Д-р Георги Миндов: Профилактичните прегледи винаги са били задължителни, но никога принудителни

Няма пари за профилактика на всички български граждани. Плашат гаргите, коментира Станимир Хасърджиев от НПО

OFFNews 27 юли 2023 в 09:55 1126 0

Георги Миндов

Снимка БГНЕС/Димитър Тончев

д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари

„Доколкото ми е известно до момента няма наложена санкция на български гражданин, за това, че не се е явил на профилактичен преглед“, казва в интервю за БГНЕС д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари. Той подчертава, че тези прегледи винаги са били задължителни, но никога принудителни.

Коментарът му е по повод подновения дебат трябва ли действително да се налагат глоби за неявяване на профилактичен преглед.

Според Закона за здравето при първо неявяване санкцията е от 50 до 100 лв. за административно нарушение, при второ неявяване – от 100 до 200 лв.

При неявяване на профилактичен преглед, административният орган, в случая Министерството на здравеопазването, трябва да установи кой е пациентът, който не се е явил за преглед, да състави акт за административно нарушение и да си събере постъпленията, ако прецени, че трябва да го прави, казва д-р Миндов и подчертава, че работата на личните лекари е да извършват въпросните прегледи в обема, който е заложен за изплащане от НЗОК, но не могат да задължават пациентите си.

"Стимулите работят по-добре от наказанията", твърди Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

Качеството на профилактичните прегледи

Важно е и какво се случва, когато отидеш на профилактичен преглед – дали се извършва както трябва или само губиш време; дали не е една издадена проформа бележка, или е обстоен преглед, какъвто трябва да бъде. Трябва да се научим да работим и да живеем по правила. Профилактичният преглед не е по-различен от всяка друга медицинска процедура, коментира по БНР Хасърджиев.

Профилактични прегледи по месторабота

Д-р Миндов казва, че сред по-младите хора, тези в непенсионна възраст, има объркване по отношение на профилактичните прегледи по месторабота, които се правят по действащата наредба за здравословни и безопасни условия на труд.

„Тези прегледи се осигуряват от работодателя, заплащат от него и са длъжни всички работещи по трудов договор всяка година да преминат такъв преглед, както и други – замерване на условията на работниците във вредност, шум, запрашеност, – това са специфични служби по трудова медицина. Често пъти една част от тези неща се припокриват с нашия пакет, но не е същият. Съвсем други неща се правят при нас, съвсем други неща се търсят“, заяви той и уточни, че много често, особено по-младите, остават с впечатлението, че това е профилактичният преглед, а това съвсем не е така.

Пакетът, който общопрактикуващите лекари изпълняват по линия на НЗОК, осигурява изследвания, които прегледът по месторабота не осигурява, тъй като са скъпоструващи, като например туморен маркер, който се прави през година на мъже над 50 г., и др.

Липса на време

За да отидат на профилактичен преглед, много често пациентите трябва да излязат в работно време, казва лекарят и предлага работодателят, или НОИ да осигурят един ден платен отпуск, в който пациентът да може спокойно да отиде и да му бъде направен пълният пакет от профилактични изследвания. В момента хората правят профилактичните си прегледи и изсладвания, когато излязат в отпуск, обяснява д-р Миндов.

"Плашат гаргите"

В момента малко се "плашат гаргите", в НЗОК няма предвидени средства за това всеки български гражданин да отиде на профилактичен преглед. Политиците много добре знаят, че след като не са предвидили средства, това, което в момента правят, е само прах в очите на хората. Никой няма никакво намерение да вдигне процента на хората, които ходят на профилактични прегледи, но при всички положения е правилно Министерство на здравеопазването да полага усилия да се информират хората и да се стимулират, посоми Станимир Хасърджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки