Военните искат от Зеленски мобилизация на нови 450 000-500 000 души (допълнена)

Виктор Орбан не дал нито една причина за блокиране на допълнителни 50 млрд. евро от ЕС за Украйна

OFFNews 19 декември 2023 в 19:21 4258 2

Зеленски

Снимка Getty images

Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че военните са поискали да бъдат мобилизирани още 450 000-500 000 души, но окончателно решение за това все още не е взето. Зеленски е предложил планът да се прецизира, като се вземе предвид не само набирането на нови войници, а и демобилизацията на тези, които служат от около 2 г., съобщиха Ройтерс и Би Би Си.

"Казах, че ми трябват повече аргументи в подкрепа на това искане", каза Зеленски на годишната си пресконференция, на която присъстваха украински и чуждестранни журналисти.

Според него е "важно да бъдем справедливи в това отношение".

"Не можем да загубим най-смелите хора, техния морал", подчерта той.

Зеленски каза още, че разходите за мобилизирането на такъв брой хора ще бъдат около 500 млрд. гривни (около 13 млрд. долара). И бе категоричен, че дори и Върховната рада да приеме закон за мобилизация на жените той няма да го подпише.

На въпрос за липсата на боеприпаси, проблемите със западната помощ и не особено успешните действия на украинската армия на фронта президентът отговори, че "Русия не е постигнала нито една победа". И припомни неотдавнашните забележки на руския президент Владимир Путин за неизменните цели на "специалната военна операция", както я наричат в Москва.

Той бе категоричен, че преговори с Кремъл не са на дневен ред.

"В руската реторика виждам само наглост и убийства", коментира президентът.

Зеленски изрази увереност, че САЩ в крайна сметка ще решат да предоставят допълнителна помощ на Украйна. И допълни, че липсата на въздушно предимство е попречила на украинската армия да постигне големи успехи по време на лятната контраофанзива.

Украинският президент говори и за прогнозите за възможната дата на края на войната. По думите му авторите на каквито и да било прогнози не могат да предвидят как и кога може да приключи конфликтът.

"Война, победа, застой - зависи от много решения, от много посоки, но най-вече от нас с вас. Ако не изгубим устойчивостта си, ще приключим войната по-рано", бе категоричен Зеленски. 

Той припомни, че руските власти са прогнозирали бърза победа над Украйна, но прогнозите им не са се сбъднали. Зеленски заяви, че не би искал да сравнява "тридневния триумф на един болен човек" с прогнозите на авторитети.

И категорично отхвърли възможността да загуби войната. Според него Украйна е била в много трудна ситуация през 2022 г., когато значителна част от територията й е била окупирана, но е успяла да пробие блокадата, въпреки че цената на победата е много висока. Той призна, че страната му изпитва трудности - наред с другото и недостиг на артилерийски снаряди и противотанкови оръжия.

"На пръв поглед има рискове. Но всички ние сме живи хора, борим се, вярваме в стъпките си, най-малкото за да не се срамуваме после", коментира Зеленски.

Украинският президент бе запитан и дали е разговарял с унгарския премиер Виктор Орбан за мирни преговори с Русия.

"Никога не съм разговарял с Виктор Орбан за прекратяване на огъня или за преговори с Путин. В изказването му (на Орбан) имаше нещо подобно. Но не знам, за мен това е малко преиначено, защото неговата политика не е много приятелска към нас и той го знае, казах му го", коментира той.

И разказа за неотдавнашната си среща с Орбан в Аржентина, по време на встъпването в длъжност на президента на страната Хавиер Милие.

"Казах на Орбан - Викторе, кажи ми една причина, поради която не ни подкрепяш в ЕС. Той не можа да ми даде нито една. И вторият въпрос - защо не можем да организира среща между нас. Той също не отговори", изтъкна Зеленски за проваленото от Унгария решение на ЕС да бъдат отпуснати нови 50 млрд. евро помощ на Украйна.

Зеленски призна, че между Украйна и Полша има спорове, които трудно могат да бъдат разрешение. Той призова Варшава да позволи на Украйна да изнася своето зърно, защото "става въпрос за оцеляване". Той все пак изтъкна ключовата роля на Варшава в подкрепата на страната му и персонално благодари на новия премиер Доналд Туск.

На два пъти Зеленски не отговори на питане дали има търкания с шефа на Генералния щаб Валерий Залужни. На директен въпрос дали планира да уволни ръководителя на армията Зеленски каза: "Защо да се занимаваме с тази тема? Имам работни отношения със Залужни. Той отговоря за резултатите на бойното поле като главнокомандващ заедно с Генщаба. Има много въпроси".

"Офанзивата е сложен въпрос. Нещо е направено, нещо не е направено, нещо се случва, нещо липсва или въобще няма да бъде направено. Аз смятам, че можем да си позволим да живеем в Украйна днес с резултат всеки ден. Всеки от нас трябва да е готов да допринесе за този резултат. И това не е саможертва. Да си главнокомандващ е чест и да си президент е чест, огромна чест. Трябват ни силни действие и резултати. Това е", допълни Володимир Зеленски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки