Кардиолог, избягал от Русия, не може да практикува у нас

От две години д-р Владимир Шурупов чака легализацията на документите си, но от МЗ се бавят

OFFNews 24 юни 2024 в 10:50 8342 12

Владимир Шурупов

Снимка Скрийншот

Владимир Шурупов

Инвазивният кардиолог д-р Владимир Шурупов от град Томск идва у нас след началото на войната. Той е и анестезиолог, кандидат на науките, но макар да упражнява професията си от 15 години, у нас не може да работи като лекар, тъй като от Министерството на здравеопазването бавят документите му.

Д-р Шурупов не е съгласен с навлизането на руските войски в Украйна. „Избягах в Армения, получих и чешка виза, но избрахме България, защото имаме роднини”, разказва той пред Нова телезивия.

Съпругата на Владимир - Маргарита, е журналист. „Има опасност за нея, защото е от независима медия и решихме да напуснем Русия”, казва д-р Шурупов. Така семейството с две деца се озовава първо във Варна, а после в Русе. „Обичам България и много се радвам, че живеем тук. Мисля, че е много подходяща за нас държава”, споделя съпругата на д-р Шурупов.

Бягайки от Руската федерация в България, 42-годишният лекар започва живота си отначало. „Година и половина работих на строеж – тежък физически труд, но с много приятни хора българи. Тренирах си българския език”, казва той.

Владимир и Мария решават да преминат тежкия бюрократичен път – първо по утвърждаването им като политически бежанци и после – да легализират дипломата на д-р Шурупов. „Две години е тази битка с бюрократичната машина за получаване на статут и след нея имаме отново някакви бюрократични препятствия. Изглежда, че България няма необходимост от лекари”, добавя Маргарита.

Владимир е оценен от ръководството на русенската болница, но тъй като дипломата му не е призната, той е назначен на служба. „Не е лекарска професия, но е лекарска среда и за мен е добре. Мога да чета ЕКГ, зная ехокардиография, коронарография, всичко зная, но има забрана от закона”, казва лекарят.

На Владимир и Маргарита Шурупови помага Ваня Добрева. Тя е доброволец от Варна. Ваня и нейната организация са помогнали на близо 600 медицински лица - бежанци от Украйна, Русия и Близкия Изток да започнат работа по специалността си. Жената недоумява защо от здравното министерство спъват легализирането на дипломата точно на д-р Шурупов.

„Той представи всички документи, които се изискват от МЗ, по списък от сайта им, но получи писмо, на което и аз, и адвокатът ни се затруднихме да отговорим. Така и не разбрахме какво точно искат. Другият документ е академична справка за часове. Сравнихме с други дипломи, които са минали, и те съдържат всички часове на преминатото обучение”, обяснява председателят на Асоциация „Хипофиза”.

Действително към подаденото от г-н Владимир Сергеевич Шурупов заявление е налично „Приложение към диплома на специалист“, издадено от Сибирски държавен медицински университет към Министерството на здравеопазването на Руската федерация, в което са посочени изучаваните учебни дисциплини и брой „учебни часове/астрономически часове, но не се съдържа информация каква част от часовете са предвидени за аудиторна заетост и каква за извънаудиторна заетост (самостоятелна подготовка), отговарят от Министерство на здравеопазването след запитване от медията.

Важно е обаче да се отбележи, че предвид статута си на бежанец, ако г-н Владимир Сергеевич Шурупов среща трудности във връзка с представянето на посочения по-горе документ, е необходимо да информира за това в писмен вид министъра на здравеопазването.

Според Мария Петрова, която е адвокат по медицинско право, държавата трябва да се намеси в казуса и да помогне, а не да пречи в случая на лекар със статут на политически бежанец. „Фактът, че той е бежанец, показва, че той е препятстван да е в добри отношения с държавата си. Тук трябва да се намеси държавата със съответната агенция, която има международноправни механизми, и да изиска документи в срокове и да не се създават обструкции и утежняване на процедурата по признаване на квалификация”, казва още тя.

Според Ваня Добрева от Варна проблемите идват от лекарското съсловие. „Съпротивата е от Български лекарски съюз и Български зъболекарски съюз, защото, ако пуснем тези от Украйна, ще дойдат и тези от Киргизстан и ще работят за по-ниски заплати, което не е основателно за мен”, обяснява тя.

Владимир и Маргарита Шурупови са доволни и на това, което имат тук, но смятат, че могат да дадат повече на тяхната втора страна – България. „Радвам се, че имам работа и пари. Мога да живея. Имам апартамент и чакам да започна като лекар след легализиране на диплома”, казва д-р Шурупов.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  1000

  12

  BhBp

  26.06 2024 в 00:30

  Тъпа, тъпа, тъпа държава, че чак вдлъбната. Докато управниците се наумуват, ще изчезне от картата. 2 години за една легализация на диплома на практикуващ лекар-специалист-кардиолог. Какво мъчите човека, бе гьонсурати! Кажете му да се яви на изпит, като се съмнявате в компетенциите му. Калинка с фалшива диплома си развявяше.байраците в Държавен фонд земеделие. Защо не и верифицирахте дипломата?!
  Сигурен съм, че този доктор е по-добър от много наши. Руската школа е добре известна с постиженията си. Ами прочетет за начало Записки на младия лекар на Михаил Булгаков. Кой млад български лекар го може? Явно евроатлантизмът в случая има думата! Кретени!

  145

  11

  Джендо Джедев

  24.06 2024 в 14:43

  опетков,

  Да, аз имам съоученик от НПМГ, който мина през същата мелница. Но си представи, че си минал през нея и въпреки това те бавят 2 години...

  145

  10

  Джендо Джедев

  24.06 2024 в 14:42

  ПР,

  Както казах по-долу - безспорно си прав. Но едно са 9 месеца, друго - 2 години. Ясно е, че има изисквания и не можеш да практикуваш просто ей така. Но когато си изпълнил всички изисквания и те моткат?

  145

  9

  Джендо Джедев

  24.06 2024 в 14:41

  Constanza,

  Така е, да. Но, познавайки родната администрация...

  3300

  8

  опетков

  24.06 2024 в 14:14

  В САЩ ще го накарат да учи медицина отначало. Не се признават нашите дипломи на доктори. Познавам такъв случай с д.м.н., който започна като санитар. Проблемът там е с огромните застраховки и искове към докторите.

  1010

  7

  ПР

  24.06 2024 в 13:44

  Джендо,стриктната регулация на лекарските умения и дипломи,както и перфектното владеене та езика,касаят пряко човешки живот.
  Може и да е направил всичко,не знам.Колкото до административния капацитет на чиновниците в БГ,може да се напише роман в много черен стил.Това,че е политически бежанец,кардиолог,анестезиолог и пр.,не му дават автоматично права за практикуване в ЕС.
  8 месеца бяха нужни на дъщеря ми,за да открие практика в града на съпруга си във Валотия,Белгия.Ако да има С1 ниво френски и английски,завършила 9 ФЕГ,диплома 5.64 от МУ-София.

  875

  6

  Constanza

  24.06 2024 в 13:35

  Джендо Джедев,

  Дотук сме прочели гледната точка само на едната страна. Коментар от Министерството няма и като че ли не е потърсен.

  145

  5

  Джендо Джедев

  24.06 2024 в 12:59

  ПР,

  Това е ясно. Въпросът е, че явно човекът е направил всичко "точ в точ", както казва Чудомир, а нашите клатик@рци си клатят... нали... До болка позната история. Прочутата нашенска "администрация".

  10935

  4

  borisboris

  24.06 2024 в 12:26

  Сигурно не е дорасъл до нивото на нашите. Все пак трябва да умее да се държи с болните като с животни, освен ако не извадят некоя пачка. От време на време да умори по некой пациент и пр.

  1010

  3

  ПР

  24.06 2024 в 12:09

  Ами сорка,но бежанец или не-навсякъде по Света,лекарските дипломи се легализират.
  Английски доктор,за да практикува в САЩ,държи изпит-обща и специална част,сиреч,по цялата медицина.В ЕС,държавите си признават взаимно дипломите.Но искат сертификат за най-високо ниво,писмен и говорим език.Няма как,да лекуваш,без да разбираш пациента или да не можеш да опишеш състоянието му.Този,какви претенции има,кое условие изпълнява? Хайде малко по-по правилата!
   
  X

  Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите