Кампания за превенция на сърдечносъдовите заболявания стартира в страната

OFFNews 25 септември 2023 в 12:07 685 0

кампания

Снимка ДКБ

Национална кампания "Използвай сърцето си, за да знаеш!"

Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) стартира Национална информационна кампания „Използвай сърцето си, за да знаеш“ в Световния ден на сърцето 29 септември за четвърта поредна година.

Тя ще се проведе в партньорство с Министерството на здравеопазването, Българското дружество по интервенционална кардиология, Съсловното сдружение по кардиостимулация и електрофизиология, Българската лига по хипертония и Асоциацията на студентите по медицина в България (АСМБ).

Кампанията ще бъде отбелязана в 8 града в страната.

Сърдечносъдовите заболявания продължават да бъдат причина № 1 за предотвратима смърт в България и в света. Те намаляват продължителността и качеството на живота, затрудняват здравните системи и предизвикват сериозни икономически щети за държавите. Сърдечносъдовите заболявания и инсултът са свързани със загубата на 18,6 милиона живота в света всяка година.

Кампанията под егидата на Световната федерация на сърцето (WHF) акцентира върху здравето на сърцето и начините за превенция на сърдечносъдовите заболявания. Фокус на Световния ден на сърцето тази година са личната и обществената грижа за сърцето, контролът на сърдечно-съдовите заболявания чрез технологиите, поддържането на активен контакт с лекар, превенцията на затлъстяването и заострянето на вниманието върху принципите за здравословен начин на живот.

Приоритетни в кампанията са познанията за подобряване стила на хранене, увеличаване на физическата активност, намаляване на вредните навици и насърчаване на профилактичните прегледи с редовно проследяване на показателите - телесно тегло, кръвно налягане, кръвна захар, холестерол и др.

Кампанията „Използвай сърцето си“ обхваща целия свят, свързвайки доброволци, организации, семейства, общности и управляващи, които реализират социални инициативи за подобряване на здравето и насърчават активни промени в начина на живот на всички членове на обществото. През 2023 г. фокус на обединените международни действия на членуващите в Световната сърдечна федерация е силата на знанието – чрез нея можем да спрем убиец №1 в света и у нас - сърдечносъдовите заболявания.

На 29 септември 2023 г. България отново се присъединява към призива на Световната сърдечна федерация за осветяване на значими национални обекти в червено в подкрепа на борбата със сърдечносъдовите заболявания. Ето какви прояви са предвидени в 8 града на страната: 

София

29 септември

Информационна кампания на студентите по медицина в метрото

19:30 Осветяване на НДК в червено. Флашмоб "Живото сърце" от студентите по медицина от АСМБ и пускане на балони в небето

30 септември, Южен парк

10:30 Информационна кампания за здравословни промени в начина на живот

"Игрите на 90-те" – празник и игри за малки и пораснали

Открита тренировка

Демонстрация на кардиопулмонална ресусцитация от инструктори на Университетския аварийно-спасителен отряд и Националния екип за реакция при бедствия, аварии и катастрофи

Пловдив

29 септември, площад Марукян , кв. Капана

18:30 Информационна кампания за здравословен начин на живот

18:45 Изпълнение на роял на маестро Евгени Генчев

19:15 Флашмоб "Живото сърце" от студентите по медицина от АСМБ и пускане на балони в небето

Бургас

29 септември, Бургарски кей

19:30 Осветяване на кея. Флашмоб "Живото сърце" от студентите по медицина от АСМБ и пускане на балони в небето

30 септември, пешеходна главна пред Община Бургас

11:30 Информационна кампания в центъра на града

Варна

30 септември, Морска градина

14:00 Информационна кампания на входа на Морска та градина

Флашмоб с танцовия състав на студентите от МУ-Варна. Флашмоб "Живото сърце" от студентите по медицина от АСМБ и пускане на балони в небето

Плевен

29 септември, пешеходна зона пред Община Плевен

Информационна кампания за опазване на сърдечно-съдовото здраве

Русе

29 септември

18:00 Официално откриване на спектакъла „Приказка за вълшебната флейта“ с реж. Пламен Бейков на Държавна опера Русе с послание от ДКБ за грижи за сърдечно-съдовото здраве

Троян

29 септември

14:00 Среща с медиите и обществеността в конферентната зала на МБАЛ „Троян"

19:30 Осветяване на възрожденското читалище „НАУКА – 1870 Г.”“ в червено

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика