Украинският посланик у нас не изключи война с Русия, но се надява проблемът да се реши по дипломатичен път

Според Виталий Москаленко само президентът Владимир Путин знае дали ще има инвазия. Сателитни снимки показват военни маневри на границата на Беларус с Украйна

OFFNews 06 февруари 2022 в 19:11 2000 1

Украинският посланик у нас Виталий Москаленко не изключи война с Русия. В момента ситуацията в Украйна е изключително сложна, тъжна и тревожна, каза той пред бТВ и припомни, че през февруари се навършват 8 г. от окупацията на Крим.

"Конфликтът между Русия и Украйна е война, която продължава досега. Сегашната ситуация е възможно да прерасне в реални военни действия и да нахлуят руски войски на територията на Украйна", посочи Москаленко.

И уточни, че само руският президент Владимир Путин знае дали ще има инвазия. Според дипломата Москва цели реванш за загубата си в Студената война

"Много от европейските страни зависят от руската газ, включително и България. Газовият елемент Русия го използва като елемент за изнудване, за рушвет и оръжие, с помощта на което тя иска да постигне определени политически цели", бе категоричен Москаленко.

"Украйна беше принудена да се подготви за война и е готова за такава. Получаваме сериозна помощ от страна на ЕС, САЩ – и във финансово отношение, и във военнотехническо отношение", допълни посланикът.

Москаленко разказа, че известният боксьор Владимир Кличко се е записал в народното опълчение. Все пак дипломатът не изключи проблемът да се реши и по дипломатически път. А Украйна не се отказва от членство в НАТО. 

Междувременно френският президент Еманюел Макрон заяви, че е невъзможно да се нормализира международната обстановка без диалог с Русия в интервю пред седмичника Le Journal du Dimanche в навечерието на посещението си в Москва. В коментар за ситуацията в Украйна Макрон подчерта, че "сега е необходимо да се намали напрежението чрез диалог, за да се избегне въоръжен конфликт". 

Сателитни снимки на частна американска компания, публикувани днес, пък показват подробности от военни маневри на границата на Беларус с Украйна в навечерието на съвместни военни учения, обявени от Москва и Минск, които НАТО нарече най-голямото военно разполагане в Беларус от Студената война насам, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Русия и Беларус казаха, че в периода 10-20 февруари ще проведат съвместните учения "Единна решимост 2022", целящи отработване на отблъскване на атака по южните граници на тяхната съюзна държава. Русия даде някои подробности за ракети и бойни самолети, които изпраща за участие.

Новото военно разполагане и планираните учения стават в момент, когато напрежението между Русия и Запада е високо заради руското струпване на войски близо до границата с Украйна.

Западни държави обвиниха Русия, че се готви да нахлуе в Украйна, а Москва отрича да има такива планове.

Снимките от базираната в САЩ "Максар текнолъджис" (Maxar Technologies) показват, че военни части, въоръжени с ракети, реактивни системи за залпова стрелба, както и щурмови самолети, са били разположени на три места в Беларус, близо до границата с Украйна.
"Максар текнолъджис" съобщи, че е направила снимките на военно оборудване на 4 февруари край Елск, Речица и Лунинец. Всички локации са на около 50 километра от украинската граница.

Сателитни снимки показаха идентифицираните от "Максар" 15 щурмови самолета Су-25 и система за противовъздушна отбрана С-400 на летище Лунинец, както и ракети СС-26 "Искандер" и залпови ракетни установки край Елск.

Руското министерство на отбраната каза вчера, че е изпратило системи С-400 и бойни самолети Су-25 за участие в ученията.
В четвъртък, преди започването им, руският военен министър Сергей Шойгу посети полигон в Западна Беларус.

Миналата седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг нарече руските маневри в Беларус най-голямото разполагане на руски военни в района от Студената война насам и добави, че част от ученията са ракети "Искандер", способни да носят ядрени бойни глави.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

1

Bace7

07.02 2022 в 07:11

Около украинското посолство на ул.Боряна цари теперлив страх, ако някаква кола спре да си настрои навигатора, една дебела тетка в униформа търчи и ръкомаха, докато звъни по телефона да вдига антитерористите :) Хохлите такъв бой ще отнесат скоро в Донбас, че ще има да заекват с години после.
 
X

Подкастът на OFFNews