Трус в Харвард след терора на Хамас: Ключов благодетел на университета се оттегля след обвинение към Израел

Александра Маркарян 17 октомври 2023 в 17:32 11198 5

Harvard Kennedy School

Снимка https://www.hks.harvard.edu/

Harvard Kennedy School

Чудовищният терористичен акт срещу Израел на Хамас предизвика буря и в Харвардския университет, изходът от който към днешна дата е прекратяване на сътрудничеството и спиране на стипендиите на фондация „Уекснър“ след 35-годишно сътрудничество.

Предисторията

На 9 октомври – два дни след кървавите нападения на терористите – 35 студентски организации в престижния Харвардски университет в САЩ подписаха съвместно изявление, в което обвиниха Израел за терористичната организация на Хамас.

"Режимът на апартейд е единственият виновен - пишат организациите, сред които са Прогресивният еврейски съюз и клонът на правозащитната организация "Амнести" в учебното заведение. - Ние държим израелския режим изцяло отговорен за цялото разгръщащо се насилие."

Подписалите се, предимно мюсюлмански, северноафрикански и източноазиатски студентски групи, пишат в изявлението, че "израелското насилие структурира всеки аспект на палестинското съществуване в продължение на 75 години... Палестинците са принудени да живеят в състояние на смърт, както бавна, така и внезапна".

Те добавят: "Днешните събития не са се случили във вакуум. През последните две десетилетия милиони палестинци в Газа са принудени да живеят в затвор на открито".

Отговора на Израел – удари по контролираната от Хамас Ивица Газа с цел унищожението на нейна инфраструктура и способности – групата нарича „кланета“ срещу палестинското население в анклава.

„Призоваваме общността в Харвард да предприеме действия, за да спре продължаващото унищожение на палестинците... През следващите дни ще е необходима твърда позиция срещу колониалното отмъщение“, пишат 35-те.

Университетът

След публикуването на писмото Лесли Уекснър пише до университета с искане президентът му Клодин Гей да изясни позицията си относно зверствата, извършвани от Хамас, и относно писмото, написано от студентите. Следва неясен първоначален отговор.

"Нашият университет отхвърля омразата - омразата към евреите, омразата към мюсюлманите, омразата към която и да е група хора, основана на тяхната вяра, национален произход или който и да е аспект от тяхната идентичност", заяви президентът на университета Клодин Гей в първия си коментар по писмото.

В отговор фондация „Уекснър“ обяви, че прекратява финансовата си подкрепа за институцията след 35-годишно сътрудничество. Тя се позовава на "отсъствието на ясна морална позиция" на Харвард.

"Ние сме зашеметени и отвратени от унизителния провал на ръководството на Харвард да заеме ясна и недвусмислена позиция срещу варварските убийства на невинни израелски цивилни граждани от терористи миналата събота, в съботния и празничен ден - пише фондацията в писмо, подписано от семейство Уекснър, президента равин Б. Елка Абрахамсон и генералния директор Раанан Авитал. - При липсата на тази ясна морална позиция решихме, че Харвардското училище "Кенеди" и фондация "Уекснър" вече не са съвместими партньори."

Уекснър е сред най-изтъкнатите благодетели на Училището за управление "Кенеди" в Харвард и на негово име е кръстена сграда в кампуса.

Фондация "Уекснър" е американска, еврейска и ционистка фондация, която заедно с израелския орган за обществени услуги и Израелските отбранителни сили управлява две водещи програми за лидерство в Харвард.

Стипендията Wexner Israel Fellowship приема всяка година 10 израелски директори от публичния сектор, за да работят за придобиване на магистърска степен по публична администрация в Harvard Kennedy School в замяна на ангажимент да останат на държавна служба поне три години, както и програмата Wexner Senior Leaders, която предлага едномесечен курс по мениджмънт на 45 висши мениджъри годишно.

В изявление фондацията заяви, че продължава да бъде ангажирана с Държавата Израел и нейната държавна служба и ще я подкрепя чрез професионално обучение за ръководители и академични програми в други избрани институции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

5

6екеr4о

20.10 2023 в 11:44

Гадничко е, хем искат да папкат, да са на топло и най-вече да ползват всичките права и привилегии на демокрацията, хем я мразят...

Също като Копейкин!

1000

4

Зара

20.10 2023 в 11:12

Пропуснато е да се спомене, че след като десетки работодатели в САЩ са поискали списъка с имената на "протестиращите", за да не ги приемат на работа в техни фирми, те един по един започват да реват, че са били подведени. Горките "подведени"- повечето мюсюлмани, тук-таме азиатци (корейци, китайци). Да ги питаш, като толкоз мразят Америка (защото застава зад Израел, а и изобщо), защо се натискат да останат да работят там, след завършването им. ОК, няма да работят в големи, престижни американски компании, ще се върнат по държавите си и ще бъдат полезни там, нали? Част от тях са потомци на емигрирали в САЩ мюсюлмани, защо ли родителите им не са емигрирали към Русия- тя щеше да се отнесе с разбиране към техните протести.

1236

3

БотоксПутю

18.10 2023 в 10:54

И в Русия, и в Русия. В Магаданския университет.

3251

2

динозавър

17.10 2023 в 20:20

Да вървят да учат в Африка, арабските страни и Китай. Не им трябва Харвард.

345

1

Джендо Джедев

17.10 2023 в 17:52

Полезните идиоти са пропуснали да споменат, че и Сорос е виновен наравно с Израел. :D
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки