Харизанов от ГЕРБ осъди прокуратурата да му плати 11 000 лева

OFFNews 12 ноември 2020 в 15:51 3796 3

Членът на ГЕРБ и шеф на телевизия Европа Георги Харизанов осъди прокуратурата да му плати 11 000 лева обезщетения заради незаконно обвинение отпреди 7 години за неизгодна сделка в „Напоителни системи“, съобщи правният сайт „Лекс“.

Харизанов беше шеф на дружеството през 2011 г. по време на първото правителство на ГЕРБ, но през 2012 г. беше отстранен, след като стана ясно, че няма висше образование, а покрай скандала се разбра, че преди години е бил осъден условно за изнудване и срещу него има разследвания за кражба и закана за убийство.

През 2013 г. Харизанов беше обвинен и арестуван по ново обвинение – за сключена неизгодна сделка за продажбата на 2000 тона скрап от „Напоителни системи“ на двойно по-ниски от продажните цени. След като първоначално съдът го освободи срещу гаранция от 5000 лева, през декември 2013 г. той отново беше арестуван след показания на анонимен свидетел, който чул Харизанов да казва в заведение, че иска „да се потапя при негрите в ЮАР“. Съдът прие това като доказателство, че той възнамерява да се укрие и така Харизанов остана в ареста до април 2014 г., когато беше освободен срещу гаранция от 7000 лева.

Две години по-късно Софийската градска прокуратура прекрати разследването, след като прие, че деянието не е престъпление.

Харизанов, който сега е и член на неправителствената организация „Институт за дясна политика“, е завел делото срещу прокуратурата преди две години. Той претендира 35 000 лева обезщетение за морални вреди от незаконното обвинение и 5000 лева имуществени вреди от първоначалната парична гаранция, която е платил, но след това е била отнета в полза на държавата, след като е бил повторно арестуван заради данните, че ще се укрива.

В иска си до съда той пише, че „цялото неудобство и прокурорски натиск далеч не може да опишат само като срам, безсилие или страх, а също така и гняв“, защото се е разделил със съпругата си за почти 4 месеца, включително по време на Коледните и Новогодишни празници на 2013 г.

Разследването нарушило и трудовия му процес, а информацията за обвиненията и задържането му била незабавно разпространявана от медиите, като зложелатели непрекъснато напомняли фактите за арестуването му и го наричали „обвиняем за разпродажбата на „Напоителни системи“ за скрап на безценица“.

Прокуратурата оспорва исковете на Харизанов, като изтъква неговото „обременено съдебно минало“ и водените паралелно няколко дела. Държавното обвинение подчертава, че през 2005 г. Харизанов е окончателно осъден условно на 2 години затвор с 3-годишен изпитателен срок и 1000 лева глоба. Според неговото обяснение тогава, става дума за пътен инцидент, при който колата му била ударена и с виновния шофьор се разбрали да подпише запис на заповед за 400 долара, но след това мъжът подал сигнал за изнудване, а Харизанов не можел да си позволи добра защита и така бил осъден. Когато започнал работа като държавен служител, обаче вече бил реабилитиран.

Следващите две обвинения, които прокуратурата изтъква са, за кражба и закана с убийство. След отстраняването му от „Напоителни системи“ Харизанов беше обвинен за кражба на 50 000 долара от две фирмени каси, извършена още през 2001 г. Делото било спряно над 10 години и възобновено, след като на Харизанов били снети отпечатъци чак през 2010 г., когато е бил обвинен за заканата с убийство към млада жена и така разследващите установили, че следите съвпадат с тези от разбитите каси.

Според прокуратурата исковете на Харизанов са неоснователни и защото няма доказателства, че постановлението за прекратяване на делото за „Напоителни системи“ е окончателно. Държавното обвинение изтъква още, че Харизанов не е претърпял вреда от отнетите 5000 лева гаранция, тъй като тoва е следствие от неправомерното му процесуално поведение.

Според съда е безспорно, че прекратеното обвинение само по себе си е достатъчно, за да обоснове основателността на претенцията за вреди. Освен негативните преживявания покрай делото, съдът е взел предвид, че Харизанов е бил разследван за тежко престъпление, като досъдебното производство е продължило 3 години, а той е стоял над 3 месеца в ареста. Съдия Елена Маврова е отчела обаче и другите дела срещу Харизанов, както и влязлата в сила присъда срещу него.

Така тя решава, че справедливото обезщетение за моралните вреди на Харизанов от това дело е 6 000 лева, а отделно осъжда прокуратурата да му плати и 5000 лева за имуществени вреди от отнетата гаранция.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4022

3

Тоя е за народен трибунал!

10571

2

Hissarion

13.11 2020 в 15:21

Крал, мамил, заплашвал - все работа, работа, работа.

706

1

order

12.11 2020 в 17:13

Ееебгати и съда в Бг-то ЦВИНОКИО оправдаха, тоя ПЕЗЕВЕНК го оправдават....все очевадни бандюги!!!!