Прокуратурата влезе във военното разузнаване

Юлиан Христов Последна промяна на 15 май 2014 в 11:09 23003 2

Военната прокуратура е започнала проверка в Служба „Военна информация“. Тази сутрин осем военни прокурори са влезли в сградата на военното разузнаване в София.

В случая става въпрос за рутинна проверка на службите, имащи право да боравят със специални разузнавателни средства, обясниха пред OFFNews от държавното обвинение. От прокуратурата опровергаха информацията, че е повдигнато обвинение на зам.-шефа на разузнаването полк. Митко Троански.

От Министерството на отбраната отказаха коментар по случая с аргумента, че информация за проверката може да бъде дадена само от прокуратурата.

Във връзка с проверката от държавното обвинение не уточниха, че подобни проверки били направени и в ДАНС и в агенцията за подслушвания ДАТО.

Военното разузнаване, чиято дейност не е разписана с отделен закон, може да бъде заявител на СРС и не би трябвало да разполага със собствена апаратура. В закона за отбраната е записано единствено, че Служба „Военна информация”, събира, обработва, анализира, съхранява и предоставя информация в интерес на националната сигурност и отбраната на страната. Способите за събиране на информацията не са конкретизирани, но в свои изказвания шефът на службата Веселин Иванов е заявявал, че СРС се използват само при крайна необходимост. 

Досега във военното разузнаване е правена единствено финансова проверка. През 2011 година военният министър Аню Ангелов обяви, че в службата са открити поредица от нарушения, като по усмотрение на директора са раздавани допълнителни пари върху заплатите на служителите.

Проверката в службата започна, след възникнали провиторечия между военния минитър и президента Георги Първанов за това кой да я оглави. След като Първанов заяви, че кандидатурата на комодор Валентин Гагашев за директор на службата не е съгласувана с него, правителството на Бойко Борисов оттегли предложението си. Така заместникът на пенсиониралия се ген. Пламен Студенков Веселин Иванов, близо година управляваше службата като временен ръководител.

След проверката военният министър Ангелов обяви сравни военното разузнаване с "черна кутия", в която не може да влезе никой, дори и ДАНС.

Веселин Иванов е първият цивилен ръководител на военното разузнаване. Назначаването му стана възможно, след като бе обнародван указ на президента Росен Плевнелиев за новите длъжности, изискващи висши офицерски звания. С него за директор и заместник-директор на служба "Военна информация" не се изисква военно звание. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.05 2014 в 17:09

явно не сте запозната
ВКР отдавна е в ДАНС и СВИ няма нищо общо с него

15.05 2014 в 15:02

Хайде бе путьовци, вижте как ги хващат другите служби...вие що спите?!
Унгарски тационалист се оказа руски шпионин
Главният прокурор на Унгария Петер Полт е изпратил официална дипломатическа нота до председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, с която иска сваляне на имунитета на крайнодесниия евродепутат Бела Ковач – избран от „Йобик“ и част от независимите в Брюксел.

Унгарският всекидневник Magyar Nemzet съобщава, че искането е заради подозрения в шпионски дейности от страна на евродепутата. Службата за защита на конституцията, унгарското контраразузнаване, е внесла в прокуратурата сигнал още в началото на април срещу проруския политик.

Дейността на Ковач е привличала и преди интереса на контраразузнаването заради честите му срещи с руски дипломати и пътуванията му до Москва всеки месец, допълва унгарското издание.

От декември Бела Ковач е президент на Алианса на европейските национални движения, за който бяха публикувани информации, че се контролира от Русия, пишат медиите в Унгария.

Говорителят на прокуратурата в Будапеща е потвърдил пред медиите новината за поискания имунитет на Ковач. Разследването било за престъпления, които се наказват със затвор между 2 и 8 години.

Евродепутатът Бела Ковач и сега е кандидат и заема трето място в листата на „Йобик“. Той се изказа в подкрепа на референдума в Крим и го обяви за легитимен.
 
X