Здравната комисия отхвърли бюджета на НЗОК за 2024 г.

OFFNews 28 ноември 2023 в 14:39 2143 0

Костадин Ангелов

Снимка БГНЕС

проф. Костадин Ангелов

Здравната комисия не прие на първо гласуване законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2024 г. „За“ проекта на бюджет гласуваха четирима от членовете на комисията, „против“ гласуваха петима, а „въздържал се“ – деветима.

На 24 ноември Министерският съвет прие Решение за одобряване на проект на Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2024 г.

Предвидени са 8 163 353,1 хил. лв. приходи и трансфери. Здравноосигурителните приходи са в размер на 7 958 809,6 хил. лв., от които 4 880 099,2 хил. лв. са приходи от здравноосигурителни вноски и 3 078 710,4 хил. лв. са трансфери за здравно осигуряване, е заложено в проекта.

Общо разходите за 2024 г. са в размер на 8 163 353,1 хил. лв., което е с 1 136 139,5 хил. лв. повече спрямо Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2023 г.

Средствата за здравноосигурителни плащания са в размер на 7 630 931,4 хил. лв., което представлява увеличение с 1 077 255,0 хил. лв. спрямо Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2023 г. или 16,4 % ръст.

През 2024 г. се предвижда Министерството на здравеопазването ежемесечно да предоставя трансфер към бюджета на НЗОК, в общ годишен размер -173 766, 9 хил. лв., за заплащане на дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване.

Какво предвижда проектобюджетът

Отделят се средства за нови видове изследвания за профилактика и диагностика на различни заболявания са заложени в проектобюджета на Здравната каса за следващата година.

Увеличава се броят на изследванията за рак на гърдата и на маточната шийка при жените над 45 години и за рак на простатата при мъжете над 60. Предвижда се фондът да заплаща и ехография на щитовидна жлеза веднъж годишно само за жени, навършили 45.

Проектът гарантира средства за 4 нови специализирани изследвания на имунната система и за изследвания на витамин Д при деца и пълнолетни, както и на маркери за сърдечна недостатъчност. Заложена е нова клинична пътека, по която лъчелечението на деца да се случва под упойка.

За зъболечение остават досегашните 1 преглед за деца и за пълнолетни, 4 дейности за деца и 2 за възрастни годишно. Ако бъде приет в този вид, бюджетът на Здравната каса догодина ще бъде с около 1 милиард лева по-голям спрямо тазгодишния. Предвидени са и стимули за личните лекари, които провеждат профилактика с поне половината от своите пациенти.

Какви бяха възраженията

Основните забележки на повечето партии са свързани с липсата на реформи, а председателят на здравната комисия проф. Костадин Ангелов се обяви срещу ограниченията за сключване на договори с фонда от новите болни и клиники (т. нар. мораториум). От ГЕРБ не приемат и предложението НЗОК да стане централен орган за покупка на онколекарства вместо здравното министерство.

От ДПС възразиха, че въпреки рекордния рекорден ръст от 1.1 млрд. в бюджета на НЗОК за следващата година, пациентите са недоволни от системата и доплащането се запазва в рамките на 48%. Според Джевдет Чакъров средствата отново ще потънат в нереформираната здравна система без контрол и с огромно доплащане.

Със същия аргумент подкрепа отказаха и депутатите от БСП. Според Георги Гьоков за поредна година има съществено увеличение на средствата към болниците и това отново създава опасност от свръххоспитализации. Според него увеличените средства за лекарства няма да решат проблема с дефицита на медикаменти.

Представителите на политическите партии в комисията ще предложат промени между първо и второ четене на законопроекта.

С 12 гласа "за" и 4 гласа "против" комисията прие на първо четене закщонопроекта за държавния бюджет за 2024 г., с уточнението, че ще бъдат направени предложения между двете четения.

Вълнения предизвикаха средствата, предвидени по проекта за изграждане на Протонен център за лечение на онкологични заболявания. Според Костадин Ангелов сумата от 1 млн. лв. е "опит за измиване на очите", тъй като е крайно недостатъчна, предвид, че общата сума за центъра се изчислява на 148 млн. лв. Ангелов обеща между двете четения на проектозакона сумата от 1 млн. лв. да бъде увеличена.

Заместник-министърът проф. Илко Гетов обясни, че това са пари за проучване и създаване на идеен проект, процес, който изисква време.

От ГЕРБ ще настояват и за осигуряване на средства за създаване на Трансфузионен център в Бургас, както и за изграждането на нова СЕСПА, защото тази според проф. Ангелов е компрометирана.

Към момента за работа по НЗИС за 2024 г. са предвидени 5 млн. лв., но сред тях няма средства за СЕСПА, обясни той.

Ангелов каза още, че ГЕРБ ще предложат да бъдат отделени повече средства за нова актуализация на заплатите на работещите в Спешната помощ. Към момента има заложени средства само за постигане на последното от август т.г., но не е взет предвид инфлационният индекс.

32.5 млн. са средствата на МЗ за капиталови разходи за лечебните заведения за догодина, стана ясно още по време на обсъждането на бюджета на ведомството. Депутатите се обединиха и около нуждата от залагането на по-прецизни скринингови програми с нужното финансиране, но това те заявиха, че ще обсъдят допълнително в четвъртък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки