Иван Гешев: Президентът е бил подслушан в рамките на разследване за злоупотреби в армията

OFFNews 09 февруари 2020 в 15:05 12586 7

"На 22-ри януари наблюдаващите прокурори констатират, че вероятно президентът говори с лицето Цанко Стойков и аз бих направил това, което те направиха, което е единствено възможното - да спрат наказателното производство. Защото всяко друго действие, за да се установи дали президентът разговаря с г-н Стойков и дали наистина е смачкана една проверка, и дали е смачкана проверката, която вие казвате, е касаеща назначение на съпругата му или за нещо друго, би било нарушение на чл. 103 от Конституцията“, съобщи главният прокурор Иван Гешев пред БНР.

„Има разследване на Специализираната прокуратура, което е с предмет и обем, различни от представеното в медиите. Касае се за една фирма, която е контрагент на Министерство на отбраната и въобще на въоръжените сили за различни доставки за стотици милиони през годините. Ако се върнете назад в съобщенията, ще се досетите коя е тя, защото са извършени претърсвания в офисите ѝ. В хода на това разследване ДАНС в един момент са експлоатирали СРС, извън наказателно производство - не по искане на прокурор, изготвили са ВДС, преценили са, че те са относими към това разследване, пратили са ги на наблюдаващите прокурори и те са ги присъединили към досъдебното производство", обясни Гешев.

"По-важната част от моето мнение е, че в България няма абсолютни имунитети. Смятам, че, когато има данни, за лице с имунитет, да се направи всичко възможно дали то е извършило престъпление. И след като то се изпрати в Народното събрание да се направи процедурата по импийчмънт", уточни прокурор Гешев.

Това са веществени доказателствени средства (ВДС), уточни той. "Това не е изключение, това е стил на поведение на тези структури, които аз ръководя", каза главният прокурор. "Дали сме прави, или не сме - ще преценят българските граждани. Ние не се притесняваме от истината", заяви Иван Гешев

В България много се краде. Ние сме богата държава, просто се краде много. Прокуратурата има много голям потенциал, който не е ползвала дълго време. Искаме да дадем на българските граждани повече справедливост, каза Гешев.

Конституцията

"Президентът инициира дебат, свързан с прокуратурата, но тя не беше поканена на тези дебати. Не ми е ясно какъв е този дебат". Това каза пред БНР главният прокурор Иван Гешев и уточни, че според него президентската инициатива е на тема "има някакъв проблем, намерете го". Той посочи, че дебатът за промени в Конституцията, не е свързан с "изтърканите политически клишета", че главният прокурор е недосегаем, а е свързан с прокуратурата, но не е ясен обемът му. Гешев беше категоричен, че искането му от Конституционния съд за даване на задължително тълкуване на конституционната разпоредба, свързана с търсене на наказателна отговорност от държавния глава, не е търсене на реванш за това, че Румен Радев не подписа от първия път указа за назначаването на Гешев за обвинител номер едно в страната.

Президентството

Главният прокурор уточни, че не е бил канен в президентството, а е получил SMS: "Да те кани съветник, който вероятно е този Митко, на когото е било възложено да смачка една проверка, това е обидно за институцията" и сравни, че същото би било, ако чистачка от прокуратурата изпрати SMS и да привиква президента при главния прокурор.

Иван Гешев отбеляза, че съобщението е било любезно и добави: "С мен всички са любезни напоследък".

Прокуратурата

"Ние не съобразяваме действията си с политическия контекст - кой ще е доволен и кой - не. ... Аз съзнавам, че действията на прокуратурата имат политически последствия", коментира главният прокурор Иван Гешев и добави:

"Фактът, че вицепремиер (Красимир Каракачанов - бел.ред.) казва, че сме извършили политическо убийство, т.е. не е особено щастлив от действията на прокуратурата по задържането под стража на министър от неговата квота (министърът на екологията Нено Димов, който подаде оставка след задържането му - бел.ред.); фактът, че Корнелия Нинова каза в декларация в Народното събрание, че пак прокуратурата е виновна; фактът, че милиардери се крият и са недоволни как ги репресира и колко страшна е прокуратурата. Това означава едно - ние си вършим работата".

На въпрос дали очаква да получи обаждане да не "удря" по някого, Гешев отговори: "Не вярвам да има такива самоубийци".

Васил Божков

Прокуратурата не съобразява и няма да съобразява действията си с политическите последствия, каза главният прокурор Иван Гешев. Той подчерта, че обвинението ще направи всичко възможно да върне в България бизнесмена Васил Божков. До момента той има седем повдигнати обвинения и 559 милиона лева констатирани щети за хазната от това, че не е плащал реалния размер на таксите от лотарийните игри.

"Това, че той в момента се намира в Обединените арабски емирства - ще направим всичко възможно да си го приберем", категоричен беше Гешев. Той даде пример, че българските служби намериха Арабаджиеви в Испания, както и Баневи: "И си ги прибрахме", каза отново главният прокурор.

Цветан Василев

"Няма такъв случай в историята на Европа. Няма такъв случай! Да няма решение. Кажете, че няма да го екстрадирате или ще го екстрадираме. Няма решение. Това означава, че зад него стоят сериозни сили в Сърбия. Аз знам какви сили седят и знам защо седят. И за всеки не е трудно да предположи и аз го казах". Той уточни, че прокуратурата показва какъв е проблемът, а "дали българската държава и политици, дали сръбската държава и чуждите интереси, които седят в сръбската държава ще съобразят това нещо, не мога да Ви кажа".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

706

7

order

09.02 2020 в 20:51

"Е да де, но Стойков е бил МЮРЕ, не е разследван, не е наказан ....гешеф го е вербувал да подведе Президента в разговора, което и си личи в самият разговор .... Президента нищо не казва, а тоя ПЕЗЕВЕНК говори за документи, които ще скрива и т.н., но дефакто всичко изпраща в КОМПИРА..... Не се знае за какво го е правил, може за пари, за кариерно израстване, а най вероятно е бил стиснат за топките....така както го могат само мутро-милиционерите да го правят.... Ами абсолютно мутро милиционерско активно мероприятие с всички държавни средства за натиск!!!!"

10372

6

elbarbudo

09.02 2020 в 18:52

Джесика ким какво каза по въпроса? А трите посолства?

706

5

order

09.02 2020 в 18:35

Американците виждат, а тойо коьорав ли е!!!!!

Кой е Б.Борисов (байхОЙя)


++!!!!++++

Таймс: За пръв път в историята, ЕС ще се оглави от наркотрафикант
http://www.informiran.net/%d1%82%d0%b0%d0%b9%d0%bc%d1%81-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d1%8a%d0%b2-%d0%bf%d1%8a%d1%82-%d 0%b2-%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%b5%d1%81-%d1%89%d0%b5-%d1%81%d0%b5-%d0%be/

Клип Джон Баерли за бай хОЙя
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1191017767617214&id=1058950224157303


Посланик Байърли: Бойко Борисов е свързан със сериозна контрабанда на метаамфетамини
http://www.glasove.com/categories/na-nov-glas/news/poslanik-bajyrli-bojko-borisov-e-svyrzan-sys-seriozna-kontrabanda -na-metaamfetamini

Wikileaks: Бойко Борисов - мащабна контрабанда на амфетамини и зависимост от Лукойл...
https://bivol.bg/wlborisov.html

Какво казва ЦРУ за Бойко Борисов
https://offnews.bg/balgaria/kakvo-kazva-tcru-za-bojko-borisov-61881.html

++++++++++


Френският журналист Тиери Мейсън: Бойко Борисов е ШЕФ НА МАФИОТСКИ BG КАРТЕЛ за износ на НАРКОТИЦИ И ОРЪЖИЕ!
http://skandalno.net/%D1%84%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B6%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0% B8%D1%81%D1%82-%D1%82%D0%B8%D0%B5%D1%80%D0%B8-%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%8A%D0%BD-%D0%B1%D0%BE%D0%B9-177086/

++++++++++

Ало Ваньо
https://m.youtube.com/watch?v=83CkxEytk_E&fbclid=IwAR1DGG-Rh_8DJKSVR71Gk7kOGTSOrQSN1IJd3pfj5RedQLXVV6A0pFz6XFg
там ще има ли повдигнато обвинение?

17439

4

мнение от IP

09.02 2020 в 17:26

Гешев откровено ни казва, че той си има свое мнение за законите и Конституцията. И ще си ги следва....И този човек има най-голяма репресивна власт в държавата. По нелепа, абсурдна ситуация трудно ще се намери.

6774

3

ЛАФЪРДИЕВ

09.02 2020 в 15:53

Гешефтко, Гешефтко..
Омаза са Гешефтко.. Щом в дослушването има ДЕЙСТВАЩ ГЕНЕРАЛ ОТ АРМИЯ НА НАТО!! Нещото отиват до ВОЕННИЯ СЪД И ПРОКУРАТУРА!!
Да те питаме - всите ушенца в ДАТО дали имат достъп до КЛАСИФИЦИРАНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАТО??
Та Гешефтко.. Омаза си суратя, ама сега държиш и ушите да си доомажеш..
Нерде назначаването и апартаментите на Деса.. Нерде фирма за доставки за ВВС..
И сам издаваш ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО, което правите с това СРС.. По ЗАКОНА ЗА СРС-тата..
Веднага изниква въпроса - защо частта с подслушаните разговори, които НЯМАТ отношение към РАЗРЕШЕНИЕТО НА СЪДИЯТА ЗА ПОДСЛУШВАНЕ НЕ СА УНИЩОЖЕНИ?
Ама то - нямало и разрешение.. Имало " В хода на това разследване ДАНС в един момент са експлоатирали СРС, извън наказателно производство"..

6774

2

ЛАФЪРДИЕВ

09.02 2020 в 15:52

Кой и защо сега ги вади тези НЕУНИЩОЖЕНИ СРС-та? Щото и това е престъпление по НК..
И пак да ти напишем - ПРЕСТЪПЛЕНИЕ с ПРЕСТЪПЛЕНИЕ НА ПРОКУРВАТУРАТА не се разкрива..
Справка - ПЪРВОТО МЯСТО в класацията на СЪДА В СТРАСБУРГ.. СЕДЕМ ГОДИНИ ПОДРЕД!! Отвяваме и Русия по МРАКОБЕСИЕ..

706

1

order

09.02 2020 в 15:36

Чули недочули, разбрали неразбрали, НО РАЗГЛАСИЛИ по най долният и мръсен начин по медиите...нищо че е забранено, долно и позорно!!!!!
Това нормален човек не може да го направи, това е действие на МУТРА и ПРОСТ ЗЛОБЕН МИЛИЦИОНЕР.....ТОВА е действие за пари, кариерно развитие, мокра поръчка, а НАЙ ВЕРОЯТНО мръсна политическа поръчка обслужваща мутра на власт....в случая се знае коя!!!!!
 
X

Подкастът на OFFNews