Предадоха на съд шеф от ДАНС, издал държавни тайни за пари

OFFNews Последна промяна на 27 април 2016 в 09:45 5870 4

Специализираното звено „Антикорупция“ (СЗА) при Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт в Софийски градски съд срещу Мирослав М., началник-отдел в Специализирана дирекция „Финансова сигурност“ на ДАНС. 

Обвинението срещу Мирослав М. е за това, че в периода от 27 септември 2013 г. до 01 октомври 2015 г. в София, при условията на продължавано престъпление е разгласил информация от 11 класифицирани документи, представляваща държавна тайна, която му била поверена по служба, като от престъплението са настъпили особено тежки последици за сигурността на държавата. 

Разследването на СЗА е установило, че в инкриминирания период Мирослав М. е разгласил информацията в 11 (единадесет) класифицирани документи, като предоставил копия от тях на бивш доброволен сътрудник на НСС - МВР и ДАНС и го използвал, за да си набави допълнителни парични средства.

Бившият доброволен сътрудник – свидетелят С. В. е подпомагал с информация службите от септември 2006 г., но никога не е имал разрешение за достъп до класифицирана информация. През март 2015 г., поради загуба на оперативни позиции, доброволният сътрудник бил изключен от апарата на сътрудниците на ДАНС, но не бил лично уведомен за това. Тези обстоятелства станали известни по служба на Мирослав М., но той в нарушение на служебните си задължения продължил контактите си със С. В. и му възлагал събиране на информация за лица и фирми, за които ДАНС извършва проверки. Мирослав М. се срещал с бившия доброволен сътрудник в офис в град София, където му възлагал разширяване на информацията за разработвани от ДАНС лица и фирми. Предоставял му изнесени от него класифицирани документи, в които се съдържала информация за лицата и фирмите и позволявал изготвянето или лично изготвял копия на секретните документи.

Документите били снимани с телефона на С. В. или на копирна машина. Мирослав М. възлагал на бившия сътрудник провеждане на срещи с лицата и представители на фирмите и му давал указания да внушава на лицата, че трябва сами да предложат „помощ за службата“ под формата на ежемесечни парични суми, за да нямат проблеми с ДАНС.

Мирослав М. уверявал С. В., че паричните суми от лицата и фирмите ще се ползват за гориво и консумативи на ДАНС, тъй като бюджетът им бил драстично намален. По този начин Мирослав М. разгласил информацията, класифицирана като държавна тайна в 11 документа, засекретени по надлежния ред.

От това престъпление са настъпили особено тежки последици за сигурността на държавата, тъй като информацията, съдържаща се в документите, разкрива данни за събития и действия против икономическата и финансова сигурност на държавата, разкрива оперативния интерес на службата към лицата, събраната вече информация за тях и други лица, извършили или подготвящи се да извършат престъпления, застрашаващи националната сигурност.

Информацията в 11–те документа съдържа сведения за използваните от службите за сигурност оперативни методи и средства, както и за доброволните сътрудници, подпомагащи службите, което е могло да доведе до застрашаване живота и сигурността на последните и до възпрепятстване на работата по оперативните дела.

На 1 октомври 2015 г. в служебното помещение в сградата на ДАНС и в дома на Мирослав М. разследващ екип от СЗА извърши претърсвания, при които бяха открити и иззети веществени доказателства, подкрепящи повдигнатото обвинение.

В хода на разследването са разпитани 45 свидетели, 5 вещи лица са изготвили съдебно–техническа, графологическа, тълкувателна и комплексна експертизи, използвани са специални разузнавателни средства.

Мирослав М. бе с мярка за неотклонение „задържане под стража“ до 21 април 2016 г., но поради влошено здравословно състояние, съдът измени мярката му за неотклонение в „домашен арест“. На Мирослав М. е наложена и мярка за процесуална принуда „забрана за напускане пределите на страната“.

За престъплението се предвижда затвор от 5 до 15 години.

Предстои Софийски градски съд да насрочи разглеждане на делото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8796

4

Draven Filosoff

27.04 2016 в 15:08

Чaкаме ги в WikeLeaks :D.

9859

3

Daering

27.04 2016 в 14:17

Е, щом Сергей може да затрие няколко папки 'га че са руло тоалетна хартия, защо да не може и да други? На този поне са му намерили документите, по които е "работил", не е загубил нищо, значи е съвестен.

Такива хора ни трябват на нас, оправни и прибрани. Ще го преместят на съответен с уменията му пост.

11714

1

OTBPAT

27.04 2016 в 10:02

Изненадан съм :) В ДАНС? Не м оже да бъде... да очакваме преместване на по-висок пост :)