Вашингтон разреши на Украйна да използва американско оръжие на руска територия

Държавният секретар Антъни Блинкен посочи, че стратегията на САЩ е за приспособяване и адаптиране към бойното поле

Даниела Добрева 31 май 2024 в 19:35 2447 4

Антъни Блинкен

Снимка БТА/АП

Антъни Блинкен

САЩ официално даде зелена светлина на Украйна да използва американски оръжия срещу цели на територията на Русия, откъдето се извършват атаки срещу украинския град Харков, след одобрение на президента Джо Байдън.

През последните седмици Киев настоява упорито за разрешението на Вашингтон, което днес бе официализирано от държавния секретар Антъни Блинкен.

На пресконференция в Прага след неформална среща на външните министри на НАТО Блинкен не каза дали пълномощията на Байдън могат да се разширят, за да включат други руски градове и цели по-дълбоко на територията в Русия, съобщи Ройтерс.

Държавният секретар посочи, че ходът на Вашингтон - подчертана промяна в политиката на Байдън, който твърдо отказа да позволи на Украйна да използва американско оръжие за удари навътре в Русия, е резултат от стратегията на САЩ за приспособяване и адаптиране към бойното поле. Сега, посочи Блинкън, САЩ реагират на това, което са видели в и около района на Харков.

"През последните няколко седмици Украйна дойде при нас и поиска разрешение да използва оръжия, които предоставяме, за защита срещу тази агресия, включително срещу руски сили, които се струпват от руската страна на границата и след това атакуват Украйна. Президентът Байдън одобри използването на нашите оръжия за тази цел. Занапред ще продължим да правим това, което правим досега - необходимото адаптиране и приспособяване", отбеляза още Антъни Блинкен.

Харков, вторият по големина град в Украйна, е на 30 км от границата с Русия.

САЩ са най-големият доставчик на оръжия за Украйна в битката ѝ срещу пълномащабната инвазия, започната от руския президент Владимир Путин през февруари 2022 г.

Ден по-рано официални американски представители заявиха, че политиката на САЩ ще продължи да забранява на украинската армия да използва ATACMS, които имат обсег до 300 км, и други оръжия с голям обсег, доставени от Вашингтон, за дълбоки удари на територията на Русия.

Вчера обаче редица медии съобщиха, че администрацията на Джо Байдън тайно е дала разрешение на Украйна да нанася удари по руска територия с помощта на оръжия, предоставени от САЩ. В момента са разрешени удари в близост до границите на Харковска област. 

По-рано днес стана ясно, че и Германия е дала подобно разрешение за атаки с нейно оръжие. 

Преди два дни The Moscow Times писа, че десет западни държави са дали съгласието си Украйна да обстрелва военни цели на руска територия. Те са Франция, Великобритания, Холандия, Полша, Швеция, Финландия, Чехия, Литва, Латвия и Естония.

Но отпускайки военна помощ, множество западни страни поставиха условие Украйна да използва предоставеното оръжие единствено и само на нейна територия, за да бъде избегната ескалация с Русия и да се предотврати прякото въвличане на съюзниците на Украйна в конфликта.

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, цитиран от Ройтерс, че употребата на западни оръжия за удари срещу руска територия е "въпрос на време".

"Мисля, че използването на каквото и да е оръжие, западно оръжие, на територията на Русия е въпрос на време. В противен случай не става дума само за мир", каза Зеленски по време на посещение в Стокхолм.

Той посочи, че Украйна е "получила съобщение от американската страна рано сутринта" днес, което означава "стъпка напред" в защитата на хората в селата по границата с Русия. Той не съобщи допълнителни подробности за водените разговори със САЩ. Само уточни, че все още не знае възможните ограничения, свързани с използването на дългоочакваните изтребители Ф-16, но обърна внимание на въпроса за справедливостта на обсъжданията, като заяви, че Украйна трябва да може да отвръща на руските удари.

Холандия и Дания бяха първите, които обявиха, че ще предоставят F-16 на Украйна и дадоха разрешение за нанасяне на удари по военни цели в Русия. 

    Даниела Добрева

    Даниела Добрева е журналист в OFFNews от 2019 г. Кариерата си започва преди повече от 30 г. Работила е на различни позиции в националните вестници "Новинар", "Монитор" и "Сега".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    405

    4

    Telluris Malus

    01.06 2024 в 11:18

    До edin slep:
    Коня не е, обаче Димон се е изказал.

    145

    3

    Джендо Джедев

    01.06 2024 в 00:16

    Удряйте навсякъде, бе, какво ги жалите тия орки? Чунким те жалят някого?

    11978

    2

    edin slep

    31.05 2024 в 22:20

    Тези лоши американци бе ... Коня днес плашил ли е с ядрено оръжие?

    300

    1

    демотиватор

    31.05 2024 в 22:00

    Най-сетне! Това ще да има скоро положителни последствия на фронта, очаквам! (ジ) ✊

     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх