Стрелба в синагога в САЩ: 11 убити и 6 ранени (обновена в 23:30 ч)

Всички евреи трябва да умрат, крещял убиецът и стрелял по хората по време на съботното богослужение

OFFNews 27 октомври 2018 в 17:53 7038 2

Снимка Tim Lawson/KDKA

Стрелец влезе в пълна с хора синагога по време на богослужение в американския град Питсбърг в Пенсилвания и откри огън, съобщи полицията, цитирана от Би Би Си. Има жертви и ранени.

Няколко часа полицията не съобщаваше броя на загиналите и медиите съобщаваха различни данни - 4, 8, 10. Washington Post пръв написа, че те са 11, след което полицията потвърди. Към 23:20 ч. българско време стана ясно, че убитите наистина са 11 души.

Ранените са шестима, четирима от които са полицаи.

Всичко започва преди 10 ч. сутринта местно време, когато бял едър мъж с брада нахлува в синагогата "Дървото на живота" и започва да стреля и крещи "Всички евреи трябва да умрат!". Към 10 пристигат и линейки, и полиция и обсаждат синагогата с намиращия се в нея стрелец. Започва престрелка между него и полицията. Ранени са четирима полицаи, той също е прострелян и се предава. Откаран е в ареста.

Името му не се съобщава официално. Американски медии твърдят, че се казва Робърт Боуърс и че е на 46 години.

След стрелбата кадри в социалните медии показват тежко въоръжени полицаи, които обикалят квартала, населен предимно с евреи. Чрез туит полицията предупреждава хората да избягват района, а живеещите там да останат по домовете си и да не излизат. В това време тече претърсване и на синагогата.

Pam Panchak/Pittsburgh Post-Gazette/AP

На случилото се реагират не само полицаите и медицинските екипи, но и политици, и организации.

Непосредствено след стрелбата американският президент Доналд Тръмп пише в Туитър, че следи ситуацията и че вероятно има много жертви. Той също предупреждава хората в района да не излизат навън:

Час по-късно държавният глава уточнява, че "събитията в Питсбърг са много по-опустошителни, отколкото се смяташе първоначално".

Нападението коментира и министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху.

"Бях съкрушен и ужасен от смъртоносното нападение в синагогата в Питсбърг днес, казва той. Целият народ на Израел страда със семействата на загиналите. Стоим заедно с еврейската общност в Питсбърг, стоим заедно с американския народ", казва той във видео обръщение и нарича случилото се "ужасна антисемитска жестокост".

Всички заедно се молим за възстановяването на ранените, уверява Нетаняху.

Нападението в синагогата в Питсбърг е сляпа антисемитска омраза, осъжда го германският канцлер Ангела Меркел.

Организацията на евреите в България също изразява съпричастността си.

"Скърбим за жертвите на откритата стрелба в синагогата "Ец Хаим" в американския град Питсбърг, щата Пенсилвания. Покой за душите на загиналите и бързо възстановяване на ранените в това отвратително престъпление на омраза. Българската еврейска общност отправя своята пълна морална подкрепа и молитви към нашите сънародници в Питсбърг, които преживяха този ужас в шабатната сутрин", се казва в позицията ѝ, публикувана тази вечер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11730

1

Батко

27.10 2018 в 21:53

Съединените американски щати са в дълбока морална криза. Това е причинено от сектантския произход на държавността им - това не са истински християни, а лунатици. Идеята на предопределението не може да постави твърди принципи на поведението, но оправдава всяко поведение. Затова лунатици като Александър Урумов харесват американският евангелизъм, затова талибани като Виктор Костов защитават сектантът от Г. Оряховица, който стреля срещу баретите. От такива можете да очаквате да подклаждат напрежение и у нас. Но ние бива ли да сме толкоз търпими към религиозните талибани?