''Земетресението уби 19 мои роднини. Вече нямам семейство.'' Афганистан е в руини

OFFNews 23 юни 2022 в 14:59 1496 0

Мъже носят мъртво тяло, извадено от отломките на сграда след земетресението в Афганистан

Снимка Getty Images

Мъже носят мъртво тяло, извадено от отломките на сграда след земетресението в Афганистан

Десетки изравнени със земята села, много мъртви деца, трупове, до които не може да се стигне, заличени семейства, глад, ранени, прекъснати комуникационни връзки. Това е картината в Афганистан ден след земетресението с магнитуд 6,1, разлюляло и Индия, и Пакистан.

То е най-смъртоносното от две десетилетия насам в управляваната от талибаните страна. Известният брой на жертвите надхвърля 1000, но той ще расте – неизвестен брой хора са погребани в развалините на разрушените, често построени от кал, домове. Има райони, до които не може да се стигне поради проливния дъжд и пресечения терен.

Ранените са над 1500, но ще има ли кой да се погрижи за тях? И преди земетресението здравната система на страната беше пред колапс, а сега талибаните молят за международна хуманитарна помощ и признават, че не могат да се справят.

Ранена жена в болницата в столицата на Пактика – южният район епицентър на труса и разрушенията – разказва, че вече няма семейство. Загубила е 19 роднини.

"Седем в една стая, петима в друга, четирима в друга, после трима в друга, всички от моето семейство са убити", каза тя от болничното си легло, цитирана от Би Би Си.

"Чу се тътен и леглото ми започна да се тресе - казва друг оцелял, Шабир. - Таванът падна. Бях в капан, но виждах небето. Рамото ми беше изкълчено, главата ми беше наранена, но се измъкнах. Сигурен съм, че 7 или 9 души от моето семейство, които бяха в същата стая като мен, са мъртви".

След падането на прозападното правителство в Афганистан на власт миналата година се върнаха талибаните. Сега страната е в разгара на хуманитарна и икономическа криза. „Правителството е финансово неспособно да помогне на хората в необходимата степен“, признава представителят на талибаните Абдул Кахар Балхи.

ООН е „напълно мобилизирана“ в опит да осигури подслон и храна на най-отдалечените райони в Патика, уверява Антониу Гутериш. Натам пътуват здравни екипи, медицински консумативи, храна и палатки. Но придвижването е трудно. Разрушени са не само десетки села, но и пътища, и кули за мобилни телефони. За спасителите е много трудно да достигнат бедстващите и поради наводненията поради проливните дъждове през изминалата нощ, казва Мохамед Амин Хузайфа, ръководител на информационния отдел на Пактика, пред АФП.

Времето е много, много странно. "Сега е юни и времето не би трябвало да е такова. Имаше градушка и сняг и това много затрудни нещата", казва пред Би Би Си Обейдула Бахир от неправителствената организация "Спасете афганистанците от глад".

"Много хора не знаят какво е състоянието на роднините си, защото телефоните им не работят - казва той. - Брат ми и семейството му са загинали, а аз научих това едва след много часове. Много села са разрушени."

През последното десетилетие повече от 7000 души са загинали при земетресения в Афганистан, който е разположен в сеизмична територия. При последователни земетресения в западната част на страната през януари загинаха повече от 20 души и бяха разрушени стотици къщи.

Ислямистите поеха властта в Афганистан миналата година, почти 20 години след като бяха изгонени от водената от САЩ военна коалиция. В страната повече от една трета от хората не могат да посрещнат основните си нужди, а икономиката изпитва затруднения, тъй като чуждестранната помощ и паричните средства престанаха да достигат, когато талибаните взеха властта. На жените е наредено да покриват лицата си на обществени места, а на момичетата в тийнейджърска възраст не е позволено да ходят на училище. Страната изпитва и остър недостиг на медицински консумативи, а процентът на недохранване се увеличава.

По данни на ООН 93% от домакинствата в Афганистан страдат от продоволствена несигурност. Люсиен Кристен от Червения кръст заявява, че "тежката икономическа ситуация" в Афганистан означава, че "те [афганистанските семейства] не са в състояние да сложат храна на масата си".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови