МЗ: Грешките в управлението на здравеопазването предизвикаха протести

Кирил Ананиев отчете извършеното от ведомството му през 2019 г.

OFFNews 28 декември 2019 в 11:06 3107 0

Снимка Архив

2019-та беше година, в която системните грешки в менажирането предизвикаха протести, посочва министърът на здравеопазването в годишния си отчет за извършеното в здравеопазването. 

Сред успехите на екипа си Ананиев изтъкна осигуряването на по-голяма прозрачност в сектора, засилването на контрола, поставянето на дневен ред на проблеми, които са били неглижирани години наред.

Въведените стандарти за финансово управление на държавните и общинските болници са довели до овладяване на  ръста на просрочените задължения. Очакванията са просрочените задължения на държавните болници да бъдат намалени с до 25 на сто спрямо отчетените за 2018 г, се казва още в отчета на здравния министър.

Като постижение на екипа си Ананиев посочи публично достъпните актуални ценоразписи на болничните услуги и въведената Методика за формирането на разходите за персонал в болниците, така че да се осигури справедливо и достойно заплащане на труда на медицинските специалисти.

Той докладва, че в 90% от държавните болници са достигнати нивата на КТД, а през новата година и с новия Национален рамков договор всички държавни болници ще постигнат тези нива.

Модернизация

Продължава модернизацията на лечебните заведения. С близо 47 милиона лева е осигурена високоспециализирана апаратура - ЯМР, гама камера с компютърен томограф, робот „Да Винчи“; ангиографска апаратура; NAT технология и др. Инвестиции са направени в подобрение на материално-техническата база на редица държавни болници; психиатричните и съдебно-медицински отделения в страната. Обновена е хемодиализната мрежа в страната.

Финансиране

Приета е наредба за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. По тази линия МЗ субсидира 164 лечебни заведения за извършване на дейности по осигуряване на спешна помощ, психиатрична помощ, лечение на туберкулоза и др. на обща стойност 131 млн. лв.

Увеличени са цените на 121 клинични пътеки в различни медицински специалности, които не бяха актуализирани от години, отбеляза министърът.

Той посочи още, че е стартиран дълго отлагания проект за изграждането на Национална педиатрична болница, като очакванията му са да бъде построено модерно и удобно лечебно заведение.

По линия на детското и майчиното здравеопазване са закупени апарати за дихателна реанимация и кувьози, финансово е подкрепена Педиатрията в София и педиатричните отделения в другите болници, уточни министър Ананиев.

Трансплантации

Факт е Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията до 2023 г., а проведената кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията е преобърнала обществените нагласи по темата.  Министърът изтъкна сключеното споразумение за обучения на български екипи във Виена за осъществяване на белодробни трансплантации и посттрансплантационно наблюдение на пациенти. "През тази година е факт и първата успешна белодробна трансплантация в България“, допълни Ананиев.

Лекарства

Подготвят се промени в редица основни закони в сектора като Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, Закона за здравното осигуряване, Закона за лечебните заведения, чието разглеждане в Народното събрание предстои. С новите текстове се предлагат условия за предотвратяване навлизането на фалшиви лекарства и нарушаване на правилата за безопасност при лекарствените продукти, прецизират се текстовете, свързани с реда и условията за контрол върху лечебните заведения и аптеките, и за установяване недостига от нови дейности в сектора.

Стартира първия етап от процедурата за закупуване на медикаменти за нуждите на лечебните заведения по този начин, посочва в отчета си Ананиев. Въведен е ред за провеждане на програми за т. нар. състрадателна употреба – за пациенти, които страдат от тежки инвалидизиращи или животозастрашаващи заболявания. 

Създадена е специализирана електронна система за установяване на недостиг на лекарствени продукти, благодарение на която при дефицит на лекарствени продукти с установен недостиг, износът им се забранява. Има възможност и у нас да се прилага лечение на някои редки заболявания, какъвто е случаят при децата със Спинална мускулна атрофия, посочва министърът.

Проекти с европейско финансиране

По проекта за Националната здравна информационна система се подготвят всички правила и номенклатури, за да започнат и конкретните софтуерни разработки.

Предстои финализирането на информационната система за контрол на медицинската експертиза. Системата ще осигури интеграция на различни институции, оптимизация и прозрачност на цялостния процес по освидетелстване и преосвидетелстване.

Стартирани са обученията на работещите в спешните приемни отделения и центровете за спешна медицинска помощ. По големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ по ОП „Региони в растеж“ са обявени обществени поръчки за извършване на СМР за извънболничните структури на спешната помощ; сключени са договори за закупуване на медицински оборудване и апаратура за структурите на спешната помощ; договор за 78 линейки 4х4; доставени са 132 линейки; осигурени са 20 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ за хеликоптер за транспортиране на спешни пациенти и органи за трансплантация“, каза министър Ананиев.

Като успех на екипа си той посочи и подписаните Националните рамкови договори в сферата на денталната и медицинската помощ за три години – 2020-2022 година. "Постигнахме стабилност в здравната система и възможност, при ясни правила и механизми, пациентите да получат качествени медицински услуги, а медицинските специалисти по-високо заплащане", изтъкна министърът.

Той призна, че не е успял да постигне консенсус за въвеждането на нов здравноосигурителен модел, който да удовлетворява и съсловието, и пациентите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови