Сводка на войната, 23 февруари 2023 г.: Когато нищо не върви по план

Александър Леви и Катрин Гишар 23 февруари 2023 в 20:50 25522 4

Снимка

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

"Руската дипломация е мъртва", казва Андрей Козирев, първият външен министър на Русия
след края на СССР. Ръководител на дипломацията в първото правителство на Борис Елцин, Козирев, който сега живее в Съединените щати, смята, че войната на Владимир Путин е върнала страната "десетилетия назад" към епохата на сталинизма. "Само чуйте какво говори Лавров", казва той. "Това не е дипломация, а чиста пропаганда, насочена към руската общественост, като в същото време се опитва да подхвърля някой кокал за глозгане на противниците на сегашния екип на Белия дом в САЩ, на Републиканската партия и на крайната левица. Именно към тях се обръща руското външно министерство. И трябва да кажа, че това е доста ефикасно, но няма нищо общо с дипломацията.

А сега за хакнатите радиостанции. По няколко руски комерсиални радиостанции, главно в южната част на страната и в близост до украинската граница, се чуваха въздушни тревоги и призиви към хората да се приберат в убежища. Властите обвиниха за това "хакерска атака", без да уточнят дали е украинска или рускам и заявиха че сигналите не отговарят на действителността. Същото се случи и с радиостанция "Спутник", излъчваща в Крим, която внезапно излъчи призив от Кирил Буданов, ръководител на украинското военното разузнаване, обещаващ на жителите на окупирания полуостров, че "всички окупирани региони скоро ще се върнат у дома". "Чакайте ни, ние идваме", каза той.

"Когато нищо не тръгне по план". Във добре информирано разследване в обкръжението на руския президент "Файненшъл таймс" разказва как решението за нахлуване в Украйна е било взето от един изолиран и самотен Владимир Путин в Кремъл, понякога за изумление на близките му сътрудници и олигарсите, близки до властта. Никой, освен изключително тесен кръг от хора, не е знаел за плановете му за победоносен "блицкриг", последван от създаването на проруско правителство начело с Виктор Медведчук, подкрепяно от "другия Виктор" (Янукович). Днес Владимир Путин, все още заобиколен от неколцина ястреби, се опитва да извлече най-доброто от лошата ситуация: "Оказа се, че сме били напълно неподготвени. Армията ни е катастрофа. Индустрията ни е в безпорядък. Но е добре, че го установяваме сега, а не когато НАТО ни нападне", споделя той със свой близък.

Според руския разследващ уебсайт "Важни истории" Русия се опитва да замени украинските служители в атомната електроцентрала в Запорожие с руски инженери. Сайтът, който е успял да разговаря с един от украинските инженери, твърди, че на руските му колеги вече се предлага бонус от 8 000 рубли на ден (около 100 евро) към обичайната им заплата, ако се съгласят да дойдат да работят в централата. Според него няма много кандидати да работят в окупираните територии. В момента реакторите в окупираната от Русия Запорожка централа са спрени, но ситуацията около нея остава изключително нестабилна и опасна поради бомбардировките и прекъсването на водоснабдяването и електроснабдяването, въпреки присъствието на инспектори от Международната агенция за атомна енергия.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

4

Propaganda

24.02 2023 в 21:41

Съгласен съм с Darth - Украйна направи грешка на столетието, предавайки атомните си оръжия на орките.

Дори с една единствена ядрена глава щяха да подсигурят държавата си за генерации напред.

Просто кремълското лилипутче щеше да го е прекалено страх, дори от най-дълбокия си бункер, да даде команда за война срещу братята от Украйна!

-529

3

6екеr4о

24.02 2023 в 10:12

Уважаеми г-н Дарт,
понятието "братушки" е руско, използвано е за братята българи и има сериозен подигравателен/презрителен смисъл.
На мен по ми допада друг русизъм: блядове!
А иначе напълно сте прав за ядрения арсенал на Украйна, нямам идея как през 1993 г. от тяхното държавно ръководство е проявен нечуван политически наивитет по отношение на договореностите с педеРацията!?
И не само руската дипломация е мъртва, мъртви са шовинистичните идеи за Велика руССия, за панславянството и прочие измишльотини на Дугин и плеядата презряни пропагандатори преди него, а най-смешни са ми сърбетата, шопите в такива случаи казват: Колко и да се вратиш, гАзо все че ти е отзад!

1930

2

Муню

24.02 2023 в 09:10

В общо линии си прав, освен с последния ред относно мисленето. Те не мислят! Някои от тях може и да се опитват, но явно не им се отдава. А другите направи симулират!
Ноо всичко е по план, както баламосва тавариш ХитлероСталиПутин.

8053

1

DARTH VADER

23.02 2023 в 22:34

Украйна плаща с жива душа,за голямата грешка,която направи с предаването на ядрения си арсенал...

Братушките са измамили всеки,който им повярва!!!

Украинците са много смел и свободолюбив народ,ще спечелят войната,но историческите грешки имат своята цена...

Ако имаха ядрените си оръжия,ония скапаняци нямаше и да помислят да нахлуят...