Възможен ли е мирът в Близкия изток?

Тайната среща между Нетаняху и Мохамед бин Салман в Саудитска Арабия показва, че мирът в региона е труднопостижима цел

Йорданка Веселинова 23 ноември 2020 в 20:28 2581 0

Снимка Pixabay

Израелският премиер Бенямин Нетаняху вчера тайно се е срещнал в Саудитска Арабия с престолонаследника принц Мохамед бин Салман, съобщават израелски медии, цитирани от Асошиейтед прес. Рияд обаче отрича такава среща да е провеждана. Реакциите около предполагаемата среща обаче съвсем ясно показват колко трудно е постигането на мир в Близкия изток.

Израелската позиция:

Според израелските медии Нетаняху и ръководителят на разузнавателната служба Мосад са били на посещение в Кралството вчера, като са се срещнали и с престолонаследника. Срещата се случва на фона на посещението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео в Рияд. Член на израелското правителство, потвърди за провеждането на срещата, определяйки я като "невероятно постижение", пише Ройтерс.

Друг член на правителството коментира, че е дори и разпространението на новината за "полуофициалната" среща е голям успех.

Припомняме, че досега официална среща между делегации на двете държави не е имало, което я и превръща в потенциален знак за възстановяването на дипломатическите отношения между Рияд и Тел Авив. Това пък може да се тълкува като постигането на мир в региона, изключвайки, разбира се, Иран и проиранските правителства. 

Саудитската позиция:

Според саудитският външен министър Фейсан бин Фархан Ал Сауд медийните публикации са неверни и среща изобщо не е имало. Той написа в "Туитър": "Видях съобщения в печата за някаква среща между престолонаследника и висши израелски представители по време на състоялата се наскоро визита на Майк Помпео. Такава среща изобщо не е имало. Единствените участници бяха американските и саудитските представители."

Има ли доказателства за такава среща?

Според сайта FlightRadar24.com, частен самолет "Гълфстрийм IV" е излетял от летище "Бен Гурион" близо до Тел Авив вчера в 17.40 ч. и е кацнал в Неом в 18.30 ч. После същият самолет е излетял от Неом в 21.50 ч. и се е върнал по същия маршрут в Тел Авив, предава БТА.

Освен това по време на посещението си в страната Майк Помпео е бил винаги с журналисти, които обаче не отпътуват с него за Неом, където и каца самолетът, излетял от Тел Авив.

Мирът в региона - възможен или не?

Новината за провеждането на такава среща отново повдигна въпроса за нормализирането на отношенията между Израел и най-голямата арабска икономика и най-влиятелната държава върху всички сунитски правителства в Близкия изток. 

Тази стъпка ще е голям успех за администрацията на Доналд Тръмп, който си постави за цел именно постигането на мир в региона. Вашингтон постигна няколко успеха в тази насока от началото на август насам с мирните споразумения между Израел и ОАЕ, Бахрейн и Судан. Те сами по себе си не са изненадващи, тъй като както Абу Даби, така и Манама са поддържали неофициални отношения с Тел Авив (най-вече икономически). Случаят със Судан е малко по-различен - страната нормализира отношенията си с Израел най-вече защото по този начин можеше да бъде извадена от черния списък на САЩ за страни, подкрепящи световния тероризъм, което се случи. 

По-важното обаче е, че нито една от тези арабски държави не би предприела такава стъпка без предварително съгласуване с Рияд. С други думи провеждането на среща между делегации на Израел и Саудитска Арабия не е изненадващо събитие, особено след като само преди няколко седмици Кралството отвори въздушното си пространство за израелски полети. 

Незабавното опровержение за провеждането на срещата обаче е знак, че постигането на мир в региона все още е трудно. Това е така най-вече заради страхът от критики срещу кралското семейство заради отстъпването от палестинската кауза. Припомняме, че според настоящата концепция за нормализиране на отношенията между арабските държави и Израел, първо трябва да бъде решен палестинският въпрос. Всъщност този план за "непризнаване" на Израел беше предложен през 2002 г. именно от Кралството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови