Германия с най-висок ръст заразени с COVID-19 от три месеца, Мелбърн под карантина за 6 седмици

В Индия е регистриран най-големият брой смъртни случаи за ден от началото на епидемията

OFFNews 06 август 2020 в 12:03 4552 0

Германия отчете най-голям брой новозаразени с коронавируса за ден от три месеца, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на института за инфекциозни болести "Роберт Кох".

Вчера са били регистрирани 1045 нови случая. За пръв път от май този показател надхвърля 1000, но все още е много под пика от април, когато за един ден е имало повече от 6000 нови случая.

Данните от последното денонощие потвърждават тенденцията от последните седмици за увеличаване на новите случаи и появата на малки огнища в различни части на страната, отбелязва Асошиейтед прес. По повод съобщените днес числа институтът "Роберт Кох" отново заяви, че "това развитие на ситуацията буди голямо безпокойство".

Миналата седмица германците бяха призовани да носят маски и да спазват социална дистанция.

Германската реакция на кризата с COVID-19 засега се смята за относително успешна. По официални данни потвърдените случаи на коронавирус в Германия са 213 000, а смъртните случаи 9175, тоест смъртността е по-ниска, отколкото в други съпоставими страни.

Франция регистрира 1695 новозаразени за денонощие - най-големият брой от два месеца насам. Жертвите на опасния щам в страната са над 30 000, което я нарежда на трето място по смъртност в Европа. Преди Франция са Великобритания и Италия. По най-оживените улици в Тулуза маските вече са задължителни. Очаква се мярката да бъде възприета в столицата Париж и други градове.

Повече случаи регистрират и в Испания, а Швейцария стана поредната държава, която наложи карантина за пристигащите от Испания.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис прикани към стриктно спазване на предписанията и предупреди, че е възможно обстановката да се усложни.

Все повече държави поставят под карантина определени райони или отделни градове. Абърдийн, Шотландия, е поредното място със затегнати рестрикции. Нови мерки в борбата срещу коронавируса се очаква да обяви и Нидерландия. 

В Мелбърн, Австралия, днес започна 6-седмична пълна карантина, след като за последното денонощие във втория по население австралийски град бяха регистрирани нови 471 случая с коронавирус и починаха осем души, предаде Ройтерс.

Заради новата вълна от разпространение на вируса са затворени повечето магазини и предприятия, което поражда опасения от недостиг на хранителни продукти. Улиците на петмилионния град, столица на щата Виктория, са пусти.

Има опасност вълната от зараза във Виктория да се прехвърли в други щати. Вчера в Нов Южен Уелс бяха обявени нови 12 случая, а в в цялата страна за деня новозаразените бяха 483. В другите щати и територии не бяха установени нови случаи.

От началото на пандемията в Австралия са били регистрирани около 20 хиляди случая, а починалите от COVID-19 са 255. Това е значително по-малък броя от останалите развити държави, отбелязва Ройтерс.
Повечето от заразените - над 13 хиляди - са във Виктория. Вчера в този щат бе отбелязан рекорден дневен прираст на заразените и починалите - съответно 725 и 15.

Премиерът на Виктория Даниъл Андрюс прикани жителите на щата да не започват панически да се запасяват, след като обяви ограничаване на продукцията на месо, съобщи Асошиейтед прес. По думите му от петък вечерта ще бъде намалено с една трета производството на говеждо, агнешко и свинско заради опасността от разпространяване на заразата из кланици и месопреработвателни предприятия. Производството на пилешко ще бъде съкратено с една пета.

От днес, шотландският град Абърдийн е отново под карантина, поради увеличилия се брой заразени от коронавирус, предаде Би Би Си.

Властите в Шотландия наредиха да бъдат затворени всички барове, кафенета и ресторанти в града. В сряда са установени 54 новозаразени в бар.

Разрешени са само пътуванията до работа и с образователна цел. На туристите се препоръчва да спазват всички предпазни мерки.

Карантината ще продължи до сряда и при нужда ще бъде удължена.

Индия регистрира най-големия брой смъртни случаи на пациенти с коронавирус за един ден - 904 души, предаде Асошиейтед прес. Новозаразените се увеличиха с 56 282 и достигнаха близо 2 милиона, съобщи министерството на здравеопазването. Починалите вече са 40 699, от тях 20 000 за последните 30 дни.

През последните 14 дни са се подобрили обаче показателите за възстановилите се от заболяването - те са вече 67 на сто, докато преди две седмици са били 63 на сто. Близо 600 000 пациенти все още са на лечение. Смъртността от коронавируса за Индия е 2,09 процента. Най-засегнати са щатите Махаращра, Тамил Наду и Андхра Прадеш.

Осем пациенти с COVID-19 загинаха днес в пожар, избухнал в интензивното отделение на частна болница в западния град Ахмедабад, предаде Ройтерс. Започнало е разследване на трагедията. Според спешните служби причината е била, че се е запалила предпазната екипировка на един от служителите в болницата. Той се е опитал да угаси огъня, но той бързо е обхванал цялото отделение.

Междувременно турското министерство на вътрешните работи започна днес най-мащабната проверка на спазването на противоепидемичните мерки в цялата страна в рамките на борбата с разпространението на коронавируса, предаде ТАСС.

"Ще извършим в цяла Турция най-мащабната проверка, каквато сме правили когато и да било в борбата с епидемията", написа днес вътрешният министър Сюлейман Сойлу на страницата си в Туитър.

Ще бъдат проверявани пазари и магазини, бизнес офиси и предприятия, търговски центрове, ресторанти, кафенета, общественият транспорт, таксиметровите автомобили, пътищата. В процеса ще участват служители на различни равнища, включително валии и кметове.

През последните три дни в Турция бе регистрирано нарастване на новите случаи на зараза. Общият брой на инфектираните до момента надхвърля 236 хиляди души, починали са 5784 души. Оздравели са 219 506 пациенти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови