Двама мъже починаха след хаос около приема им в COVID отделение в Пловдив

OFFNews 18 ноември 2020 в 20:34 9096 8

Двама пациенти починаха в рамките на няколко часа в новосформираното отделение за COVID-19 в Клиниката по алергология на Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив, съобщи БНТ.

Скандално видео показва как преди това двамата мъже чакат за настаняване пред сградата, единият - на кислородно дишане, а другият - легнал на стълбите. Те са пренасочени от Инфекциозната клиника, където са лекувани предишните дни. Двамата чакат повече от 40 минути преди да се свържат с медицинско лице.

Историята във видеото се развива на 16 ноември. Мъжът, който чака седнал на тротоара пред отделението по алергология с кислородна маска на устата, е Господин Господинов от село Брестник. До него на стълбите е пловдивчанинът Любчо Лалев. 

Няколко часа по-късно двамата издъхват в клиниката, която скоро е трансформирана в отделение за долекуване на пациенти с COVID-19. Преди това те са лекувани в Инфекциозната клиника на университетската болница.

"Съпругът ми е инвалид 100% с чужда помощ, 6 инфаркта, 7 стенда, с три байпаса, рак на бъбреците. През ден е на хемодиализа", разказа Мария Господинова - съпруга на починалия пациент.

Цяла седмица 61-годишният мъж поддържа температура над 37,4 градуса. Съпругата му опитва да го заведе в болница, за да го прегледат, но получава отказ от няколко места. На 14 ноември тя успява да го транспортира до спешния център в Куклен, откъдето е насочен към Инфекциозна клиника в Пловдив.

Господинова разказва, че са седели около два часа в Инфекциозна. След преценка на лекарите Господин Господинов е преместен в новообразуваното отделение за пациенти с COVID-19 в другата база на болницата. “Приеха го на третия етаж, пеша до горе. В рамките на час той ми се обажда отново и ми казва: върнаха ме отново в Инфекциозна, не съм бил за тях”, каза Мария Господинова.

Господинов остава в Инфекциозна клиника до понеделник, предвиден е за хемодиализа, която така и не е направена. По неясни за съпругата му причини отново е взето решение той да бъде транспортиран в отделението за по-леки случаи.

"Чакахме повече от 47 минути, търсихме, викахме, нямат носилки, нямат инвалидни колички. Стигнахме между втория и третия етаж, аз го виждам, че умира, кислородът свърши…”, разказва през сълзи жената.

В рамките на минути състоянието на мъжа се влошава, а малко по-късно умира на реанимационната маса. В известието за смъртта пише, че причината за смъртта е сърдечен арест и че е с потвърдена диагноза COVID-19, факт, за който съпругата му не е била уведомена.

Другият мъж от видеото - пловдивчанинът Любчо Лалев, също издъхва часове след Господинов. Синът му отказа да говори пред камера.

Двете семейства обмислят за заведат колективен иск срещу Министерството на здравеопазването.

От здравното заведение съобщиха, че вече е започнала проверка по случая и ако бъде установено нарушение, ще бъде уведомена и пловдивската прокуратура.

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева също разпореди спешна проверка. Резултатите се очакват в следващите дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

8

kokoten

20.11 2020 в 09:14

Пирогов е отделен случай,достоен за дълбоки анализи...от една страна там се трошат много ресурси което е безсмислено,от друга той доказа какво трябваше да стане за да не сме сега като след война-няколко големи болници за лечение на ковид,обурудвани с техника и персонал(доброволци и военни) и масово тестване и стройна организация на карантината,най-вече с помощта на полицията,и това трябваше да стане когато бяхме на 10-15 заразени на ден...сега е вече късно,мрат все повече хора,особено голяма е смъртността при хората над 70 год,там си е направо мор и няма лечение за съжаление....сега и ремдесивира го отрекоха....да се надяваме на ваксините след месец,убеден съм,че тогава нещата ще задобреят рязко....

10212

6

Човека

19.11 2020 в 05:07

Не се карайте доктори и пациенти. Всичката тая гнус идва от управлението на държавата. Назначена била проверка. Какво ще ми проверявате в тоя неуреден батак, който сами сте създали. В други дъжави отдавна организираха правила, лечебни заведения, ред за действие. Тук партия от некадърни малоумници цяло лято се занимаваха само с един проблем - как да останат на власт.

6145

2

kokoten

18.11 2020 в 23:08

Ти ли ще ми кажеш какво значи спешност,бе,тъпунгер...денонощно си скъсвам задника заради такива като теб и накрая -какво,тъпи,ехидни подмятания....за човека на диализа се учудвам,че е преживял толкова дълго време,който няма представа от заболяванията му,просто да млъкне....вие не разбирате ли,че просто няма места,и второ аз съм сам на 54 човека...това са 54 човека с различна по степен дихателна недостатъчност,а кафе не пия отдавна,просто като седна -заспивам....сега съм си в къщи и подобни писания ме държат буден....а утре пак на пангара....