Скандалът в Народния театър се пренесе в съда

В СРС са внесени два иска - на актьора Валери Йорданов срещу директора и на Васил Василев срещу Камен Донев

OFFNews 21 март 2023 в 10:17 5408 1

Народен театър

Снимка Архив

Народният театър "Иван Вазов" стана арена на скандали.

Скандалите в Народния театър "Иван Вазов", довели до дисциплинарното уволнение на режисьора Александър Морфов, неизбежно стигнаха до съда. В Софийския районен съд са образувани две дела. Първото е по иск на актьора Валери Йорданов срещу директора на театъра Васил Василев. А второто е по тъжба на Василев срещу Камен Донев, съобщи "Лекс".

Йорданов твърди, че здравословното му състояние сериозно се е разклатило, след като научил, че е започнала проверка срещу неговия "духовен баща" Александър Морфов. Заради това е завел дело за претърпени неимуществени вреди като претендира за обезщетение от 10 000 лв., но засега е предявил частичен иск за 1000 лв.

Директорът Василев пък се почувствал обиден от изказване на актьора Камен Донев, който в интервю пред бТВ го нарекъл "мижитурка", "човечец" и обявил на всеослушание, че "не е читав човек". Василев настоява актьорът да бъде признат за виновен за обида и да му плати 2500 лв. за причинени неимуществени вреди.

Скандалът в Народния театър набра сила след назначението на бившия пиар на ДПС Велислава Кръстева като завеждащ "Връзки с обществеността" миналата година. На парламентарните избори на 2 октомври м.г. тя придружи почетния председател на партията Ахмед Доган до урната.

В знак на протест главният режисьор Александър Морфов надраска вратата на кабинета ѝ с думите "ДПС" и "Изчезвай". След това изписа "Официален офис на ДПС" и на вратата на кабинета на директора Васил Василев.

Режисьорът обясни, че това е неговият протест срещу "безмозъчната партийна централа", създадена от Василев в Народния театър, и срещу метода му на управление като "едноличен феодал, играейки по тънката нота на слабостта на бедния човек".

Директорът отвърна на удара като назначи проверка и настоя Морфов да даде обяснения. Режисьорът бе извикан в полицията.

Всичко това разцепи трупата на Народния театър. А Велислава Кръстева бе принудена да си подаде оставката.

Йорданов vs. Василев

В средата на март Валери Йорданов внася в съда искова молба по чл. 45 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД), с която предявява частичен иск от 1000 лв. при цена на иска 10 000 лв. срещу директора Васил Василев.

"От дълги години Валери Йорданов е участвал в различни знакови за Народния театър представления, едно от които е "Хъшове" - с режисьор Александър Морфов. Поради дългогодишната им съвместна работа както с режисьора, така и с останалия актьорски състав, те са, освен колеги, и близки приятели и взаимно се подкрепят и винаги са заставали обединени под общата кауза за запазване авторитета на театъра – институция, в която играят и са целели опазване на доброто му име и авторитета му", пише в исковата молба.

На 17 ноември м.г., непосредствено преди представлението "Хъшове", на Йорданов е била връчена заповед на директора на театъра, с която се формира комисия, чиято задача е да установи дали Морфов е виновен за надрасканата врата на кабинета на пиара Велислава Кръстева.

"Йорданов бил шокиран как може да бъде извършвано подобно разследване и съответно да бъде целено опетняване на уважавания и подкрепян от него режисьор, който той чувства като негов "духовен баща". Във връзка с преживяния стрес непосредствено преди представлението, Йорданов се почувствал зле и едва изиграл същото", се казва в молбата до съда.

Обяснява се, че актьорът е диабетик от ранна възраст и подобни стресови ситуации влияят изключително негативно на здравословното му състояние. Наложило се да потърси помощ в болница.

На 28 ноември 2022 г., когато скандалът в Народния театър вече се разраснал, Йорданов е бил привикан в кабинета на Василев, където изрично му е било напомнено, че е подписал длъжностна характеристика, според която не трябва да петни името на театъра. Това засилило напрежението у него, което наложило спешната му хоспитализация.

Васил Василев vs. Камен Донев

Директорът на Народния театър "Иван Вазов" пък е завел дело за публична обида срещу актьора Камен Донев.

"В Народния театър станаха неща, които аз тук няма да споменавам, защото влизаме много в кухнята, които са недопустими. Сега, тези неща може и да не нарушават административните правила, но те нарушават моралните и професионални правила, които са се случили и само заради това аз съм убеден, че този човек, който в момента е директор там, трябва на момента просто да бъде сменен. Това е моето мнение, моето лично мнение и не искам да казвам тежки думи, но бих казал, че в изкуството няма място за мижитурки, както и във всяка една област на живота, но особено в изкуството, защото сцената, изкуството, това е една декларация , това е послание, това е изразяване, това е обръщение към хората. Мисля, че Сашо и тук няма какво да коментираме дори, през годините е показал какво е да умееш да правиш това, докато тоя човечец, който в момента е директор, нищо не е показал. Аз даже имах с него преди години една глупава случка, която няма да споделям пред хората и още тогава ми светна лампата, че не е читав човек. Та, по-добре да се маха и да бъде назначен друг директор", казва Камен Донев.

Васил Василев посочва, че е гледал интервюто и се почувствал обиден.

В тъжбата адвокатът му Лора Георгиева пише, че с обидните изрази "мижитурка", "човечец" и "не е читав човек" Камен Донев е казал нещо унизително за честта и достойнството на Василев и това е направено умишлено.

"Обидните изрази, изразяващи се в негативни епитети и квалификации, са извършени публично, разпространени са чрез едно от средствата за масова информация, а именно в ефира на националната телевизия бТВ, както и са насочени и адресирани срещу длъжностно лице при и по повод изпълнение на службата или функцията му", пише адвокатката.

И допълва, че Василев се е почувствал изключително обиден не само докато гледал предаването, а и след това. Защитникът цитира Речника на българските думи, за да разясни значението на трите израза, използвани от Камен Донев. Според нея думите на Донев не само са унизили честта и достойнството на Василев, но и са му причинили болки и страдания, сериозен емоционален дискомфорт, допълнителен стрес, напрежение и като цяло са причина за влошаване на здравословното му състояние. Той не могъл да спи, бил тревожен и притеснен, включително от факта, че много хора, в това число негови близки и колеги, са чули обидните думи, които са накърнили доброто му име и самочувствие.

В тъжбата е отбелязано още, че според чл. 39, ал. 1 от Конституцията всеки има право да изразява мнение и да го разпространява, но това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго.

Георгиева посочва, че справедливият размер на обезщетението, който би могъл в известна степен да компенсира неимуществени вреди, претърпени от Василев, е 2500 лв. и лихвата върху тази сума, като настоява Камен Донев да бъде признат за виновен, че публично е обидил директора на Народния театър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови