Имаме най-съвременните техники за лечение на сърдечни заболявания, но пациентът не може да си ги позволи

426 българи са починали от инфаркт за първите 6 месеца на 2021 г.

OFFNews 28 септември 2021 в 13:05 2821 0

"В България пациентите трябва да доплащат за повечето от съвременни процедури, а Националната здравноосигурителна каса поема само процент от стойността им. Имаме условията да прилагаме най-модерните техники за лечението, имаме прекрасни специалисти, но повечето от тези процедури са недофинансирани, а българският пациент няма как да си ги позволи“, каза проф. Иво Петров и уточни, че тава дума за имплантируемите устройства, като кардиовертер дефибрилаторите, криоабалон аблацията за предсърдно мъждене и др. 

По думите му години наред България е на челно място по смъртност от сърдечносъдови заболявания и, за съжаление, все още изоставаме в превенцията, ранната диагностика и съвременните начини за справяне с кардиологичните проблеми.

Данните бяха представени на онлайн пресконференция по повод Световния ден на сърцето. Гост-лектори бяха кардиологът проф. д-р Иво Петров, медицински директор и началник Клиника по кардиология и ангиология към Университетска болница Аджибадем Сити клиник и Искра Ангелова, председател на Управителния съвет на Фондация "От сърце".

"Пандемията от COVID-19 усложни ситуацията, профилактиката се забави, много хора спряха лечението си, други потърсиха медицинска помощ със закъснение. Бройката на пациентите с инфаркт и инсулт е голяма, а съвременната медицина предлага много и различни методи за предотвратяването и лечението им. Независимо от сложната пандемична обстановка, ние трябва да се възползваме от тях, за да спасим, колкото се може повече хора и да намалим тази смъртност", сподели специалистът. 

По време на срещата той представи иновативния метод – Транскатетърно имплантиране на аортна клапа (TAVI). Методът се използва за лечение на клапни заболявания без да се прави отворена операция. 

"С него се постигат изключително добри резултати, но за да се възползват, пациентите трябва да минат през изключително трудна и дълга процедура. Това е една от причините в България да се правят в пъти по-малко такива процедури, отколкото в Западна Европа. Важно е институциите да преразгледат своите бюджети и да осигурят на българските граждани достъп до най-съвременните методи за лечение на кардиологични проблеми“, каза проф. Петров.

Кардиологът изнесе информация и за честотата на тромбозите и миокардитите при заболелите от COVID-19 и странични ефекти, свързани със сърдечно-съдовата система при ваксинираните.

"Данните сочат, че честотата на тромбозите при заболелите от COVID-19 е 13 пъти по-голяма в сравнение с появата на такъв сърдечен проблем при имунизираните с ваксината на "Астра Зенека". Честотата на миокардитите при заболелите е 10 пъти по-голяма в сравнение с честотата при ваксинираните с РНК ваксините. Данните са категорични, че ползите от ваксините значително надвишават риска", категоричен беше специалистът и призова българското население да се имунизира.

"Ако всеки ден ваксинираме по 20 000 човека, до Коледа ще достигнем такова ваксинационно покритие, каквото имат Дания, Унгария и Португалия – страни, които започват да премахват част от противоепидемичните мерки", допълни той.

На пресконференцията беше представена и фондация "От сърце"

"Разговаряйки с проф. Петров, стигнахме до извода, че трябва да се сформира организация, която да обединява пациентите със сърдечно-съдови заболявания и техните близки. Така се роди идеята за фондация "От сърце", обяви основателят ѝ Искра Ангелова и допълни:

„Нашата цел ще бъде да повишим информираността за заболяванията на сърдечно-съдовата система, да окажем подкрепа на болните, както и да насочим общественото внимание върху необходимостта от ранна профилактика, превенция и съвременни начини за лечение. Важно е, във времена на здравна криза, да има организация, която да бъде гласът на пациентите. Така болните ще имат възможност да участват в преговорите с институциите по въпроси, които засягат пряко техния живот и живота на техните близки."

31% от всички смъртни случаи в световен мащаб са от сърдечно-съдови заболявания, сочат данни на Световната здравна организация. През 2017 г. около 17.8 милиона души са починали вследствие на кардиологични проблеми, което се равнява на увеличение с 21.1% в сравнение с 2007 г. Специалистите очакват до 2030 г. смъртните случаи от сърдечно-съдови заболявания да достигнат до 22.2 милиона.

Според данни на Националния център по обществено здраве и анализи към Министерството на здравеопазването 5 965 българи са били диагностицирани с инфаркт на миокарда за периода януари – юли 2021 г. От тях 5 116 са хоспитализирани, а 426 пациенти са починали. За сравнение през същия период на 2020 г. с инфаркт са диагностицирани 6 029, от които 5 180 са постъпили в болница, а починалите са 402.

През първите шест месеца на 2021 г. 23 132 българи са диагностицирани с инсулт, като от тях 21 761 са хоспитализирани. Смъртните случаи за половин година са 2 662. През същия период на 2020 г. са регистрирани 25 635 случая на инсулт, от които 24 235 са хоспитализирани, а 2544 са починали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови