Българите знаят какво е атеросклероза, но не и какви са стойностите на холестерола им

В Световния ден на сърцето - 29.09. стартира мащабна информационна кампания за сърдечносъдовите рискове

Янка Петкова 29 септември 2021 в 15:01 994 0

Снимка OFFNews

90% от българите знаят какво е атеросклероза, възрастните над 60 г. поне веднъж са мерили холестерола си, но преобладаващата част от тях - 64% - не знаят какви са стойностите на последното им изследване.

Това показват данните от национално представително изследване "Холестеролът - заплахи, решения и рискови фактори. Източници на информация и доверие в медицинските специалисти", проведено през август и септември тази година.

Анализът от проучването беше оповестен на пресконференция по повод Световния ден на сърцето - 29 септември, организирана от Дружеството на кардиолозите в България. 

Доколко сме информирани за рисковите фактори и последствията от сърдечносъдовите заболявания?

7 от 10 българия знаят, че тези заболявания са най-честата причина за инвалидизация и смърт. Всеки трети има близък, претърпял инфаркт или инсулт. По-младите (до 39 г.) обръщат повече внимание на онкологичните и инфекциозни заболявания, но не и на сърдечното си здраве.

Високото кръвно налягане се разпознава като рисков фактор от 84% от анкетираните. 6 от 10 души знаят, че фамилната обремененост и тютюнопушенето влошават сърдечното здраве. В същото време 20% са убедени, че децата не могат да имат висок холестерол, а 46% вярват, че мъжете са по-застрашени от сърдечносъдови заболявания.

Все още основен източник на здравна информация са личните лекари - 8 от 10 души задължително се консултират с тях, но 77% от хората търсят второ мнение.

Предвид нагласите сред населението и здравния му статус Дружеството на кардиолозите в България подема инициатива за създаване на национален алианс за сърдечносъдово здраве, чиято цел е тези болести да се изведат като национален приоритет със създаването на програма за превенция.

„Сърдечносъдовите заболявания са водещата причина за смърт в страните от ЕС. Техният дял е 40% от смъртността при жените и 39% от смъртността при мъжете в страните, членуващи в Европейското кардиологично дружество. Основните диагнози са исхемична болест на сърцето и инсулт“.

Това каза проф. Щефан Ахенбах, президент на Европейското кардиологично дружество, в приветствие по повод Деня на сърцето, излъчено по време на пресконференцията.

"Европейското кардиологично дружество представи план за действие, за подобряване на лечебните показатели, но без подкрепа на ниво институции трудно можем да постигнем някакъв напредък. Преждевременната смъртност преди 65 години е два пъти по-голяма у нас, отколкото в Европа“, каза чл. кор. проф. Асен Гудев, председател на Дружеството на кардиолозите в България и началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Царица Йоанна“- ИСУЛ.

„Атеросклерозата започва много рано, в късна възраст виждаме вече нейните проявления, но процесът е дълъг и всеки един от нас трябва да се замисли доста по-рано. Ковид кризата е водеща и заема голяма част от медийното пространство, но би трябвало да мислим за ССЗ доста по-рано в нашия живот“, каза доц. Васил Трайков, председател на Съсловно сдружение по кардиостимулация и електрофизиология.

„Има траен отказ от отговорност към собственото здраве. Антиваксърските настроения са много показателни в това отношение. Нагласата, че някой друг е отговорен за здравето ни, намират уродливи проявления по време на пандемията“, коментира доц. Васил Велчев, ДКБ, председател на Дружеството по интервенционална кардиология (BulSIC).

"Спиране на тютюнопушенето, намаляването на съдържанието на сол в храната, увеличаване на физическата активност – това са действията, които всеки човек трябва да предприеме, за да подобри здравето на сърцето си. Обученията за здравословно хранене трябва да започнат още в семейството, защото проблемът със затлъстяването и повишеното кръвно налягане го срещаме за съжаление и в детска възраст", посочи доц. д-р Велчев.

Повече от 10 години БЧК апелира да се обучат хора да ползват автоматични дефибрилатори за предотвратяване на внезапната сърдечна смърт. При инцидент може да бъде спасен живот. Проблемът е в липсата на адекватна нормативна уредба. Няма опасност от грешка - автоматичният дефибрилатор няма да заработи, ако човекът, върху който се прилага, няма нужда от това“, каза д-р Надежда Тодоровска от БЧК.

Проф. Иван Груев от Клиника по кардиология в НМТБ „Цар Борис III“ София обяви, че тази година дружеството е успяло да разгърне мащабна информационна кампания под надслов "Използвай сърцето си": 

„Имаме много голяма подкрепа от университетските болници, студентите медици, аптечната мрежа, в някои от най-големите предприятия, предвиден е уебинар за общопрактикуващите лекари. Ще отбележим този ден с осветяване в червено на значими национални обекти в София, Пловдив, Варна, Велико Търново и Плевен, за да светне "червената лампа" на хората за сърдечносъдови рискове."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови