Над 100 вида заболявания ще дават право на пожизнени ТЕЛК решения и инвалидна пенсия

OFFNews 06 юли 2021 в 14:40 22558 0

Снимка БТА/Христо Касабов, архив

Пожизнени решения за неработоспособност ще получават пациентите с над 100 вида състояния. Няма да им се налага, както досега, през 3 г. да минават за ново освидетелстване през Териториално-експертна лекарска комисия (ТЕЛК). Такова е необходимо, за да получат правото на т. нар. инвалидна пенсия.

Промяната е част от проект за изменение на Наредбата за медицинската експертиза, представен днес от служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

"Най-важният момент в това изменение е даването на право на хора, които са с дефинитивни и необратими увреждания да получат пожизнено решение. Да не се налага, както е сега, да се явяват за освидетелстване за заболявания, които те ще носят до края на живота си", каза министърът и допълни:

"Слагаме край на един брадясал проблем. Проблем, който се повтаря и обсъжда сигурно 10-15 години.

Стана наистина в кратки срокове, бързо бяха направени тези неща. Колегите работиха снощи до късно вечерта, за да може днес да имаме готов проект на наредба, който, надявам се, утре да мога да внеса в Министерския съвет и да приключим с решаването на този проблем".

И сега съществува подобен текст в цитираната наредба и в Закона за здравето, но "той е текст, от който не следва нищо - коментира Кацаров - тъй като броят на състоянията, които се определят пожизнено, беше изключително малък. С това изменение в наредбата една много голяма част - говоря за десетки, може би над 100 състояния ще получат, след влизането в сила на наредбата, пожизнено решение за трайна неработоспособност".

Той даде и няколко примера.

Например досега прекаралите онкологично заболяване имаха право на 50% трайна неработоспособност след петата година. "Както разбирате, след петата година е и 60-ата. На практика става дума за текст, който те определя пожизнено, но след като не е изрично посочен, тези хора досега трябваше на всеки три години да се явяват, за да доказват на ТЕЛК, че са имали раково заболяване, което ТЕЛК знае."

Тежкото генетично заболяване муковисцидоза бе друг негов пример.

"При хората с такива генетични заболявания това няма да се промени. Според медицинската наука това е за цял живот. Няма нужда на всеки три години да доказваме нещо, което науката е показала, че е за цял живот.

Степента на увреда ще бъде най-малкото такава, каквато е определена в пожизненото решение", каза Кацаров.

Третият пример, който той даде, касае болните от диабет:

"Ние досега не го определяме пожизнено. Когато стигнеш до състояние, в което имаш най-малко две допълнителни увреждания, предизвикани от диабета - например ретинопатия, например нефропатия, например невропатия и други усложнения на диабета - според медицинската наука те са необратими. Досега наредбата даваше оценка 80% неработоспособност за такива състояния."

Ако се приеме предложението за изменения в наредбата от Министерския съвет утре, хората с тези състояния и много други ще имат право на пожизнени решения.

При наличие на заболяване, което дава право на пожизнено решение, и на друго, което не е пожизнено - човек ще може по всяко време да се обърне към комисия за допълнително освидетелстване.

Разходи

"Що се отнася до Националния осигурителен институт (НОИ изплаща инвалидните пенсии), това предложение за изменение в наредбата няма да доведе до увеличаване на разходите по простата причина, че тези хора, за които са предвидени пожизнени решения за трайна неработоспособност, така или иначе ще получават пенсии. Разликата е единствено, че няма да се налага на всеки три години да доказват, че нямат ръка, крак, око, са с диабет или с онкологично заболяване", каза Кацаров.

При НЗОК - според него - това ще намали разходите, защото няма да са необходими изследвания, които на всеки 3 г. да доказват необратими състояния.

"От гледна точка на органите на медицинската експертиза - ТЕЛК и НЕЛК, промяната ще доведе до облекчаване на работата на ТЕЛК комисиите, тъй като ще стане по-малък броят на хората, които ще освидетелстват. Надявам се да помогне и за това да няма чакане по-дълго време от предвидения в закона срок и да даде възможност включително и да се повишат възнагражденията", каза министърът.

Той направи и следното разграничение:

"Това изменение в наредбата ще реши проблема на хората, които имат необратими увреждания, но това не е необратимо решение на проблемите на медицинската експертиза. Дефинитивното решение на проблемите с медицинската експертиза изисква изцяло нов подход. Изисква сериозна реформа, за която е необходимо изменение в закона, необходим е действащ парламент и воля на хората, които управляват здравната система, системата на пенсионно осигуряване, да решат този проблем, като разделят третирането на увредата, заболяванията от неработоспособността. Така че дълготрайното и дефинитивно решение предстои, надявам се, когато се конструира следващият парламент".

Нов план за действие при COVID вълна

Такъв трябваше да бъде представен днес, но по неясни причини това беше отложено, а министър Кацаров анонсира оповестяването му този четвъртък.

Той не разкри подробности, но каза, че документът ще заложи предварително всички видове ограничения и дейности, които ще бъдат приложени съответно при навлизането на страната в зелена, оранжева, червена и тъмночервена зона. Те ще обхващат всички здравни структури в страната, включително спешната помощ, извънболничната и болничната, здравната администрация, лекарствената политика, "всичко, за което се сетите".

"Влизането в една и друга зона е предвидим процес. Базира се на 14-дневна заболеваемост и процент на положителните проби. Човек ще може да знае предварително какво ще се случи не само в здравната система, а и в икономиката на страната", уточни министърът.

За финал и в отговор на журналистически въпрос дали би призовал президента Румен Радев да се ваксинира и така да стимулира колебаещите си министър Кацаров заобиколи директния отговор, като заяви, че призовава всички към това, а журналистите - да сложат стикери на реверите си с надпис "Ваксинирай се, спаси човешки живот".

"Съгласни ли сте - попита той репортерите. - Защото вас ви гледат милиони всяка сутрин, всеки ден, всеки следобед. Може би част от хората ще се съобразят, като видят, че го носите."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови