Бомбардировките в Ивицата Газа - реакция срещу мирните споразумения в Близкия изток

Йорданка Веселинова 16 септември 2020 в 14:48 3393 0

 Ивицата Газа през 2015 г.

Снимка Pixabay

Тази сутрин армията на Израел бомбардира обекти в Ивицата Газа, съобщават палестински източници, цитирани от АФП. Бомбардировките са в отговор на вчерашния ракетен обстрел над еврейската държава. Поредната размяна на удари в спорната територия идва на фона на сключването на мирните споразумения с ОАЕ и Бахрейн.

Бомби за мир - задълбочаващата се криза в Близкия изток

На 13 август президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви сключването на мирно споразумение между Израел и Обединените арабски емирства. То е първото в региона за последните 26 години и анализаторите го определят и като първия успех на Тръмп в Близкия изток. В края на миналата седмица беше обявено, че и Бахрейн ще нормализира отношенията си с еврейската държава, което я превръща в четвъртата арабска страна с дипломатически отношения с Израел и втората такава от Залива. САЩ, които бяха посредници в преговорите, определиха тези крачки като “забележителен пробив” за постигането на мира в региона.

Всъщност споразуменията не са чак толкова изненадващи. По-скоро те официализират “мира там, където не е имало война”, както коментира Асошиейтед прес. Макар и неофициално, както Бахрейн, така и ОАЕ са поддържали двустранни отношения с Израел.

Защо обаче споразуменията се сключват сега? Важно е да се отбележи, че събитията в региона се ръководят най-общо от конфликта между шиити и сунити или по-точно казано - от борбата за надмощие между шиитския Иран и сунитска Саудитска Арабия. Вашингтон също споделя надделяващото в сунитски държави недоверие към Иран, а и освен това търси разширяване на влиянието си в региона.

И така, сключването на мирните споразумения по-скоро поставя арабските държави от едната страна на фронтовата линия в конфликта между Рияд и Техеран. И ако на Запад се говори за все по-възможния мир в региона, то на изток лагерите са два - тези, които подкрепят сделките (най-вече сунитски правителства с тесни отношения със Саудитска Арабия) и критици, които твърдят, че те са “предателство” на палестинската кауза и “нож, забит в гърба". Впрочем, сключването на мир с Израел, преди да е решен палестинският въпрос може да бъде използвано като основен аргумент за разширяване на влиянието на Иран, което пък отново може да наелектризира конфликтите между шиити и сунити. Нещо повече, днес иранският президент Хасан Рохани заяви, че Бахрейн и ОАЕ ще са “отговорни” за “тежките последици” от мирните споразумения, предава Франс прес.

Палестинските ракети

След сключването на мирните споразумения вчера палестинският лидер Махмуд Абас заяви, че “мир, сигурност и стабилност няма да бъдат постигнати в региона, докато израелската окупация не приключи". Малко преди това, по време на подписването на мирните споразумения между Израел, ОАЕ и Бахрейн във Вашингтон, от палестинската територия бяха изстреляни ракети срещу Израел. В резултат двама души бяха ранени в израелския град Ашдод.

Според данни на армията са изстреляни общо 15 ракети, като само 9 от тях са прихванати от израелския противоракетен щит.

Тази сутрин израелският премиер Бенямин Нетаняху определи ракетния обстрел като начин ”да възпрепятства мира” между Ерусалим, Абу Даби и Манама. Той каза още: “Не ме изненадва, че палестински терористи обстреляха Израел точно в момента на тази историческа сделка. Те искат да възпрепятстват мира, но няма да успеят". Нетаняху каза още: “Ще удряме всички, които се опитат да ни навредят, и ще протегнем ръка в името на мира на всички, които ни протегнат ръка за помиряване".

Тези “удари” не закъсняха.

Израелските бомби

Бомбардировките на обекти в ивицата Газа тази сутрин са в отговор на вчерашния ракетен обстрел срещу Израел. Ударена е и тренировъчна база на палестинската групировка “Хамас”, твърдят очевидци, цитирани от Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови