ДАНС ще прави анализ на съобщенията между Бобоков, Узунов и Румен Петров

OFFNews Последна промяна на 29 юни 2020 в 14:51 3569 8

Специализирана прокуратура възложи на ДАНС извършване на детайлен и задълбочен анализ на комуникацията на П.Б. с MVR-Rumen Petrov и с Prezident-Pl. Uzunov, съобщиха от спецобвинението. 

Макар че в съобщението на спецпрокуратурата са посочени инициали най-вероятно става дума за секретаря на президента Пламен Узунов, обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков и съветника на външни министър по въпросите на Близкия изток и Северна Африка (до 18 декември 2018 г.) Румен Петров.  

От експертизата е видно, че в периода 2018-2020 г. на П.Б. е предоставяна информация от потребители MVR-Rumen Petrov и Prezident-Pl. Uzunov. 

На 04.08.2018 г. Пламен Бобоков изпраща до Prezident-Pl. Uzunov текстово съобщение със съдържание: „Румен Петров – Алжир". 

По същото време чрез мобилно приложение П.Б. започва активно да комуникира с MVR-Rumen Petrov, от когото получава множество сведения, включително файлове и снимки на документи. От своя страна П.Б. препраща част от получената информация към Prezident-Pl. Uzunov. Материали и документи, съдържащи сведения с външнополитически характер, П.Б. получава и от Prezident-Pl. Uzunov.

В тази връзка и след разрешение на наблюдаващите прокурори, Специализирана прокуратура оповестява част от доказателствата, съдържащи се в компютърно-техническата експертиза на мобилно устройство, ползвано от П.Б.:

На 20.08.2018 г. MVR-Rumen Petrov изпраща на П.Б. съобщение с текст „оценка" и прикачен текстови файл, съдържащ информация за фирми и предприетите действия към онзи момент по казуса с танкера „Бадр". 

На 29.09.2018 г. MVR-Rumen Petrov изпраща на П.Б. под формата на снимки определение на Върховен касационен съд от 29.01.2018 г., свързано с казуса с танкера „Бадр". Минути по-късно снимките на определението са препратени от П.Б. на Prezident-Pl. Uzunov. 

На същия ден MVR-Rumen Petrov изпраща на П.Б. текстови съобщения със следното съдържание: „Според един мой приятел, много печен адвокат, който погледна развитието на делото във ВАС - шансовете за положителен изход на делото в полза на либийците са много ниски, тъй като ВАС също ще гледа само процедурата без да изследва първопричината (фалшивия ипотечен договор). Според него адвокатите на либийците е трябвало да атакуват това основание (ипотечния договор) в отделно наказателно дело в криминалния съд" и „Имам основание да му вярвам, защото той е много печен адвокат". В отговор на горното П.Б. посочва: „ще видим". 

На 07.01.2019 г. Prezident-Pl. Uzunov изпраща на П.Б. две снимки на паметна бележка за проведена на 03.01.2019 г. среща на Н. Милков, секретар по външната политика на президента, със С. Елтрики, временно управляващ посолството на Държавата Либия в София. В последващо съобщение до П.Б. Prezident-Pl. Uzunov посочва: „Току запознах и него." От своя страна в 14.49 ч. П.Б. изпраща до Prezident-Pl. Uzunov снимка на вербална нота, която посолството на Държавата Либия е изпратила до Министерството на вътрешните работи. Снимката с вербалната нота П.Б. получава две минути по-рано от MVR-Rumen Petrov. 

По-късно П.Б. препраща на Prezident-Pl. Uzunov снимка и на друга нота от Посолството на Държавата Либия, този път до Министерството на външните работи, която също му е предоставена от MVR-Rumen Petrov. От своя страна Prezident-Pl. Uzunov изпраща на П.Б. вербална нота от посолството на Държавата Либия и до президента на Република България. 

В последващата комуникация П.Б. се обръща към Prezident-Pl. Uzunov със следния текст: „Ако прецениш че мога да звънна на началника, дай знак?". Половин час по-късно П.Б. изпраща на Prezident-Pl. Uzunov снимки на „CV-то на либийския пратеник". На 09.01.2019 г. Prezident-Pl. Uzunov изпраща на П.Б. снимка на визитна картичка, от която е видно, че същата е на „либийския пратеник".

Установено е още, че П.Б. продължава активното обсъждане на казуса „Бадр" с MVR-Rumen Petrov и Prezident-Pl. Uzunov в следващите месеци. С MVR-Rumen Petrov П.Б. обсъжда и други въпроси, свързани с дейността на Министерство на външните работи.

На 06.06.2019 г. П.Б. изпраща на MVR-Rumen Petrov съобщение, в което посочва: „Привет Румба!Да напомня, че чакам предложение за Абуджа!!!!". На 19.06.2019 г. П.Б. изпраща на „Prezident-Pl. Uzunov" файл със следното наименование: „CV BG_Joro_Iliev_Kiradjiev", с уточнението, че това е „моето предложение за Абуджа (Нигерия)!".

На 19.12.2019 г. П.Б. и MVR-Rumen Petrov обсъждат и позиция на министъра на външните работи на Република България, която е изразена в социалната мрежа Twitter, както и „лостовете за въздействие". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3493

8

zuljin

29.06 2020 в 21:27

Е кво странно има, че въртят интриги с SMS-и. Първо МИЛИЦИОНЕРСКАТА измет се чувства недосегаема и второ - факт известен от комунизма още - МИЛИЦИОНЕРИТЕ имат мисловна дейност колкото на едноклетъчно. Даже SMS-а е свръхтехнологична новост за тях.

-1784

7

ОСЦИЛОКОКЦИНУМ

29.06 2020 в 20:36

А шкафчето на ебача на еврогейските премиери няма ли да бъде разследвано ?

-1784

6

ОСЦИЛОКОКЦИНУМ

29.06 2020 в 20:35

А шкафчето на еба

14751

5

Нострадамус

29.06 2020 в 20:05

А за това какво ще направи ДАНС?
Черната каса на ГДБОП при депутатка от ГЕРБ!
При обиск в дома на близка приятелка на Панков била открита голяма сума пари.
Тя е служителка на ГДНП – Главна дирекция Национална полиция.
Полицайката се казва Василена Фикирлийска, а по-изненадващото е, че майка и е Йорданка Фикирлийска, която в този мандат е била депутат на ГЕРБ от 24 МИР София-град.

8076

4

elbarbudo

29.06 2020 в 19:29

бобокови хубави бизнеси са направили, шайката не може да устои и да не ги ограби!

13409

3

мнение от IP

29.06 2020 в 18:26

Бобоков си писал с държавни служители, което няма как да мине за търговия с влияние. Но пък Емил Радев - евродепутат през това време е изнудвал либийците за 4,5 милиона за освобождаване на танкера. Обаче Каскета на републиката не се вълнува от този дребен факт.

16696

2

Новак

29.06 2020 в 17:14

Направо не ми се вярва, че през 2020 има хора правещи бизнес със SMS-и. Още повече да уреждат някакви нередни неща в писмена комуникация.
Не знам колко това върви и пред съда. Виж за забавление на мат’ряла и хвърляне на прах в очите върши идеална работа.
Прокуратурата стана веднъж смешна с пръскачките пред парламента, които се оказа, че не се управляват електронно. Сега май вече копае дъното по сервилност и простотия.

16101

1

order

29.06 2020 в 16:29

Абе да внимават да не сбъркат да обследват ония 67 милиона рекет на ОПГ Борисов, Горанов и Мента....та да станем за резил!!!
 
X