Бюджетът на НЗОК мина на първо четене

OFFNews 01 декември 2023 в 13:10 704 0

НЗОК

Снимка БГНЕС

Национална здравноосигурителна каса

Парламентът прие на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2024 г. Той бе подкрепен от 142-ма депутати от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС. "Против" бяха 60 депутати от "Възраждане", "БСП за България" и "Има такъв народ".

Въпреки отрицателното становище на Комисията по здравеопазването, депутатите от ГЕРБ гласуваха "за" проектосметката на фонда.

За следващата година са предвидени 8 163 353,1 хил. лв. от приходи и трансфери. Здравноосигурителните приходи са в размер на 7 958 809,6 хил. лв., от които 4 880 099,2 хил. лв. са от здравни вноски и 3 078 710,4 хил. лв. са трансфери за здравно осигуряване.

Разходите са в размер на 8 163 353,1 хил. лв., което е с 1 136 139,5 хил. лв. повече спрямо предходната година.

Средствата за здравноосигурителни плащания са в размер на 7 630 931,4 хил. лв., с увеличение от 1 077 255,0 хил. лв. спрямо 2023 г. или 16,4 % ръст.

Предвижда се ежемесечният трансфер на Министерството на здравеопазването към бюджета на НЗОК, за дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, да е в размер на 173 766, 9 хил. лв..

Увеличава се броят на изследванията за рак на гърдата и на маточната шийка при жените над 45 години и за рак на простатата при мъжете над 60. Предвижда се фондът да заплаща и ехография на щитовидна жлеза веднъж годишно само за жени, навършили 45.

Проектът гарантира средства за 4 нови специализирани изследвания за автоимунни заболявания и за изследвания на витамин Д при деца и пълнолетни, както и на маркери за сърдечна недостатъчност. Заложена е нова клинична пътека, по която лъчелечението на деца да се случва под упойка.

За зъболечение остават досегашните 1 преглед за деца и за пълнолетни, 4 дейности за деца и 2 за възрастни годишно. 

Дебатите

Минути преди гласуването на първо четене, председателят здравната комисия проф. Костадин Ангелов изложи резервите на партията му към предложения бюджет: не са достатъчно средствата за дентална помощ и заплати на медиците според нивата заложени в Колективния трудов договор. Липсват ясни политики и механизми за по-рационално изразходване на средствата.

От ГЕРБ бяха отправени критики и по наложения мораториум за сключване на договори от НЗОК с нови болници или за нови дейности. Ангелов подчерта, че от ГЕРБ са против процедурите по осигуряването на онколекарствата да се водят от управителя на НЗОК, а не от министъра на здравеопазването.

От "Възраждане" посочиха, че средствата в бюджета на НЗОК нарастват, но това не подобрява достъпа на пациентите до здравни грижи, тъй като лимитите в извънболничната помощ остават, а процентът на доплащане за лечение все още е най-високият в ЕС - близо 50%.

Според Маргарита Махаева не са предвидени средства за профилактични прегледи и лечение на здравнонеосигурените жени; няма сериозно увеличение на средствата за медицински изделия; недостатъчно са парите за лечение в чужбина и за осигуряване на медицински храни. Подобни бяха аргументите и в изказванията на другите депутати от партията.

"Бюджетът остава далеч от перфектния", заяви Георги Гьоков от "БСП за България". Основната му критика към вносителите бе липсата на механизми за контрол върху изразходването на средствата. Той съзря задкулисни мотиви в подкрепата за предложения бюджет и обобщи, че се води "битка за овладяването на НЗОК и на никой от сглобката не му пука за проблемите в здравеопазването". От БСП също се обявиха срещу лимитите за прегледи от специалист и изследвания в извънболничната помощ.

Най-големият институционален бюджет в Република България е рекордно увеличен и затова ще се изтрепят ГЕРБ и ПП-ДБ. Няма как да го подкрепим поради видимата липса на промяна в цялостната философия. Плахо се намалява делът на средствата за болнична помощ, а решението за онколекарствата ще подпомогне различни икономически кръгове. Скромни са предвидените средства за скрининг, заяви Станислав Балабанов от ИТН.

Според Александър Симидчиев от ДБ драстични реформи не могат да се правят, за да не се разклати системата, но има последователно увеличение на парите за извънболнична помощ.

Тази година за първи път няма свободни места за общопрактикуващи лекари като специализации, значи инвестициите са довели до измеримо подобрение. Промените трябва да бъдат устойчиви и последователни. Не съм съгласен с твърдението, че липсват ефективни политики в законопроекта. Такива има и те са свързани с превенцията и профилактиката, с въвеждането на диференцирано заплащане за личните лекари при добър обхват на ппациентите им в профилактичните дейности, каза депутатът.

Здравния министър проф. Христо Хинков изрази недоумение от съпротивата срещу "може би най-добрия от години " бюджет на НЗОК. "Той е структуриран в посока извънболнична помощ, така че постепенно да се измъкнем от хватката на болничната помощ", мотивира се проф. Хинков.

В крайна сметка сред кратък дебат депутатите гласуваха бюджета на НЗОК на първо четене.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика