Зам.-шефът на фонд "Земеделие" и още петима задържани във връзка с разследването срещу Миню Стайков

OFFNews 16 юли 2019 в 13:15 7632 0

Шестима служители на Държавен фонд "Земеделие" са задържани във връзка с разследването срещу алкохолния бос Миню Стайков. Сред тях е един от зам.-директорите на ДФ "Земеделие", директори на дирекции и редови служители.

За арестите съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев, след като по-рано днес Спецпрокуратурата, ГДБОП и КПКОНПИ проведоха акция във връзка с разследването по досъдебното производство срещу Стайков. Бяха претърсвани кабинети и адреси на служители, бяха иззети документи за изпълнението на Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

Малко преди 12 ч., когато на място бяха извикани журналисти за брифинг, бяха изведени с белезници двама мъже и една жена.

Миню Стайков бе арестуван след акция на 5 септември 2018 г. в предприятията "Винпром Карнобат", "СИС Индустрис", "Топаз мел" и др. На 6-и Спецпрокуратурата обвини Стайков и още 7 души в участие в група за продажба на акцизни стоки без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари. Един от тях бе синът му Стайко Стайков, който бе обявен за издирване, а впоследствие - арестуван. Сега Миню Стайков е в болницата към затвора.

Според разследващите данъчните престъпления са извършени в периода 2009 г.–2018 г., като реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри. В тях включвали фактури от дружества от типа „липсващи търговци“ с цел функциониране на схема на данъчна измама. Тези фактури са осчетоводявани под контрола на организираната престъпна група и по този начин се е избягвало плащането на данъци в големи размери по смисъла на Закона за ДДС.

Тогава Специализираната прокуратура представи на съда доказателства, че групата е организирала производството на цигари в нелегални фабрики и ги е разпространявала на черния пазар. С действията си участниците са избегнали и плащането на ДДС и са възстановили неследващ се данъчен кредит в размер на 1 016 139 лева при търговска дейност.

През ноември 2018 г. Апелативният специализиран наказателен съд наложи запор над дружествените дялове и банкови сметки на бизнесмена Миню Стайков, както и възбрана над множество негови недвижими имоти в цялата страна – земеделски земи, жилища, сгради.

Акция във връзка с разследването имаше и в началото на месец май, когато от офиси на земеделци, получаващи средства по земеделски европрограми, имаше задържани. Тогава зам.-главният прокурор Иван Гешев каза, че става дума за действия от страна на "бизнес империята "Карнобат". Имаше иззети документи, свързани с въпросните програми. Анонс, че се търсят и негови покровители в Държавен фонд "Земеделие", беше направен още в началото на май. В рамките и на това разследване за пари от европрограмата "Млад фермер" показания даваше и Румен Порожанов дни, преди да подаде оставка заради скандала с еврокъщите.

Кой е Миню Стайков

Името на собственика на "Винпром - Карнобат" ООД Миню Стайков многократно е замесвано в криминални афери. Компанията - собственик на винпрома - "СИС индустрийс", попада в полезрението на правоохранителните органи при акция от 2000 г. срещу контрабандата на алкохол. СИС произвежда всички високоалкохолни напитки с марките "Савой клуб", "Венец", "Карнобат", "МакКой".

В навечерието на парламентарните избори през 2005 г. е замесена в нов скандал. При нова спецакция от складове на "СИС Индъстрис" са иззети над 11 000 бутилки алкохол с фалшив бандерол. Тогава антимафиотите влизат и в офиси на фирмата на столичния булевард "Джеймс Баучер" 77-78, която според медийни публикации е собственост на бившата силова групировка СИК. Тогава са образувани шест следствени дела в София, Бургас и Пловдив, които приключват без присъди.

Стайков често се появява в компанията на политици. От публикация на "Капитал" става ясно, че през септември 2005 г. тогавашният премиер Сергей Станишев присъства на откриването на нов завод и административна сграда на "Винпром Карнобат". Стайков е близък и до президента Георги Първанов. През 2003 г. той награждава бизнесмена с юбилеен медал "100 години Илинденско-Преображенско въстание" като радетел за тракийската кауза и спонсор. Година по-късно Първанов посещава винпрома в Карнобат в компанията на депутатите от БСП Любомир Пантелеев и Стойко Танков. Стайков получава нов подарък - пушка "Меркел" с колекционерска стойност, пише в. "Сега".

Според други публикации Миню Стайков и съпругата му Рени са близки с "някои от факторите в МВР". Той е забелязан на рожден ден зам.-министъра на вътрешните работи Камен Пенков в правителството на тройната коалиция. Наскоро името на Пенков изплува покрай аферата с ареста на Митьо Очите и бизнесмена Бенчо Бенчев.

През 2011 г. синът на бизнесмена Стайко Стайков се жени за Александра - дъщеря на туристическите босове Ветко и Маринела Арабаджиева. Малко по-късно те се разделят.

През 2012 г. кучета нападнаха и почти разкъсаха жена на ул. "Лескова гора" в столичния кв. "Бояна". Според информацията на местни жители кучетата са собственост именно на бизнесмена.

През 2013 г. името на бизнес фамилията отново се появи в медиите около аферата "Захарно петле", насочена към пресичането на източване на ДДС. По случая беше арестуван синът на Стайков. По това дело също няма присъди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови