Гешев: Борисов е разпитван три пъти, ако трябва и 20 пъти ще го викаме (видео)

Не играя на политическото поле. Списъци с политици не правим

OFFNews Последна промяна на 14 октомври 2020 в 15:51 7948 5

Премиерът Бойко Борисов е бил разпитан в прокуратурата три пъти. "Ако трябва и 20 пъти ще го викаме", обяви главният прокурор при изслушването си пред депутатите от парламентарната правна комисия, на което Гешев представи доклада на държавното обвинение от януари до октомври.

От отговорите на Гешев на задаваните от депутатите въпроси остана впечатлението, че Борисов е разпитван по три различни казуса – за снимките и видеото с шкафчето с парите, случая „Барселона“ и записа, за който се предполага, че е гласът на премиера.

"3 различни казуса, 2 различни прокуратури с 3-ма или повече наблюдаващи прокурори, респективно следователи. На министър-председателя му бяха снети обяснения. Не знам защо след два месеца това отново стана новина - явно са забравили. По другите две на министър-председателя също са му снети обяснения. Ние нямаме притеснения от нищо."

Според обвинител №1 става въпрос за "нещо, свързано с корупция, снимки и така нататък".

Стана ясно още, че първата проверка по снимките и видеото се води от Софийската градска прокуратура. Втората проверка по аудиозаписа е разпределена на Специализираната прокуратура. Третата проверка по „Барселонагейт“ се води също от спецпрокуратурата.

На практика Гешев не отговори на нито един въпрос по конкретно дело от обществен интерес. "Не съм получил разрешение от наблюдаващия прокурор", каза той и укори депутатите, че не са отправили предварително питанията си, за да се подготви. Главният прокурор цитира и решението на Конституционния съд, че парламентът не може да го разпитва по определени казуси.

"Прокуратурата спазва закона такъв, какъвто е. Виждам, че сме в предизборна ситуация, но аз не участвам на това поле. Списъци с политици не правим", декларира Гешев.

Така той отговори на въпрос на депутата от БСП Крисият Вигенин дали прокуратурата ще извади списъците с политици по аферата "КТБ". За съществуването на такива списъци съобщи предшественикът на Гешев - Сотир Цацаров.

Шефът на държавното обвинение обясни, че има наблюдаващ прокурор по делото и той не се меси в неговата работа. Съобщи също, че е бил внесен обвинителен акт от 1800 страници, който е бил разпечатан в 20 копия. Нещо, което не се прави в други държави. "Направихме анализ и го представихме на ЛИБЕ на английски. В него се констатира, че по повечето от дела от обществен интерес са подведени под съдебна отговорност в повечето случаи хора от управляващата партия. Виждам, че сме в предизборна ситуация, няма да участваме в нея", заяви Гешев.

По въпроса за критичния доклад на Европейската комисия главният прокурор обясни, че с години се е изграждал един поглед за главния прокурор и неговите функции. "Изграден е един мит. Няма проблем да участвам във всяко обсъждане, но това трябва да бъде преценено от българската държава. Прокуратурата спазва закона, какъвто е", обясни той.

"Нямам никакви притеснения за контрола на главния прокурор. Не ме притеснява искането за моето отстраняване. Моята работа е на висш административен ръководител, а тя включва общи методически указания, спазване на законността и чисто административна работа. Вероятността главният прокурор да извърши престъпление е като при всеки висш държавник. Реалните проблеми са, че Наказателният кодекс е от времето на др. Тодор Живков", обяви още Гешев.

На въпрос докъде стигнаха делата за приватизацията на прехода обвинител №1 отговори, че е получен анализ от Държавна агенция Национална сигурност. "Когато сме готови, ще излезем със съответните анализи. От компетентността на парламента е да направи необходимото да отпадне давността. Нарушенията са различни и с голям обем. В разумен срок ще кажем дали има нарушения, в които основни действащи лица са висшите държавни служители, свързани с приватизацията. Обемът е огромен - над 6000 сделки без общинската приватизация".

Главният прокурор изрази уважението си към служителите на МВР по време на протестите. "Те свършиха перфектно работата си в условия на пандения. Никоя полиция в Европа няма да изтърпи да изяде толкова бой. Но ако някой наруши правилата, ще носи наказателна отговорност", каза той на питате за полицейското насилие над протестиращи. СРП е направила 5 проверки.

Гешев не отговори пряко на искането на Висшия адвокатски съвет за оставката му. Но изрази неодобрение от факта, че през годините в БНТ и медиите се изявяват само подсъдими, адвокати, но не и прокурори. "Никой не постави въпроса защо подсъдими коментират досъдебни производства от чужбина, защо лъжат. През годините се говореше, че прокуратурата е тайна организация. Прокуратурата дава информация, без да нарушава презумпцията за невиновност, с разрешение на наблюдаващия прокурор. В над 90% се случва това. Явно те това не искат да се знае.".

На няколко пъти главният прокурор спомена обвиненията към Васил Божков, без да го назове по име. "Явно някой не иска да каже колко са регистрираните артефакти. Не се харесва", допълни той. И се възмути от факта, че държавата е била ощетена от подобни обвиняеми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1532

5

tarabata

14.10 2020 в 22:40

Който и да си отвори устата от групичката им, поражда единствено и само саркастичен смях у мен. ОСТАВКА!

1532

4

tarabata

14.10 2020 в 22:38

предполагам сам му правиш кафе-нцето. ХАХАХАХАХАХАХААХАХ
Жалка история.

16696

3

Новак

14.10 2020 в 21:15

Може и 100 пъти да го викате и да си правите празни мохабети. Разследвате ли думите му, а не кой е направил записа? На това да отговори Гешев, а не да хвърля прах в очите.

4586

2

stanimir_13

14.10 2020 в 20:11

"Ако трябва и 20 пъти ще го викам." Още имам от онова 50 годишното уиски, пък и той е добра компания.
Може би така завършва фразата.

3140

1

zuljin

14.10 2020 в 16:17

Направил е пълни самопризнания на полиграф и казва истината!!! Нали, другарю МИЛИЦИОНЕР?