Тексас ''превзе'' част от границата между САЩ и Мексико. Какво се случи след това

Властите на щата блокираха достъпа на агентите на граничния патрул на САЩ

OFFNews 29 януари 2024 в 15:20 13331 14

Мигранти в Тексас

Снимка GettyImages

Мигранти пресичат Рио Гранде, докато преминават от Мексико в Съединените щати в Ийгъл Пас, Тексас.

Град Ийгъл Пас, Тексас, се превърна в епицентър на нарастваща вражда между Тексас и федералните власти на САЩ, а поводът е мигрантската криза и кой има юрисдикция над тази част от границата между САЩ и Мексико.

Няколко инцидента от последните дни засилиха конфликта между губернатора на Тексас и президентът на САЩ, които са яростни политически противници. Основната тема, по която спорят, е как да се контролира нелегалната имиграция от Мексико. 

Щатските власти в Тексас смятат, че федералните граничари не охраняват добре границата и решиха да поемат контрола в свои ръце. 

Напрежението се засили на 10 януари, когато властите в Тексас блокираха достъпа на агентите на граничния патрул на САЩ от зона от 2,5 мили в Ийгъл Пас. Тази зона включва Шелби парк (градски парк на река Рио Гранде), съседно голф игрище и зона под мост, който федералните агенти използваха като чакалня за мигранти. Сега зоната е оградена с порти и бодлива тел, което пречи на достъпа до граничния патрул.

Националната гвардия на Тексас блокира граничния патрул да постави мобилно оборудване за наблюдение в Шелби Парк, според Робърт Данли, водещ полеви координатор за митническата и гранична защита на САЩ за района на Дел Рио.

На 12 януари, след като военни от Тексас "превзеха и обезопасиха Шелби парк", две деца и майка им се удавиха в близката част на Рио Гранде. Сега представители щатските и федералните представители взаимно се обвиняват, че са допринесли за обстоятелствата около трагедията.

Освен че националната гвардия, по разпореждане на губернатора Грег Абът, издигна заграждения по границата с Мексико, войниците отказаха достъп на федералните служители от граничния патрул. Правителството във Вашингтон казва, че това е незаконно, а губернаторът на щата настоява, че има право, като предлага свой прочит на Конституцията.

Хронологията на събитията

След издигнатите прегради на 10 януари, два дни по-късно, около 20:00 ч., Националният институт по миграция на Мексико научава за смъртта на две деца и жена в района на рампата за лодки до Шелби парк. 

Началник на граничния патрул от станцията на Ийгъл пас е бил информиран за случилото се. Националният институт по миграция на Мексико е съобщил на ръководителя на граничния патрул, че други двама мигранти са бедствали от американската страна на Рио Гранде, близо до рампата за лодки в Шелби парк.

Член на Националната гвардия на Тексас е казал на действащия началник на граничния патрул, че има нареждане да не допускат граничния патрул през портата или да не дават достъп на граничния патрул до Шелби парк.

След това началникът на граничния патрул е поискал да говори с ръководител на Националната гвардия на Тексас и отново да предаде информацията, че трима мигранти са се удавили по-рано вечерта, а други двама са бедствали от американската страна на Рио Гранде.

Твърди се, че щабният сержант от охраната е казал, че граничният патрул не е разрешен в района "дори при извънредни ситуации". Вместо това щабният сержант е изпратил тексаски гвардейци да разследват случая.

На следващия ден Националният институт по миграция на Мексико съобщава на сектор Дел Рио на граничния патрул, че седем мигранти – в две групи – са се опитали да прекосят Рио Гранде предната нощ.

Първата група включвала петима мигранти: майка и две деца, които се удавили, плюс двама мигранти, които били спасени от Националния институт по миграция на Мексико. 

Втората група мигранти включвала двама мъже, които стигнали до американската страна на реката. Тези двама мъже били спасени от мексиканските власти.

Също на 13 януари Тексас разрешава на граничния патрул достъп до рампата за лодки в района на Шелби парк, но с ограничения, като изискване на информация за всеки агент на граничния патрул, влизащ в района, и предлагане на ограничен достъп до агенцията. 

На 15 януари администрацията на Байдън подава жалба до Върховния съд, включваща подробности за удавянето на мигранти на 12 януари.

"Удавянето – както и спасяването на други двама мигранти от американската страна на Рио Гранде от мексиканските власти – подчертават, че Тексас продължава усилията си да упражнява пълен контрол върху границата и земята в района и да блокира достъпа на Гранична полиция до границата дори при извънредни обстоятелства", пишат от администрацията.

"Невъзможно е да се каже какво би могло да се случи, ако Граничният патрул е имал предишния си достъп до района – включително чрез своите камиони за наблюдение, които подпомагат наблюдението на района", пише генералният адвокат на САЩ Елизабет Прелогар в документацията на Върховния съд.

„Най-малкото обаче Граничният патрул щеше да има възможността да предприеме всички възможни стъпки, за да изпълни отговорностите си и да помогне на колегите си в мексиканското правителство при предприемането на спасителната мисия. Тексас направи това невъзможно".

Прелогар призова Върховния съд да се намеси.

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ определи 17 януари като краен срок, когато властите в Тексас трябва да прекратят блокадата си на Ийгъл пас и да позволят на федералните агенти да възобновят операциите в района. Ако Тексас не се съгласи да се съобрази до края на деня, въпросът ще бъде отнесен до Министерството на правосъдието за подходящи действия.

Но офисът на главния прокурор на Тексас Кен Пакстън заяви, че

"Тексас няма да се предаде".

В писмо от три страници до главния юрисконсулт на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ Пакстън отхвърля някои от твърденията на федералното правителство и ги определя като "фалшиви". Пакстън каза, че агентите на граничния патрул наистина имат достъп до Шелби Парк, за да реагират на спешни медицински случаи.

"Федералните агенти на портата дори нямаха лодка и не поискаха влизане поради някаква медицинска необходимост. Вместо това федералните агенти казаха на щабния сержант, че мексиканските служители вече са извадили трупове и че ситуацията е под контрол", се казва в писмото на Пакстън.

Също на 17 януари властите в Тексас започнаха да арестуват мигранти в Шелби парк и да ги обвиняват, че се преминали незаконно. Това са първите арести на мигранти в щата, откакто Тексас пое контрола над района една седмица по-рано.

На 22 януари Върховният съд гласува да се позволи на агентите на граничния патрул да премахнат бодливата тел, поставена от губернатора на Тексас.

Министерството на вътрешната сигурност приветства разпореждането на Върховния съд.

"Прилагането на имиграционния закон е федерална отговорност. Вместо да помогне за намаляване на незаконната миграция, щатът Тексас само затрудни персонала на първа линия да върши работата си и да наложи последствията съгласно закона“, казва говорител на Министерството на вътрешната сигурност.

"Можем да наложим нашите закони и да ги администрираме безопасно, хуманно и по организиран начин."

Но губернаторът на Тексас каза, че няма да отстъпи.

"Това не е приключило. Тексаската бодлива тел е ефективно възпиращо средство за незаконните пресичания, насърчавани от Байдън. Ще продължа да защитавам конституционните правомощия на Тексас за осигуряване на границата и предотвратяване на администратора на Байдън да унищожи нашата собственост", публикува губернаторът на Тексас Грег Абът в X.

Един ден след решението на Върховния съд Министерството на вътрешната сигурност на САЩ изпраща писмо до главния прокурор на Тексас, в което повтаря искането на федералното правителство държавните власти да отворят отново района на Шелби парк за агентите на граничния патрул.

Този път главният съветник на министерството цитира решението на Върховния съд, позволяващо на федералните власти да режат или премахват бодлива тел и твърди, че има законно право на достъп до спорни зони в Ийгъл Пас.

На 24 януари екип на Си Ен Ен в Ийгъл пас става свидетел как членове на Националната гвардия на Тексас инсталират още огради  и бодлива тел в района на Шелби Парк. Телът е държал мигрантите и граничния патрул извън района.

"Федералното правителство няма незабавни планове за масово премахване на бодливата тел в района на Ийгъл пас, освен ако ситуацията не се промени драстично или освен ако няма извънредна ситуация. Но след неотдавнашното решение на Върховния съд федералните правоприлагащи органи ще прережат или премахнат жицата, ако е необходимо, за да наложат имиграционните закони и в случай на спешни медицински случаи", каза източник от правоприлагащите органи, запознат с операциите.

Друг източник от правоприлагащите органи съобщава, че федералните агенти са готови да пробият оградата, за да окажат помощ на всяко лице в беда или ако по друг начин се счете за "оперативно необходимо".

Също в сряда губернаторът на Тексас излезе с изявление, в което обвинява Байдън, че не е изпълнил конституционното си задължение да защитава границите на нацията.

"Като прахосва долари на данъкоплатците, за да разкъса инфраструктурата за сигурност на границата на Тексас, президентът Байдън примами нелегалните имигранти далеч от 28-те законни входни точки по южната граница на този щат – мостове, където никой не се дави – и към опасните води на Рио Гранде".

26 януари беше вторият краен срок, определен от Министерството на вътрешната сигурност на САЩ за Тексас, за да се съгласи да отвори отново спорните части от района на Шелби парк за агенти на федералния граничен патрул.

"До 26 януари 2024 г., моля, потвърдете, че щатът ще предостави на американския граничен патрул достъпа, описан по-горе“, пише главният съветник на министерството Джонатан Е. Майер в писмо до Пакстън.

"Ако държавата откаже искания достъп частично, но не изцяло, моля, посочете какъв достъп възнамерявате да откажете."

Темата предизвиква силни емоции и редица политици се възползваха.

Председателят на Долната камара на парламента държа реч до граничния град в Тексас.

"Ясно е, че при президента Байдън Америка е постлала килим пред нелегалните имигранти, контрабандистите и картелите. Той е виновен за смъртната опасност за нашата национална сигурност и суверенитет”, заяви Онмайк Джонсън, председател на Камарата на представителите.

В тона му влязоха 25-има губернатори на щати - всички от Републиканската партия, които написаха писмо в подкрепа на действията на Грег Абът. В писмото действията на губернатора на Тексас са квалифицирани като "самоотбрана".

"Границата само на щата Тексас с Мексико е над 2000 километра. За ефективния контрол на имиграцията заграждането на един парк няма никакъв практически ефект. То е част от дълга поредица такива действия на губернатора на Тексас. От месеци той товари имигранти на автобуси и самолети и ги изпраща в градове с кметове от Демократическата партия",  заяви в ефира на Нова международният анализатор Мартин Табаков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

14

Johnny B Goode

29.01 2024 в 17:50

Комсомолчето, ти американците не ги мисли. Пука им на тях какво мислят за тях бедните БГ ватници.
Виж там мужиците как да освободиш.

-690

13

nms

29.01 2024 в 17:29

А каква е идеята на свободната миграция? Освен че обслужва корпоративни интереси като вкарва модерни роби да работят черна работа, изстрелва заплащането в посока дъното, създава кенефни дупки из градовете, дрогирани зомбита, безимотни, скок в уличните престъпления.Някой може ли да посочи поне една наистина положителна причина да си з@ебеш границите отворени?

2099

12

Mateevk

29.01 2024 в 16:25

А на радващите се на "предстоящото разпадане" на САЩ само да кажа, че забравят една малка подробност. И да дойде пак на власт Тръмп и каквито и бели да направи, ще е за 4 тодини, а не за четвърт и повече век. Просто така са го замислили и направили хора, по-умни от нас. Да му мислят тия, на които им предстоят минимум още два дълги мандата от същото! И нека не мерят с техния примитивен аршин всичко останало. Свободните хора има свободата да харесваме или не един или друг в Щатите, да сме съгласни или да не сме съгласни с неговите въгледи и действия. Свободнии сме да харесаме и някой различен от Путин в Русия. Докато путинофилите са обречени да харесват само Путин и рашизма. И за това са за съжаление.

2073

10

Johnny B Goode

29.01 2024 в 16:18

Комсомолчето, по скоро се надявай Йелоустоун да изригне. По-големи шансове има.
Мъка ватнишка....

2550

9

alfakentavur

29.01 2024 в 16:18

Ти си бил в Тексас и си ги питал?
Брей. Вместо в Мухонасранск. Или и там си бил?

За три дни ли ще затъне или за малко повече? :D :D :D :D :D

Хахахахахаха!!!! Хахахаха!

2550

7

alfakentavur

29.01 2024 в 16:12

Да нямаш предвид онзи, който каза на хората да пият белина против коронавируса?
На такива хора само празноглавите копейки вярват :D


Хахахахахахахаха!!!! Хахахахахахаха!!! Хахахахаха!
Хахахахахахаха!!! Хахахахахахахахахаха!
Ха!
Хахаха!!!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика