Мирните споразумения в Близкия изток: разказва главният преговарящ на Израел

Йорданка Веселинова 29 октомври 2020 в 23:31 2674 1

Снимка Pixabay

Израел води преговори и със Саудитска Арабия, но все още няма обозрим срок, до който дипломатическите отношения ще бъдат нормализирани. Това заяви днес на брифинг д-р Тал Бекер, старши член на израелския екип за мирните преговори - екипът, който изигра ключова роля при сключването на мирните споразумения с ОАЕ и Бахрейн това лято.

Д-р Тал Бекер е и правен съветник в израелското външно министерство. Преди това е бил и съветник във Вашингтонския институт за близкоизточна политика, съветник на израелския министър на външните работи, съветник на израелската мисия в ООН и експерт по международно право за израелските отбранителни сили. Той самият обаче определя професионалната си биография като списък от провали, защото участва в много от израело-палестинските преговори - всички от които завършили с неуспех. Тази година обаче д-р Бекер постига исторически успех със сключването на мирните споразумения между Ерусалим, Абу Даби и Манама.

д-р Тал Бекер

Д-р Бекер е носител на множество научни награди, включително наградата за мир "Рабин" и наградата "Гугенхайм" за най-добра международна правна книга за „Тероризмът и държавата“.

По време на пресконференция днес той даде повече подробности за сключените през август и септември мирни споразумения, които за едни бяха приети като исторически пробив за мира в региона, а за други - като "нож, забит в гърба" и "срамно предателство." Припомняме, че нормализирането на отношенията между Израел и държавите в региона се очакваше да се случи едва след като бъде решен Палестинският въпрос.

Въпреки това обаче Израел е поддържал тайни отношения (най-вече икономически) с арабски държави от години насам, които бяха официализирани с договорите отпреди няколко месеца.

Д-р Бекер коментира, че не е естествено съществуващи отношения да бъдат отричани и респективно първоначалният план се е нуждаел от промяна. Той допълва още, че хората - както евреи, така и палестинци, са свикнали да живеят в условия на конфликт, а идеята за мир и приемане е изглеждала все по-недостижима:

"Мирните споразумения обаче променят това, а мирът, сигурността и приемането на Израел, като част от региона, изглежда все по-възможно".

Ръководителят на правния екип на преговорите определи споразуменията не просто като договори, но и като "промяна на реалността", не само за политиците, но и за всички граждани. Той заяви, че благодарение на взаимния ентусиазъм и необходимост от обединение на фона на заплахите от Иран, преговорите са протекли сравнително лесно. Той сравни предишния мирен договор с арабска държава, сключен преди повече от две десетилетия, с тези сега: "Ако договорът с Йордания от 1994 г. беше сключен след две години преговори, то този с ОАЕ беше постигнат само след няколко седмици".

Д-р Бекер заяви, че споразуменията са само началото и че тяхната роля е да "насърчат сътрудничеството" между държавите. Той допълни, че първите договори, които бяха сключени между Ерусалим и Абу Даби гарантират директни полети, двустранни инвестиции и безвизово пътуване, договори, които според него са "инфраструктурата на мира."

Тал Бекер отговори уклончиво на въпрос относно следващата арабска държава, която би нормализирала отношенията си с Израел. Той каза, че "Оман се споменава като кандидат", както и че се водят преговори със Саудитска Арабия, но отказа да поясни на какъв етап са те.

Преди седмица беше обявено и предстоящото споразумение между Израел и Судан, като д-р Бекер подчерта, че договорите с трите страни са различни. Това е важно, тъй като след 11 септември все още стоят въпросите за връзките на Хартум със световния тероризъм.

На този фон предстоящите избори в САЩ също са важни за региона, мирните споразумения бяха сключени с посредничеството на Вашингтон. Д-р Бекер обаче заяви, че "няма да има промяна в политиката на мирни споразумения дори и при евентуална промяна в Белия дом", както и че "Ерусалим е готов да работи с всички".

В заключение ръководителят на правния екип на преговорите се пошегува, че "агресията на Иран и Хаменей са се превърнали в причина за разширяването на мира в региона."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

30.10 2020 в 13:47

Израелското решение на "Палестинския въпрос" го знаем. Той и Хитлер по подобен начин навремето решаваше "еврейския въпрос". Методите, които Израел прилага срещу палестинците днес са по-съвременни, но целта е същата - геноцид.