Съдът оправда Валери Симеонов за ''група кресливи жени, с тея уж болни деца''

Ирина Евгениева 29 януари 2021 в 16:16 2939 0

Административният съд в Пловдив оправда лидера на НФСБ Валери Симеонов за изказването му за "група кресливи жени, с тея уж болни деца".

Съдът с решение от 27 януари потвърждава изводите на Комисията за защита от дискриминация от септември 2020 г. 

В края на октомври 2018 г. Симеонов, тогава вицепремиер, си позволи това изказване пред партийната си телевизия "Скат" по адрес на майките с деца с увреждания. Тогава той ги нарече "група кресливи жени, които спекулират с децата си".  Симеонов обвини майките, че са манипулирали общественото мнение, изкарвайки на пек и дъжд "тея уж болни деца". След изказването му започнаха протести с искане за оставка. Симеонов по-късно се извини.

До съд се стига, след като семейство от Пловдив - П.Е.М., К.М. и Е.М, подава жалба до Комисията за защита на дискриминацията. Те твърдят, че са обект на дискриминация под формата на тормоз по признак "увреждане" след публични изказвания на Симеонов насочени срещу родителите на деца с увреждания и срещу самите хора с увреждания, направени през октомври 2018 г.

От съда посочиха, че Симеонов е упражнил правото си на изразяване на мнение в унисон с основния принцип за равенство и достойнство на всеки индивид и защита честта и достойнството на личността, поради което би могъл да се ползва от правилото на чл.39, ал.1 от КРБ. 

Комисията за защита на дискриминацията е установила, че "В. С. е направил общо изказване, а не конкретно спрямо един или всички жалбоподатели и в случая става дума за изразяване на мнение по дадена тема". 

От съда посочват, че жалбоподателите К. и Е. М. са родители на П. М., който страда от спастична церебрална парализа с 95% трайна неработоспособност с чужда помощ.

В жалбата семейството пише, че и тримата се почувствали засегнати, наранени и унижени от думите "кресливи жени", "уж болни деца", които манипулират обществото, понеже вроденото увреждане на сина им е от сериозно значение за живота на семейството". Те допълват, че през годините са полагали големи усилия, за да облекчат състоянието на детето си и да може то да продължи да ходи, макар и с помощни средства, което се дължи на множество терапии, които са му провеждани и грижите, положени за него.

Те смятат, че извинението на С. не е искрено. Самият П. М. приема, че родителите му са в състояние на постоянна борба, за да може да има нормален и достоен живот въпреки увреждането си, затова и за него думите на Симеонов са безчувствени, груби и опасни, понеже насаждат в обществото мнение, че хората с увреждания живеят на гърба на другите.

В. Симеонов пише до КЗД, че никога не е имал личен контакт с жалбоподателите, нито е нарушавал или отказвал упражняването на някакви права на детето, свързани с образование, обучение или достъп до частна или обществена услуга, или други права, особено по признак на съществуващо увреждане. Той е не приема жалбоподателите да се определят като пострадали от извършена от него дискриминация.

"В хода на административното производство пред КЗД били представени и становище от Българската национална телевизия с предоставен запис на DVD, както и от становище от Скат ТВ, като от получения отговор станало ясно, че СКАТ ТВ не е създавал нито запис, нито притежава телевизионен материал, съдържащ изказването на В. С. от 16.10.2018 г.", добавят от съда. 

След преценка на доказателствения материал, КЗД е установил, че В. С. С., не е осъществил дискриминация по смисъла на чл. 4, ал. 1 от ЗЗДискр., във връзка с § 1, т. 1 от ДР на ЗЗДискр. по признак "увреждане". 

От съда посочват, че според доказателства не е налице пряка или непряка дискриминация или тормоз по признак "увреждане". 

"Изразеното от В. Симеонов не подкопава устоите на демократичния режим и не цели разпалване на вражда, ненавист или омраза. Това е видно от прочита на изказванията, а изразните средства и стила на изразяване не са мнение, а начин, по който това мнение е доведено до знание на обществото, и е въпрос на свободата на личността като цяло", добавят от съда.

Решението на съда е, че отхвърля жалбата на П.Е.М., К.М. и Е.М. Те трябва да заплатят на Комисията за защита от дискриминация - София сумата от 100 лева - юрисконсултско възнаграждение.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews