Масовото ваксиниране у нас ще е с продукта на Астра Зенека, чакаме 4,5 млн. дози

OFFNews 08 януари 2021 в 12:15 21788 1

Снимка Архив

Масовото имунизиране срещу COVID-19 ще е с ваксини на Астра Зенека. Това стана ясно, след като днес при посещението си в Гоце Делчев, заедно с премиера, министърът на здравеопазването Костадин Ангелов съобщи, че се очаква в България да пристигнат 4,5 милиона дози. Това количество ще е достатъчно за ваксинирането на 2,5 милиона български граждани.

Първата доставка е 500 000 дози, посочи Ангелов.

Около 310 млн. лева са дадени само за ваксини, добави премиерът Борисов. Отделно са дадени пари и за докторите на първа линия, за сестрите, за личните лекари, за лекарства, за дезинфектанти. "Сигурно милиард минахме в тази пандемия", допълни той. Министър-председателят изтъкна, че масовото ваксиниране в България ще бъде доброволно и безплатно.

Вчера здравното министерство публикува списък с очакваните доставки от ваксини на Пфайзер/Бионтех и Модерна до края на годината. По предварителни разчети страната ни трябва да получи 1 млн. дози от първата одобрена РНК ваксина и 500 000 дози от препарата на Модерна. По-рано днес ЕК обяви, че е договорила удвояване на количествата договорени ваксини от Пфайзер/ Бионтех.

Правителството ще проучи възможността за разширяване на болницата в Гоце Делчев, заяви по време на посещението Борисов. Освен това ще се отделят и 1,5 млн. лева за закупуването на допълнителна апаратура за лечебното заведение.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обясни, че община Гоце Делчев има много добра програма за лекари-специализанти, които да работят в лечебното заведение в града.

По-рано днес, по време на посещението си в Банско, заедно с премиера, Ангелов информира, че днес в града пристигат 2000 антигенни теста, които ще са в помощ на бизнеса и на гостите на курорта.

"С постановление на Министерския съвет бяха отпуснати 15 милиона за осигуряване на антигенни тестове за цялата държава. Навсякъде, където има нужда, чрез системата на РЗИ, те се доставят", посочи Костадин Ангелов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

1

crocodile

13.01 2021 в 23:59

При положение, че в Европа се надигат гласове на имунолози ваксината на Astra Zeneca да бъде спряна, този идиот и педал във физическия смисъл на думата замзва некадърната гербава политика в сферата на здравеопазването с нови лъжи! Докога братя ще търпиме откорвенни простаци, мутри и идиоти да затриват майка България?!