Прокурори от ВСС внесоха предложение за отстраняването на Гешев

Според тях обвинител №1 се е намесил в разследването, без да има право на това, и е нарушил служебните си задължения

OFFNews 12 май 2023 в 13:58 9151 13

Иван Гешев

Снимка БГНЕС/архив

Прокурори поискаха отстраняването на Гешев

В деловодството на Висшия съдебен съвет е депозирано предложение от шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев.

Това става ясно от сайта на ВСС. Ден преди това партиите в парламента без БСП дадоха да се разбере, че дните на Гешев начело на държавното обвинение са преброени.

С документа се предлага Пленумът на Висшия съдебен съвет да установи основание за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността "главен прокурор", а именно: тежко нарушение на служебните задължения – чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България. Точката предвижда отстраняване при "тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт".

Предлага се също Пленумът на ВСС да предложи на президента Румен Радев предсрочното освобождаване на Иван Гешев от длъжността "главен прокурор".

Под искането подписите си са сложили Георги Кузманов, Калина Чапкънова (номинирана за ПК на ВСС от ГЕРБ), Йордан Стоев (издигнат от патриотите, начело с Волен Сидеров, станал известен с отказа си да разследва Делян Пеевски), Гергана Мутафова (излъчен от ГЕРБ), Огнян Дамянов и Светлана Бошнакова (номинирана от БСП). И се разбира, че в дъното на всичко е т.нар. атентат срещу Гешев, като се описва цялата последователност на събитията и участието на мистериозно появилия се израелски експерт.

"По време на огледа заместник-директорът на НСлС Ясен Тодоров идва на мястото, като води още едно лице - гражданин на Държавата Израел, пристигнало у нас според изявление на министъра на вътрешните работи пред Народното събрание по-рано същия ден. Чуждият гражданин е представен на следователите, които извършват огледа, и на директора на службата като израелски експерт по контратероризъм, доведен по разпореждане на г-н Иван Гешев. Не им е предоставена информация за него (самоличност, заемана длъжност, опит и т.н.). Той не е държавен служител, нито е ангажиран с разследването по някакъв законен способ, няма и каквото и да е професионално качество. Държавата Израел няма отношение към посещението му у нас", посочват шестимата от Прокурорската колегия.

Въпреки това по прякото разпореждане и устни указания на Гешев въпросният експерт е допуснат до местопроизшествието, за да огледа мястото на взрива. Действията му по-късно са описани от заместника на главния прокурор и началник на НСлС Борислав Сарафов и зам.-шефа на националното следствие Ясен Тодоров като "визуален оглед".

После пратеникът на Гешев си тръгнал като преди това дал насоки на нашите следователи. От думите на Гешев пред БНР се разбрало, че израелският експерт има "богато минало" и че прокурор №1 се доверява повече на неговото мнение, отколкото на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, пишат още членовете на колегията и напомнят за позицията на Сарафов пред БТА.

"Считаме, че действията на главния прокурор по време на първоначалния оглед на местопроизшествието представляват тежко нарушение на неговите служебни задължения. Съгласно чл. 46 ал. 1 т. 1 от НПК, разследването се ръководи от прокурор (в случая прокурор от СГП). При упражняване на ръководство и надзор, този наблюдаващ прокурор разполага с правомощията по чл. 196 НПК. Разследващи органи по конкретното досъдебно производство са следователи от състава на НСлС. Огледът се провежда от разследващите по правилата на НПК – чл. 155 — чл. 156 НПК. В същото време, по време на извършване на това действие по разследването, на мястото на взрива е допуснато външно лице, което няма никакво процесуално качество. То се запознава с обстоятелствата по извършеното престъпление и даже дава „насоки“ на следователите, без на самите тях да е известна дори самоличността му и заеманата длъжност. Това става по пряко устно разпореждане на главния прокурор Иван Гешев до разследващите органи", отбелязват шестимата членове на ПК на ВСС.

Те напомнят, че: главният прокурор не разполага с правомощия да дава такива преки устни указания на органите на досъдебното производство, на практика той, като административен ръководител, няма правомощия по НПК да осъществява ръководство и надзор над досъдебното производство; намесата му в разследването е несъвместима с правомощията му по Конституция; в конкретното досъдебно производство Иван Гешев, независимо от заеманата длъжност "главен прокурор" има процесуалното качество на пострадал, а при всички случаи е предстоял и разпитът му като свидетел; по пряко устно разпореждане на главния прокурор на лице без процесуално качество са станали известни материали по разследването в нарушение на чл. 198 НПК. Нещо повече- от интервюто му пред БНТ става ясно, че самият той е получил такава информация от т. нар. "израелски експерт", макар че е в качеството си на пострадал.

"Описаната пряка намеса в разследването е особено укорима, като осъществена от най-висшият административен ръководител в системата на държавното обвинение. Тежкото нарушение на служебните задължения е основание за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността "главен прокурор", заключават шестимата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4738

13

Того

13.05 2023 в 07:32

Изглежда, че търкулнаха каскета по нанадолнището. Въпросът е "Кой" натисна копчето на тези доскорошни каскетозащитници.

705

11

Деспин Митрев

12.05 2023 в 21:11

ами кой каза, че сключил сделка в САЩ, да осветли престъпната олигархия у нас и тогава Боко и Радев и кака Корни и Соколът и всите осъзнали, че са в една лодка, всъщност и решили да гО разкарат, като назначат заместникът му, който вече дал обет за неразкриване :) Ако Гешо обаче е получил Бела Карта от чичи Сам, НЕ ГИ ВИЖДАМ :) Ако Ристю Грантов-Бойкикев спре да рове срещу Гешо, значи Гешо е получил Белата Карта :)

1236

10

БотоксПутю

12.05 2023 в 21:09

Адвокат Екимджиев:
https://www.segabg.com/category-observer/ako-geshev-ne-izbyaga-mozhe-da-bude-obvinen-i-arestuvan

1005

9

Диоген

12.05 2023 в 17:39

Още когато замина за Щатите каскета започна да ми се върти мисълта,че няма и да се върне.
Няма да се учудя ако пее в момента,с цел да се моли да го пазят.

-1100

8

qwertz

12.05 2023 в 17:12

Като получиха команда от тиквата и меди как се разбързаха само. Ще си счупят краката от бързане.
Пак да гласувате за тях Ганчовци.
Ххахахахахахахаха

"Вие сте прости и аз съм прост. Затова се разбираме."

2073

7

Johnny B Goode

12.05 2023 в 15:29

Време е да се запасим с пуканки, шоуто ще е дълго и с много сюжетни обрати. Краят се знае, по-интересно е дали само второстепенни герои ли ще падат убити или и някой от главните ще гризне дръвцето.
Дано да е само един сезон, че тези от типа "Докато свят светува (докато Боко мърда) " нещо почнаха да омръзват.

900

5

123

12.05 2023 в 14:55

Това много ми прилича на ''кьорфишек'' организиран от хората му. Тези които подкрепят отстраняването ще бъдат отстранени.

1915

4

Читателка

12.05 2023 в 14:38

Е що станА сега??
 
X

Да помогнем на украинските деца!