ, две детски учителки на една група, както и учителка професионална гимназия. Под карантина в момента са поставени 373 души. Активните случаи са 168, от тях 22 са хоспитализирани, на домашно лечение са 146, починалите са 34.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews