Въпреки примирието: Сблъсъци между IDF и Хамас в Газа, удари по Хизбула в Ливан

Александра Маркарян 22 ноември 2023 в 12:20 1262 0

Израелски войници по време на сухопътната операция в Ивицата Газа.

Снимка IDF

Израелски войници по време на сухопътната операция в Ивицата Газа, 22 ноември 2023 г.

Боевете в Газа между израелската армия и "Хамас" продължават въпреки постигнатото споразумение за примирие, което все още не е влязло в сила.

Тази сутрин изтребители на Израелските сили за отбрана нанесоха и удари по цели на "Хизбула" в Ливан.

Газа

Сухопътните сили на израелската армия (IDF/ЦАХАЛ) влязоха в нови сблъсъци с "Хамас" и нанесоха удари по инфраструктура на палестинската терористична групировка в Ивицата Газа. 

IDF обяви, че Седма бронирана бригада е нанесла няколко въздушни удара през нощта срещу обекти на "Хамас", от които войниците са били обстрелвани.

Войските на пехотната бригада "Гивати" са нахлули в Шейх Заид (близо до град Джабалия в Ивицата Газа) и са разрушили редица наблюдателни пунктове на "Хамас".

14-а бронирана бригада е атакувала района на Бейт Ханун (град в североизточния край на Ивицата Газа) и е открила оръжеен склад в къща.

Силите на 202-ри батальон на парашутната бригада са влезли в сблъсък с бойци на "Хамас" в северната част на Газа, като няколко от тях са убити, се казва в съобщението.

Според ЦАХАЛ бронираната бригада от резерва "Харел" е поразила инфраструктурата на тунелите на "Хамас" в северната част на Газа, откъдето преди няколко дни оперативните работници са открили огън по войниците. Общо израелските сили са разрушили 400 тунела на "Хамас" в Ивицата Газа, съобщи армията днес.

ЦАХАЛ съобщава, че 261-ва резервна бригада е идентифицирала сграда в северната част на Газа, в която е имало оперативни работници на "Хамас" и оръжия, и я е разрушила, като е убила намиращите се в нея.

Военноморските сили също са нанесли удари по обекти на "Хамас" по крайбрежието, включително жилищна сграда, от която снайперисти на "Хамас" са открили огън по сухопътните сили, твърди ЦАХАЛ.

Призив за евакуация

IDF отправи призив към цивилните в град Джабалия и Шеджая - квартал в град Газа, да се евакуират незабавно на юг.

Военните навлизат все по-навътре в крепостта на "Хамас" Джабалия и вероятно ще навлязат в Шеджая.

Армията също така съобщава, че днес ще има тактическа пауза в кварталите Jourat al-Lot и Batn al-Sameen на Хан Юнис.

Евакуация започна и в най-голямата болница в Газа - "Ал Шифа", в която израелските сили откриха команден център на "Хамас", където първоначално са били отведени израелските заложници и под която има тунели на терористичната организация. Евакуацията на последните останали там пациенти се извършва от Палестинския червен полумесец, съобщиха оттам.

За целта на място пристигнаха 14 линейки.

Евакуацията се координира от ООН и "Лекари без граници".

Израел настоява за евакуацията на пациентите от седмици.

Според палестинските здравни власти в лечебното заведение са останали 250 пациенти. Освен тях там са и 400 души, останали без подслон.

Ливан

Израелските сили за отбрана съобщават също, че техни изтребители са нанесли удари по цели на терористичната организация "Хизбула" в Южен Ливан.

Обектите са включвали военен комплекс, в който са били събрани терористи, както и друга инфраструктура, принадлежаща на терористичната групировка, се казва в съобщението.

Ударите са на фона на многократните нападения на "Хизбула" и съюзническите палестински фракции срещу Северен Израел.

Западният бряг

Шестима палестинци са били убити при сблъсъци през нощта с израелската армия в град Тулкарем във втория палестински анклав в Израел - Западния бряг, съобщи палестинското здравно министерство. От израелска страна няма информация за същото.

Напрежението в Западния бряг нараства, откакто "Хамас" нападна Южен Израел на 7 октомври и започна войната в Ивицата Газа.

IDF съобщи, че от началото на войната войските им са арестували около 1 850 издирвани палестинци в Западния бряг, включително над 1 100 свързани с "Хамас".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!