Ще въведе ли властта в Украйна извънредно положение?

OFFNews 27 януари 2014 в 18:00 3998 9

Снимка: Батьківщина
Снимка: Батьківщина

Українська правда

Част от дипломатите, намиращи се в Украйна, са уведомени за възможно въвеждане на извънредно положение. Това съобщава вестник „Украинская правда“, като се позовава на източник от „едно от посолствата“.

Според източника на изданието, вероятността от въвеждане на извънредно положение е много висока.

Междувременно от украинското МВР наричат провокация информациите за предупреждение на чуждестранните посолства относно въвеждането на извънредно положение в страната.

Това не отговаря на действителността. За нищо не сме информирали посолствата. Това е някаква провокация, заяви говорителят на МВР Евген Перебийнис пред „Радио Свобода“.

В същото време в понеделник сутринта министърът на външните работи Леонид Кожара е провел телефонни разговори с министъра на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, с министъра на външните работи на Швеция Карл Билд и с министъра на външните работи на Полша Радослав Сикорски.

В телефонните разговори Леонид Кожара е информирал за последното развитие на събитията в Украйна, за превземането на сградата на Министерство на правосъдието от радикално настроени сили, „което може да се отрази негативно върху провеждането на антикризисните преговори, а също така да усложни общата вътрешнополитическа ситуация в страната“.

Както е известно, по-рано министърът на правосъдието Елена Лукаш не изключи въвеждането на извънредно положение във връзка с това, че „Общо дело“ („Спільна Справа“), начело с Данилюк, превзе помещението на Министерството на правосъдието.

Лидерът на „Удар“ Виталий Кличко помоли активистите да освободят сградата на министерството, но те отказаха.

Съгласно закона извънредна ситуация в Украйна се въвежда с указ на президента, който трябва да бъде утвърден от Върховната Рада в течение на два дни от момента на обръщението на президента.

Преди въвеждането му президентът се обръща чрез средствата за масова информация или по друг начин към групата лица, към организациите, учрежденията, към организаторите или участниците в действията, които може да са повод за въвеждането на извънредно положение с искане да прекратят незаконните си действия в указан в обръщението срок и с предупреждение за възможност от въвеждане на извънредно положение.

Извънредно положение в Украйна може да бъде въведено за не повече от 30 денонощия и за не повече от 60 денонощия в отделни места в страната.

По време на извънредното положение не могат да бъдат прекратени правомощията на президента, парламента, правителството.

Извънредното положение предвижда:

- въвежда се специален режим за влизане и излизане, а също така ограничаване на свободата за предвижване на територията, в която е въведено извънредното положение;

- ограничава се движението на транспортни средства;

- засилва се охраната на обществения ред и на обектите, осигуряващи живота и дейността на населението и народното стопанство;

- забранява се провеждането на масови прояви, освен такива, които са определени от съда;

- забраняват се стачки;

- принудително се отчуждават или изземат имоти от юридически и физически лица;

- въвежда се вечерен час (забранява се пребиваването по улиците и други обществени места без специално издадени пропуски и разрешения за определен час от денонощието);

– забранява се подготовката и разпространението на информационни материали, които може да дестабилизират обстановката;

– регулира се работата на гражданските телевизионни и радиоцентрове, забранява се работата с любителски радиопредаватели и радиоустройства за лично и общо ползване;

– специални правила за ползване на връзки и предаване на информация в компютърните мрежи;

– нарушения на реда, определен от Конституцията и законите на Украйна, въпроси за забраната на дейността на политически партии, граждански организации в интересите на националната сигурност и гражданския ред, здравеопазването или защитата на правата и свободата на други хора. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!