Quantcast

Дадоха на съд бивш зам. здравен министър и двама директори на болницата във Враца

OFFNews Последна промяна на 18 март 2019 в 14:54 2229 0

Михаил Зортев

Софийска градска прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бившия заместник-министър на здравеопазването Михаил Зортев и двама директори на болницата във Враца за длъжностно престъпление, сключване на неизгодна сделка и безстопанственост. 

В периода 30.12.2010 – 18.05.2011 г. Зортев е нарушил служебните си задължения, като е издал разрешения на частното лечебно заведение „Вива Медика“ ООД – гр. Враца да извършва медицински дейности на територията на държавната болница „Христо Ботев“ АД – гр. Враца с цел да набави за частното здравно заведение имотна облага.

Вредата от това за лечебното заведение е била в размер на 12 881 505 лева, обясняват от прокуратурата.

През този период Зортев в качеството си на заместник-министър на здравеопазването бил упълномощен от министъра да подписва разрешения за осъществяване на лечебна дейност съгласно Закона за лечебните заведения. Във връзка с тези му правомощия той бил ангажиран със запознаване и произнасяне по преписка, образувана по молба от управител на частно здравно заведение в гр. Враца за издаване на разрешение за упражняване на лечебна дейност.

От материалите по преписката, както и в разменената с частното здравно заведение кореспонденция било видно, че адреса, на който ще се извършва дейността, съвпада с този на държавната МБАЛ „Христо Ботев“ АД гр. Враца, както и че дейностите, за които се иска разрешение, дублират лечебните дейности, предоставяни от държавната болница, което е в нарушение на закона. 

Въпреки че бил запознат както с материалите по преписката, така и с разпоредбата на закона, Михаил Зортев на два пъти е подписал 2 бр. разрешения в полза на частната болница за осъществяване на дейности, дублиращи дейностите на държавната болница.

След издаването на разрешенията частното здравно заведение сключило договори с НЗОК за оказване на болнична помощ по клинични пътеки съответно за 2011 г. и за периода от началото на 2012 г. до края на 2017 г. Въз основа на така сключените договори то получило общо от НЗОК сумата 12 881 505 лева по изпълнение клинични пътеки. Тези приходи от НЗОК по клиничните пътеки представлявали имотна облага за частната болница.

Същевременно, тъй като предлаганите здравни услуги изцяло дублирали тези на държавното лечебно заведение МБАЛ „Христо Ботев“ АД гр. Враца за държавната болница настъпили значителни вредни последици, изразяващи се в неполучените от НЗОК заплащания по клинични пъти.

Ако бъде признат за виновен, Михаил Зортев може да получи наказание „лишаване от свобода“ от три до десет години, както и „лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност“. Наложена му е мярка за неотклонение "парична гаранция".

В същото време на съд е предаден и бившият директор на болницата във Враца Владислав Иванов, който на 18 март 2009 г. съзнателно е сключил неизгодна сделка за управляваната от него болница, като загубата се равнява на 137 060,71 лв.

Иванов е подписал договор за дългосрочен наем с частната болница "Вива Медика" ООД, като ѝ е предоставил за ползване част от базата на държавната болница, при цени, значително по-ниски от нормативно определените.

Настъпилата финансова вреда е разликата между минималната дължима наемна цена за квадратен метър съгласно Правилника за прилагане на закона за държавната собственост и цената по договора.

Ако бъде признат за виновен, Владислав Иванов може да получи наказание „лишаване от свобода“ от три до десет години, „лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност“ или "лишаване от право да упражнява определена професия или дейност“.

Обвиняем по случая е и друг бивш директор на болницата - Светозар Луканов, който в качеството си на директор между 22.12.2014 г. и 25.03.2015 г. не е положил достатъчно грижи за възложена му работа във връзка с ефективното разходване на бюджетните средства.

Вследствие на действията му за болницата е настъпила вреда в размер на 379 091,10 лева.

През 2014 г. Луканов уведомил министъра на здравеопазването, че за нуждите на болницата е необходимо спешно закупуване на нов компютърен томограф, като в писмото си посочил, че според постъпвали оферти необходимата сума възлизала на 784 000 лева.

В действителност обаче той не бил извършвал пазарни проучвания и в болница не били постъпвали оферти за такава апаратура.

След отпускане на сумата в пълен размер от страна на Министерството на здравеопазването Луканов открил процедура за обществена поръчка за доставка на томографа с прогнозна стойност на поръчката 784 000 лева без ДДС.

В процедурата участвали двама кандидати, като разликата в предложените от тях цени била около 130 000 лв. За изпълнител е избрано дружеството, посочило по-високата цена, която била много близка до посочената максимална сума.

След сключване на договора дружеството изпълнител по силата на друг договор възложило на фирмата производител на компютърния томограф да извърши доставката, транспорта и застраховката му. Съгласно този договор цената на апаратурата, при закупуването ѝ от производителя, била в размер на 366 378,90 лева без ДДС.

Разликата между стойността на компютърния томограф по договора за обществена поръчка и реалната му пазарна стойност била в размер на 379 091,10 лева.

По този начин, откривайки процедура по обществената поръчка без предварително събиране на информация или оферти за установяване на цените, без анализ на пазарните условия и възможности за закупуване на техниката при по-изгодни условия, Светозар Луканов не е положил дължимите грижи по отношение на повереното му имущество и като пряка и непосредствена последица от тази му престъпна самонадеяност, последвалите значителни щети за дружеството, посочват от прокуратурата.

Ако бъде признат за виновен, Луканов може да получи наказание „лишаване от свобода“ в размер от три до десет години, както и "лишаване от право да упражнява определена професия или дейност“.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !