ВСС реши да продължи процедурата за избора на Гешев, гласуването показа - той ще получи пак 20 гласа

OFFNews 14 ноември 2019 в 11:32 3976 0

ВСС реши да продължи процедурата за избор на главен прокурор и да гласува повторно избора на Иван Гешев за приемник на Сотир Цацаров.

С 20 гласа "за" - с колкото бе избран Гешев първия път, ВСС реши да продължи настоящата процедура.  

Преди гласуването министър Данаил Кирилов акцентира върху текста в Конституцията, който казва "Повторно гласуване" - това означава защита на кандидата. Той има право да бъде гласуван отново. И ако не получи достатъчна подкрепа - изискуемото квалифицирано мнозинство, да се премине към нов кандидат и процедура, категоричен бе той. 

Магистратите спориха как точно да бъде формулирано решението им и дали първо да се прекрати процедурата или едновременно да се гласуват два варианта - "за" или "против" продължаване настоящата процедура и "за" или "против" откриване на нова. 

Системата позволява това, стана ясно след съмнения за техническите възможности свързани с гласуването. Членовете на ВСС първо гласуваха кой от двата варианта да изберат, наречени "Машева" и "Дишева" според предложилите ги магистрати. Трима подкрепиха Дишева, за Машева гласуваха 20. 

Гласувам против и двата варианта, обяви Керелска.  

Така членовете на ВСС решиха да гласуват за или против продължаване на настоящата процедура. 

При това положение се продължава по дневния ред с точка втора и номинацията на Иван Гешев ще бъде прегласувана. "Против" гласуваха председателят на ВКС Лозан Панов, Олга Керелска, Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова, които смятат, че процедурата трябва да започне отначало. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови