Проф. Гетов: 6 месеца след ваксиниране имунитетът срещу COVID остава висок

Ваксината на "Модерна" се различава съществено по условията на съхранение и броя дози

OFFNews 07 януари 2021 в 09:37 4893 1

Снимка Архив

Ваксините - на "Пфайзер" и "Модерна", са с едно и също международно непатентно наименование, разработени са на базата на една и съща технология - информационно РНК. Различават се по броя на дозите и методите на съхранение. 6 месеца след ваксиниране имунитетът, който дават срещу новия коронавирус, остава висок. 

Това заяви пред БНТ проф. Илко Гетов, българският представител в Европейската агенция за лекарствата. 

"Не бих казал, че одобрението на ваксината на "Модерна" се е забавило. Първоначалният график беше 12 януари, впоследствие бяха мобилизирани всички налични сили и ресурси, работихме и по време на празниците, и в резултат беше ускорена процедурата, така че в първата седмица на годината да имаме втора одобрена ваксина", коментира срока експертът.

Той обаче, заяви, че не може категорично да каже кога първите дози от "Модерна" ще бъдат доставени у нас.

Проф. Гетов отличи и основните разлики между двете ваксини:

Новата ваксина на "Модерна" е с един месец по-дълъг срок на годност - 7 месеца, съхранява се между -25 и -15 градуса. Не подлежи на повторно замразяване, с което трябва да бъде съобразена и ваксинационната кампания.

Приложението е абсолютно същото като при ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" - в горния мускул на ръката. Всеки човек обаче трябва да се консултира с личния си лекар за поставяне на ваксината, предупреди проф. Гетов. 

За кои хора не е препоръчителна ваксинацията

- за хипералергични;

- които са имали тежки алергични реакции;

- които не са имунокомпрометирани;

- с обострено заболяване към момента на ваксиниране;

- които са на терапия за разреждане на кръвта.

Установени странични ефекти при ваксината на "Модерна"

- болка на мястото на убождане лека температура;

- главоболие;

- леко замайване.

Това е стандартно за всички ваксини, категоричен бе проф. Гетов и допълни, че на този етап изследвания по отношение на фертилитета и влиянието на ваксините срещу COVID-19 не са правени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2900

1

Руми Лазарова

07.01 2021 в 12:45

ЕС започна да действа като бившия СССР. Само тези две ваксини и НИЩО друго. Нали при пазарна икономика има пазарно стопанство и диверсификация? Има една страна, Русия, се казва, която също излезе на пазара със свой продукт. Дори украинците искат да организират производството й в своята страна. Да не говорим колко други държави я ползват. НЕ ТРЯБВА ПОЛИТИКАТА да се меси в нашето здраве и живот.