Мангъров към премиера: Ако не се действа правилно, ще умрат повече хора!

Да се затваря цялото общество е новост, която не е издържана от епидемиологична гледна точка. А стойността на тестовете, които правим сега, е колкото на ланския сняг - казва доцентът

OFFNews 07 април 2020 в 10:16 34682 12

Ако не се действа правилно, ще умрат повече хора!

Това предупреди ръководителят на детското отделение в Инфекциозната болница в София доц. Атанас Мангъров в интервю за bTV. Той бе поканен, за да отговори задочно на упреците на премиера Бойко Борисов, който не е лекар, камо ли специалист по инфекциозни болести, но според когото да се разреши на хората да излизат и да се действа в посока изграждане на колективен имунитет е равносилно на това да се каже следното:

"Това означава ей теа ще умрат, другите ще живеят ... с уважение към господин Мангъров... Кажи колко ще умрат! И поеми ангажимент, че ей теа ще умрат и ги посочи".

На тези думи доцентът отговори така: "Същият спор се води в Чехия, където шеф на кризисния щаб е моят приятел проф. Роман Примула. Той е за това, което казвам аз. Срещу нещо стои чешкият министър-председател Андрей Бабиш. Тук не става дума кой да умре. Тук става въпрос за това, че ако не се действа правилно, ще умрат повече хора, отколкото ако се действа правилно".

"Кой поема отговорност за тази група хора, която всяка година през януари и февруари умира от такива неща - попита на свой ред доц. Мангъров. - Хора си умират, ние не сме станали още безсмъртни. Не сме станали, няма и да станем!"

Специалистът по инфекциозни болести е категоричен, че затварянето на хората ще доведе до следната картина: заразените ще се разболеят и ще заразят хората около тях. Това ще се случи в малките им, затворени общности. И в момента, в който страната се отвори и ограниченията се вдигнат, или когато отново дойде зараза отвън - всичко ще започне отначало.

"И тогава отново най-застрашени ще бъдат тези, които по принцип са застрашени - възрастни с придружаващи заболявания, ние тях трябва да пазим!" - апелира доцентът.

"Води се спор, който трябва да бъде на научна основа - подчерта той. - При всяко инфекциозно заболяване, което дава епидемия, трябва да се изолират тези, които са болни, които са застрашени. Това да се затваря цялото общество е новост, която не е издържана от епидемиологична гледна точка."

Никой не е крил, че ще има смъртни случаи. Това е нова болест, която ще мине през целия свят и за спре, за да изчезне - трябва поне 70 на сто от населението на земното кълбо да го прекара, подчерта за пореден път Мангъров.

Той обърна внимание и на друга, неправилна според него, част от стратегията на щаба и правителството, а именно тестването. Тестването единствено на това кой има вирус не служи, за да имаме пълната картина, на база която може да се направи прогноза какво може да се случи и да се действа адекватно. За целта ни е неободимо и сероепидемиологично проучване, което да проследи и случаите на прекаралите "на крак" болестта, които вече имат антитела.

"Другото, на което се настоява и аз продължавам да твърдя, че не е правилно е, че продължават да се правят изследвания, с които се установява, че този или онзи отделя вирус - каза доц. Мангъров. - Добре, отделя го. В момента в цялата страна има коронавирус. Тази информация не служи кой знае за какво. По-важно е да се направи сероепидемиологично проучване, тоест да се види какво може да очакваме да се случи, колко души са изкарали или не са го изкарали и въз основа на това да си правим сметки какво можем да очакваме. Това се установява, като се изследват антителата. Имаме имуноглобулини М и имуноглобулини G. Едните са маркер за скорошна, другите са маркер за стара инфекция.

Това го казахме сто пъти, набедиха ме, че го казвам, защото имам лаборатория, защото искам да изследвам. ... Не е така!

Като продължаваме да изследваме хората, които продължават да отделят вируса, ние намираме само, че има хора, които отделят вируса. Това има стойност колкото ланския сняг!"

Доцентът отговори на критиките срещу него, като подчерта:

"Аз не съм враг на държавата! Аз не искам хора да умират, аз просто се опитвам да кажа какво би трябвало - според мен и според науката - да се направи, за да умират по-малко хора".

Той вече е дал на властите ни предвиждане какво ще се случи през следващите седмици и месеци на база опита на Италия. Накратко Мангъров обобщи заключенията така: " Това, което се случва сега и по света, се е случвало многократно в миналото - 2015, 2007, 2008. Тоест нищо особено няма да се случи. Ще има хора, които ще се разболеят, ще има хора, които ще загинат, но няма да е нещо екстремно, няма да е Армагедон, няма да има камиони с трупове! Няма да има!"

Доцентът обърна внимание и на друг ефект от случващото се - ударът върху икономиката. Според него тя "ще отиде на кино".

"Икономиката по света ще отиде на кино. И това е, което аз не разбирам, на което се учудвам - гледам и не вярвам на ушите си!" - каза Мангъров. Според него разумното е да се направи и сметка с какво разполага една здравна система и да се действа на тази база.

"Не съм се чувал с Борисов, не съм влизал в директен спор с него - каза към финала на разговора доц. Мангъров. - Това, което искам да кажа е, че в устата ми се слагат думи, които не съм казал и с които някои искат да ме вкарат в конфликт с хора, с които не искам да бъда в конфликт. Думи, че съм се изразил непочтително за хора, които аз уважавам, защото, тъй или иначе, те са натоварени с една много тежка задача в момента."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

13

Hissarion

08.04 2020 в 19:39

Този педиатър стана по-известен и от Мутафчийски. Сякаш няма други специалисти с доста по-близки до епидемиологията специалности, че само него лансират навсякъде.

23293

12

Стефан

08.04 2020 в 05:22

Е, а сега се налага поне двукритериална оптимизация, и то не на единичен процес, а на сложна система, която на всичкото отгоре е и отворена. Не е ли очевидно, че тия хора по принцип не могат да решат такава задача, щом дори не разбират условието и, не разбират даже упътванията за решаването, които им дават? Не разбират даже, че това са упътвания, и че се опитват да им помогнат.

23293

11

Стефан

08.04 2020 в 05:19

Е, друго си е мнението на няква безименна пица по тоя въпрос.
Толко и сте разбрали какво казва. А той казва това:
Не може да херметизираш котела, и да започнеш да хвърляш като бесен кюмур в пещта под него. Ще гръмне, и всички вътре ще измрат. Да, не от отровния въздух наоколо, а от взрива. Но ще умрат. И тогава кви си ги свършил?

Главатарят на това правителство, не може да се справи нормално с никаква, дори еднокритериална оптимизация. Всичко става с глупави проби и грешки, напред-назад. Понеже няма идея как се прави. Не защото процесът е сложен, или непредсказуем. Просто не разбира от управление на процеси. Това го приемаме за доказано, да? 10 години май стигат.
Отборите му са със същото качество - хора без образование, без знания, без опит. Също е доказано, да?

4109

9

Дедовия

07.04 2020 в 20:01

Пицата, не знам кво светило е Мангъров, ама 1000 % е по-голямо светило в областта на инфекциите от банкянско-барцИлонския "експерт по всичко"! Не ставай смешен, тъпо е!

10212

8

Човека

07.04 2020 в 15:13

Спрете да насърчавате малоумниците, които не ги кефи, че някой ги ограничавал и чакат знак от ей такива идиоти да почнат да правят каквото си искат. И без друго трудно се удържат дори и с глоби. Тия хора явно майка не ги е раждала и нямат възрастни или болни роднини. Утре, като ги питате "Що умряха толкова хора?" ще кажат " Мии...еба ли го" и ще се скрият. И слепите видяха какво се случва там, където закъсняха да наложат ограничения.

3930

7

Пицата

07.04 2020 в 14:31

И кво светило е Мангъров... набеден доцент - инфекционист със съмнителни качества. Да не си говорим,колко е изкуфял вече. Следващия път като му давате трибуна го попитайте ,какво е закусвал ... едва ли ще може да ви отговори :)

17439

6

мнение от IP

07.04 2020 в 13:25

Ако ползваме само логика, трябва да има баланс. Не е трудно да се досетим, че абсолютното затваряне само забавя процеса. Това е необходимо за да може да се справи здравната система. Но съвсем логично е и че трябва да се направи възможно най-пълна картина през колко хора е преминал вируса. И да се намери баланса, така че най-застрашените да са най-защитени, здравната система да не е претоварена и постепенно да се добие имунитет. Трудно е сигурно, но това не го прави невярно. Борисов, а и Радев са с напълно излишни напъни да дават акъл в случая.

3092

5

hristohh

07.04 2020 в 11:44

Дали ще бъде боготворен или низвергнат като фалшив пророк и измамник предстои да се разбере. В момента за едни той е светило, за други божество. Но, впрочем, доста време ще трябва да мине, защото паметта на съвременниците е къса. Защото, ако утре ни се размине с малко жертви, за вярващите в Мангъров той ще е прав, че не е било страшно, и малко хора ще си спомнят защо са били малко жертвите - заради мерките. Ако не ни се размине с малко жертви, пак ще е прав, щото мерките ще се окажат нефективни, но малко хора ще се сетят, че е казвал, че не е страшно. Също както сега не си спомнят как обиждаше с настървение колегите си от щаба, и то неколкотратно.

705

4

order

07.04 2020 в 11:35

Както обикновено в света и историята Мангъров ще излезе прав и ще се боготвори.... ама в бъдеще!!!!!!
Кое светило не се е признавало....ама чак после....утре!!!!!