ВСС избра отново Иван Гешев за главен прокурор след скандал за посещавани сгради, съпрузи и заплахи

Дишева: Почувствах се заплашена за мястото си във ВСС, каза ми в коридора, че ме чака блестящо политическо бъдеще

OFFNews 14 ноември 2019 в 14:49 17637 4

Иван Гешев бе избран отново за главен прокурор на заседанието на ВСС днес. Той получи подкрепа от 20 членове на съвета след явно гласуване. 

"Против" гласуваха председателят на ВКС Лозан Панов, Олга Керелска, Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова. 

Двайсет членове на ВСС подкрепиха Гешев и при първия избор, промяна в подкрепата след указа на президента, с който той върна избора, няма. Днешното решение на ВСС ще бъде изпратено незабавно на президента за издаване на указ за назначение на Иван Гешев. 

Членовете на ВСС започнаха дискусия откъде да продължи процедурата за избора на Гешев. Тя обаче доведе до скандал на тема "кой коя сграда е посещавал". 

Боян Магдалинчев поиска Лозан Панов да обясни дали е чакал пред някои врати и дали е бил част от политическа квота. Цацаров попита каква е разликата между избора на Панов и Гешев, след като Олга Керелска отправи към него въпрос. Аз съм съдия и знам какво значи председател на ВКС - помня Лазар Груев, Румен Янков, Иван Григоров, коментира още Цацаров.  

Лозан Панов заяви: Оставам с впечатлението, че изборът не е на Гешев, а на мен. Нека главният прокурор да каже дали е посещавал две сгради. Гласувал съм два пъти за избор на административни ръководители - първият път за Георги Чолаков, тогава имаше две кандидатури, аз подкрепих Соня Янкулова. Бил съм в сградата на "Дондуков" 2 при президента, той проведе срещи с магистрати, обясни Панов. Той каза още, че свързва Цацаров със сградата на ВАС, където го е попитал дали има интерес да се кандидатира за председател, и с института "Пирогов", където го е посетил след нанесен му побой, за да го убеждава да не се отказва от кандидатирането си за поста. 

Аз съм посещавал три сгради при моя избор, обяви Георги Чолаков. На ВСС, на Върховния административен съд и при президента, преди да ми издаде указ за назначаването ми, уточни той. 

Прокурор Дамянов от ВСС отрече да е разговарял с "никого другиго, освен с членове на ВСС". Машева обяви, че също като на Дамянов никой не й е оказвал натиск. Решението за номинацията на Гешев взех след срещи с прокурорската гилдия и него, допълни тя. 

Мутафова попита тези, които са гласували "против" са имали политически натиск, за да направят това. Дишева отказа да отговори, но се върна към изказването на Цацаров от 24 октомври за две сгради, в които никой няма да знае какво се е случило при избора на Лозан Панов. 

Цацаров вече обясни, че всичко, което е казал на 24 октомври, за "други две сгради", в които се решава изборът на "тримата големи", е било свързано с процедурата само и единствено за избор на председателя на ВКС Лозан Панов. 

Вие за кого работите, кой ви написа със същия шрифт като на г-н Панов това, което четете, избухна министър Данаил Кирилов към Дишева. 

Предлагам да завършим тази празноговорителница и да пристъпим към гласуване, намеси се Цацаров. 

Дишева успя да обяви, че не работи под ничий натиск, а почеркът на това, което чете, е неин. Смятам се за достатъчно интелигентна и подготвена, за да правя самостоятелни изказвания, обяви тя. И подчерта, че не е част от политическа квота във ВСС, а е избрана от съдиите. 

Лозан Панов заяви, че е готов да проведат дебата кой коя сграда е посещавал на друго заседание на ВСС. Не си готов, репликира Цацаров. 

При старта на процедурата за гласуване Панов предложи всеки да има право да заяви как ще гласува. Цацаров предложи 10 минути почивка, след което всеки, който желае да се изкаже, да го направи. Не всеки да се изкаже, а да мотивира вота си, обяви Кирилов и даде почивка. 

Като единствен представител на адвокатурата пръв се изказа Новански, който обяви, че няма никакво намерение да променя мнението си отпреди две седмици и ще подкрепи Гешев. 

Дишева заяви, че според нея Гешев не притежава качествата, необходими за главен прокурор. Само преди броени минути Гешев ми заяви - Поздравявам ви, г-жо Дишева, очаква ви блестяща политическа кариера, от Вас ще излезе прекрасен общински съветник, разкри тя. И допълни, че е приела думите на Гешев като заплаха за своето бъдеще във ВСС. 

Евгени Диков припомни, че проф. Лазар Груев е избран за председател на ВКС и издигнат със 17 гласа. Георги Колев бе издигнат от 17 члена на ВСС и е избран за шеф на ВАС с 19 гласа "за". По същия начин с голямо мнозинство проф. Борис Велчев също е издигнат от 17 членове на ВСС и избран с 19 гласа за главен прокурор.

"Не виждам има ли някакво нарушение на процедурата и на закона", коментира Диков. 

Лозан Панов каза, че няма да подкрепи кандидатурата на Гешев, защото е бил поставен в ситуация да се състезава сам със себе си. "Институционалната подкрепа целеше да удави дебата и критиките за професионалните качества на кандидата. Камен Ситнилски беше отстранен от длъжност именно заради такава институционална подкрепа и тогава ВСС реши, че е нарушаване на независимостта на институцията. А сега бланкетните форми за подкрепа са спонтанни и повишават авторитета на съдебните институции", коментира Лозан Панов преди гласуването. 

Тиражираните професионални успехи на кандидата не се базират на ясни критерии. Кандидатът в своите медийни изяви защитава спорни институционални и правни твърдения. Гешев показа ниска търпимост към критики към него и разчиташе въпросите като лична атака като себе си", каза още председателят на ВКС. 

Няма как да не се върна към дебюта на Цацаров, когато оглави прокуратурата и назидателно и демонстративно отстрани Камен Ситнилски от ВСС.

Панов призова всички да гласуват по съвест. 

Дошло е времето начело на прокуратурата да застане прокурор. Този прокурор може да бъде Иван Гешев и аз ще го подкрепя. Ако аз трябва да избирам дали да бъда подкрепен от колегите си и институциите, с които работя, или от няколко комитета, нарекли себе си български, а финансирани с чужди средства, аз ще избера първото. Това направи и Иван Гешев, заяви Цацаров. 

Той се обърна към Дишева и припомни, че тя е възприела като заплаха и неговото предложение да си говорят на ти. Ако нещо се случи с мен или моето семейство, с работата ми като съдия или тук, преди изтичането на мандата ми, зад това ще бъде човекът, който ме заплаши, обяви тя. 

Данаил Кирилов пък се почувства обиден от думите й, че е заплаха да стане общински съветник. Бил съм общински съветник, не знам дали съпругът Ви успя да стане съветник от листата на Да, България, но не се срамувам от работата си, каза Кирилов. 

Съпругът ми не се е кандидатирал за общински съветник и от две години не е член на Да, България, приемам думите ви пак като заплаха, отговори Дишева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4095

4

evmav

15.11 2019 в 00:08

отделен е въпросът, че на някои това не им харесва.

4095

3

evmav

15.11 2019 в 00:06

избраха го по възможно най-най-демократичния начин. Конституцията беше спазена и всички процедури по избора.

3811

2

Toni2019

14.11 2019 в 17:25

Честито роби! Демокрацията отново беше пратена на майната и

705

1

order

14.11 2019 в 16:38

А ако вота беше таен.....Какъв ли щеше да е резилтата!!!!