Логистични проблеми забавили приема на починалите пред вратите на болницата в Пловдив пациенти

Да се носи вина за смъртни случаи е много сложно, единият пациент е бил с тежки придружаващи заболявания, заяви директорът

Янка Петкова Последна промяна на 19 ноември 2020 в 09:56 4684 2

Все още не е ясно защо е бил забавен приемът на двамата мъже, които починаха в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Това съобщи на извънреден брифинг изпълнителният директор на лечебното заведение проф. Карен Джамбазов.

Скандалният случай стана известен вчера, след като съпругата на единия починал показа видео, на което се вижда как двамата мъже седят на стълбите, единият с кислородна бутилка, и часове наред чакат да бъдат приети в отделението, в което са пренасочени.

По-рано пред bTV жената разказа, че той е бил разкарван между клиниките в продължение на няколко часа, след дълго чакане на стълбите е бил принуден да се качва пеш към третия етаж, по време на което кислородът му е свършил. Дошлият на място лекар свалил кислородната маска и не сложил нова бутилка кислород.

Жената каза още, че мъжът ѝ е бил за хемодиализа, но такава не е правена, тъй като той ѝ се обадил, че не е започнала, въпреки че са му обещали и предупредил лекарите, че не се чувства добре.

Вчера от здравното заведение съобщиха, че ще бъде направена проверка на случая, а резултатите от нея ще бъдат оповестени днес. На брифинга тази сутрин директорът на УМБАЛ "Св. Георги" обясни, че основната причина са логистичните проблеми, с които се сблъсква болницата, след преструктурирането на отделения в ковид зони. Той уточни, че проверката все още не е приключила и данните не са окончателни.

Джамбазов съобщи, че Клиниката по токсикология и Отделението по професионални заболявания са били обединени в обща структура за долекуване на пациенти с коронавирус, тъй като леглата в Инфекциозната клиника не са били достатъчни. В едното от отделенията обаче 2/3 от персонала е напуснал. В новата структура са освободени 35 легла. В понеделник там са били превозени 6 пациенти. Трима от тях са били настанени, а другите трима, сред които двамата починали, е трябвало да изчакат. Точно двамата мъже, които са били оставени на изчакване, са починалите. 

Д-р Джамбазов отрече пациентите да са чакали часове на стълбите. За мъжа, който е бил на кислород, той уточни, че по информация от шофьора на линейката, почти през цялото време е бил в спешния автомобил и не е прекарал два часа на стълбите, на които е бил сниман във видеото на съпругата. Той е трябвало да изчака да дойдат медици от ковид отделението, за да бъде качен на ръце, тъй като сградата няма асансьор.

"Това изчакване в никакъв случай не е практика. Тези пациенти са били предупредени, че ще бъдат качени в Клиниката по инфекциозни болести и е трябвало да бъде създадена организация. Проблемът е бил, че това отделение работи от 3-4 дни като ковид зона, логистиката не е била напълно изчистена." 

Той съобщи, че ще бъде установено кой точно е виновен за забавянето в приема на пациентите, въпреки че персоналът е бил уведомен за преместването им. Джамбазов отрече да има недостиг на кислород в структурата. Двамата пациенти са получили 10-15 л кислород, за да поддържат сатурация (ниво на кислород в кръвта) около 70-80.

"Да се носи вина за смъртни случаи е много сложно, единият пациент е бил с тежки придружаващи заболявания, на хемодиализа, която от доста време не била правена. Пристигнал е при при нас в състояние за спешна хемодиализа, това е едно от основанията той да бъде преведен в структурата за долекуване. Той загива точно по време на стартирането на хемодиализата, когато прави внезапен сърдечен арест", обясни директорът.

По думите му другият мъж е починал на следващата сутрин, той е бил по-възрастният и с тежка ковид инфекция.
И двамата мъже са били са значително увредени.

"Случаят ще бъде предаден на прокуратурата. Не мога да кажа, че има вина, докато това не се докаже от прокуратурата или от нашата проверка", каза директорът на университетската болница в Пловдив.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови