Стремежът да избягаш от Афганистан е по-силен от страха от атентат на ''Ислямска държава''

OFFNews 26 август 2021 в 16:13 2196 0

Снимка Getty Images

Съединените щати и съюзническите сили призоваха хората да се отдалечат от летището в Кабул заради заплаха от терористична атака на екстремистите от „Ислямска държава“. Западните войски бързат да евакуират възможно най-много хора преди крайния срок за изтеглянето им - 31 август.

Натискът за ускоряване на евакуацията на хиляди чужденци и афганистанци, помагали на западните страни по време на 20-годишната война срещу талибаните, се засили, защото всички американски и съюзнически войски трябва да напуснат летището в Кабул следващата седмица. САЩ не отстъпиха от крайната дата за изтегляне.

Посолството на САЩ в Кабул посъветва гражданите да избягват да пътуват до летището и заяви, че тези, които вече са пред вратите му, трябва незабавно да напуснат, като се позовават на неуточнени „заплахи за сигурността“.

В подобен съвет Великобритания призова хората в района на летището „да се отдалечат на безопасно място“.

„Има продължаваща голяма заплаха от терористична атака“, се казва в изявление на британското външно министерство.

Австралия също призова своите граждани и притежатели на визи да напуснат района, като предупреди за "много голяма заплаха от терористична атака" на летището.

Предупрежденията дойдоха на фона на хаос в столицата Кабул и летището, където се извършва масирана въздушна евакуация на чуждестранни граждани и техните семейства, както и на афганистанци, откакто талибаните превзеха града на 15 август.

Докато западните войски на летището се опитват евакуацията да стане възможно най-бързо, талибаните охраняват периметъра навън, където са струпани хиляди хора.

Ахмедула Рафикзай, служител на афганистанската гражданска авиация, работещ на летището, заяви, че хората продължават да се тълпят около летището - въпреки предупрежденията за атака.

"За атентатор-самоубиец е много лесно да атакува коридорите, пълни с хора. Многократно са отправяни предупреждения", каза той пред Ройтерс.  "Но хората не искат да се преместят, тяхната решителност да напуснат тази страна е такава, че не се страхуват дори да умрат, всеки рискува живота си."

Дипломат от НАТО в Кабул заяви, че въпреки че талибаните отговарят за сигурността извън летището, заплахите от „Ислямска държава“ не могат да бъдат пренебрегнати.

Талибаните са врагове на афганистанския клон на „Ислямска държава“, известен като „Ислямска държава Хорасан“ (ISIS-K).

„Нашите пазачи също рискуват живота си на летището в Кабул, те също са изправени пред заплаха от страна на групировката „ Ислямска държава “, каза представител на талибаните.

За 11-те дни, откакто талибаните нахлуха в Кабул, Съединените щати и техните съюзници проведоха една от най-големите евакуации по въздух в историята, като изведоха повече от 88 000 души, включително 19 000 във вторник. Американската армия казва, че самолетите излитат на всеки 39 минути.

Талибаните насърчават афганистанците да останат, но същевременно заявяват, че на тези с разрешение за напускане все пак ще им бъде разрешено, когато търговските полети ще се възобновят след заминаването на чуждестранните войски.

С наближаването на двадесетата годишнина от атаките срещу САЩ на 11 септември 2001 г. говорителят на талибаните Забихула Муджахид заяви пред NBC News, че „няма доказателства“, че покойният лидер на групировката "Ал Кайда" Осама бин Ладен е отговорен за нападенията.

Подкрепяните от САЩ сили свалиха талибаните от власт седмици след тези атаки, тъй като ръководството им отказа да се подчини на исканията на САЩ да накара бин Ладен да напусне базата си в Афганистан.

"Няма доказателства дори след 20 години война ... Нямаше оправдание за тази война", каза Муджахид.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!