Астра Зенека, Пфайзер/Бионтех, Модерна... Каква е разликата?

OFFNews 08 януари 2021 в 13:52 10538 0

Масовото имунизиране срещу COVID-19 в България по всяка вероятност ще е с ваксини на "Астра Зенека". Това стана ясно, след като днес в Гоце Делчев министърът на здравеопазването Костадин Ангелов съобщи, че се очаква в България да пристигнат 4,5 милиона дози. Това количество ще е достатъчно за ваксинирането на 2,5 милиона български граждани, а първата доставка е 500 000 дози.

Все още не е ясно, кога Европейската агенция за лекарствата ще разреши употребата за ваксината, разработена от Оксфордския университет и британо-шведската компания Астра Зенека. Преди седмица регулаторът поиска допълнителна информация за ваксината, както и информация за продължаващите клинични изпитания в течение на първото тримесечие на идната година. Ваксината на Астра Зенека е одобрена за употреба само във Великобритания и Аржентина. Тя е в пъти по-евтина от ваксините на Модерна и Пфайзер/Бионтех, които са първите и единствени получили разрешение за прилагане в ЕС и съответно в България. .

Вчера здравното министерство публикува списък с очакваните доставки от ваксини на Пфайзер/Бионтех и Модерна до края на годината. По предварителни разчети страната ни трябва да получи 1 млн. дози от първата одобрена РНК ваксина на Пфайзер/Бионтех и 500 000 дози от препарата на Модерна. По-рано днес ЕК обяви, че е договорила удвояване на количествата договорени ваксини от Пфайзер/ Бионтех.

Каква е разликата между трите ваксини?

Ваксините на Пфайзер/Бионтех и Модерна са от новото поколение иРНК-ваксини

Технологията използва малък информационен фрагмент от генетичния код на вируса. Вкаран в човешкия организъм, имунната система го разпознава като чужд и стимулира синтеза на вирусния антиген и клетъчен имунитет.

Генетичният материал е обвит в мъничко защитно балонче от мазнини, защото свойствата на иРНК могат да се повлияят при нейното доставяне до клетките.

При тяхното проучване не е установено, че тази иРНК уврежда човешкия геном или че взаимодейства с ДНК. Освен това тя много бързо се разгражда и не циркулира в организма.

И двете ваксини предлагат до 95% защита срещу Covid-19.

Ваксината на "Пфайзер" се съхранява на минус 70 градуса, а тази на "Модерна" – при минус 20. Първата – може да остане в обикновен хладилник до 5 дни, а втората – до 30 дни.

И двата препарата изискват поставянето на две дози. На 21 ден за Пфайзер, и на 28 ден за Модерна.

"Астра Зенека"/Оксфорд е векторна ваксина

Този тип ваксини са конструирани от вирусен носител, като например аденовируса или вируса на шарката, и са проектирани да носят генетичен материал от SARS-Cov-2, обикновено гена, отговорен за синтеза на шиповия протеин на вируса.

По този начин са разработени ваксините и на Янсен-Цилаг, руските ваксини Спутник и Vektor и други.

Оксфордската ваксина е генетично модифициран вирус на обикновена настинка, използван за заразяване на шимпанзета. Той е променен, за да спре да причинява инфекция при хората и да носи "чертежите" за шиповия протеин на коронавируса. След като тези чертежи са в организма, клетките започват да произвеждат протеина на коронавируса, който имунната система разпознава като заплаха и се опитва да го унищожи.

Ключовото предимство на векторните ваксини е, че антителата се произвеждат в хетеровирусна инфекция, която предизвиква вродените имунни отговори.

Независимо от това, тази стратегия може да предизвика предишен имунитет към вектора и се ограничава до представяне само на малък брой антигени към имунната система гостоприемник.

По време на изпитанията на Оксфорд беше установено, че две дози от ваксината дават 62% ефективност, но ако бъде дадена половин доза последвана от пълна доза след месец ефективността скача до 90%. Тези резултати бяха поставени под съмнение и британския здравен регулатор препоръча поставянето на две цели дози, като достигна до заключението, че ваксината дава защита до 80%, когато поставянето на втората доза е забавено с три месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !