Ректорът на ЮЗУ в конфликт на интереси: КПКОНПИ го глоби с 10 хил. лева и му взема още 142 300

OFFNews 07 юли 2021 в 12:33 3802 1

Снимка http://infomreja.bg/

КПКОНПИ установи конфликт на интереси при ректора на Югозападния университет проф. д-р Борислав Юруков, глоби го с 10 хил. лева и му отне още 142 300 лева. Това са допълнителни възнаграждения, които определил сам за себе си и получил.

Проф. Юруков (мандати 2015-2019 и 2019 -2023 г.) е издал заповеди, с които е определял допълнителни трудови възнаграждения на преподавателите и административния персонал на университета, включително на себе си - пишат от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и уточняват, че са започнали производството по сигнал за това.

Проверката установила, че като ректор от декември 2017 г. до декември 2020 г. вкл. проф. Юруков е издал 21 такива заповеди. Съгласно тях на себе си той платил допълнително 142 300 лева общо за периода.

Повечето заповеди са издадени въз основа на решения на Ректорския съвет. Той - възразява КПКОНПИ - има само помощни и консултативни функции и няма правомощия да взема такива решения.

Определянето на допълнителни възнаграждения е в правомощията именно на ректора. По този повод ръководената от Сотир Цацаров комисията разяснява:

"Единственият оторизиран да взема решения и да издава заповеди е именно ректорът. Индивидуализирането на допълнителните възнаграждения е извършено в утвърдените от проф. Юруков списъци, в които фигурира и неговото име. Според Закона за КПКОНПИ лице, заемащо висша публична длъжност, няма право да участва в подготовката, обсъждането, приемането, издаването или постановяването на актове, нито да изпълнява контролни функции в частен интерес.

Според КПКОНПИ от събраните доказателства "е видно, че проф. Борислав Юруков е упражнил правомощия по служба в свой частен интерес, от които е реализирана материална и нематериална облага".

"Според практиката на Върховния административен съд, ЗПКОНПИ не допуска нито самоконтрол, нито договаряне сам със себе си, нито съчетаване на обществен и частен интерес в личността на един субект. Правилното и законосъобразно поведение в случая е било проф. Юруков да се отведе при определянето и утвърждаването на собственото си допълнително възнаграждение, като уведоми за това Общото събрание, като орган по избора му", изяснява КПКОНПИ.

Проф. Юруков е бил поканен на изслушване в Комисията. Пред нея отрекъл да е взимал еднолично решения за допълнителни трудови възнаграждения.

УХТ

По сходен казус с бившия ректор на Университета по хранителни технологии – Пловдив проф. Кольо Динков, ВАС постанови наскоро, че е налице конфликт на интереси, защото „Законът не допуска фактически ситуации, в които дадено лице, заемащо публична длъжност, би могло да повлияе в частен интерес, като по този начин компрометира публичната длъжност, реда и начина, по който се осъществяват функциите, възложени на съответното учреждение или ведомство.“

Съгласно ЗПКОНПИ, конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. След образуване на производството, Комисията изисква и получава необходимата информация и документи, и се произнася с мотивирано писмено решение в срок до два месеца, който може да бъде удължен еднократно до 30 дни. Решенията на КПКОНПИ за установяване на конфликт на интереси не са окончателни и подлежат на обжалване или протест по реда на АПК. Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго. За лицето, посочено по-горе – Борислав Юруков, приетото решение на КПКОНПИ не е влязло в сила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2039

1

Срам

07.07 2021 в 15:42

Държавата трябва по-силно да налага волята си в държавните висши училища. Прикрити от университетската автономия си правят каквото пожелаят и обикновено крадат парите и не обучават децата на нищо!!!