Северна Корея изстреля 2 балистични ракети към Юга, 2022 г. без прецедент по брой изпитания

OFFNews 23 декември 2022 в 13:53 2878 2

На тази снимка, предоставена от Министерството на отбраната на Южна Корея, американски бомбардировач B-52, C-17 и изтребители F-35 на южнокорейските военновъздушни сили летят над Корейския полуостров по време на съвместно въздушно учение в Южна Корея, вто

Снимка БТА/АП

На тази снимка, предоставена от Министерството на отбраната на Южна Корея, американски бомбардировач B-52, C-17 и изтребители F-35 на южнокорейските военновъздушни сили летят над Корейския полуостров по време на съвместно въздушно учение в Южна Корея, вторник, 20 декември 2022 г. Вероятно в отговор на това Северна Корея изстреля две балистични ракети в петък.

Южнокорейската армия съобщи, че Северна Корея е изстреляла балистична ракета към източните ѝ води – предаде агенция Йонхап. Впоследствие АП съобщи, че ракетите са били две.

Южнокорейските военни твърдят, че те са били със среден обсег.

Поредната демонстрация от Севера става дни, след като военни самолети на САЩ и Южна Корея проведоха съвместни учения, които Северна Корея възприема като репетиция за нападение. Преди три дни край Корейския полуостров прелетяха американски бомбардировачи, способни да носят ядрено оръжие, както и усъвършенствани стелт изтребители.

Миналата неделя Пхенян изстреля две балистични ракети със среден обсег в същата посока.

Тази година Северна Корея проведе безпрецедентен брой ракетни изпитания, което някои експерти наричат „опит да укрепи оръжейния си потенциал и да окаже натиск върху съперниците си да направят отстъпки“, като например облекчаване на санкциите при бъдещи преговори, отбелязва АП.

Неотдавна Северът извърши и важни тестове, необходими за придобиването на първия му шпионски сателит и по-мобилна междуконтинентална балистична ракета, способна да достигне континенталната част на САЩ.

Южнокорейските военни установиха двете изстрелвания на ракети от района на столицата на Северна Корея около 16:32 ч. в петък. Япония потвърди едно от изстрелванията.

Първоначално не беше ясно точно какви ракети е изстреляла Северна Корея. Южнокорейските военни заявиха, че те са изминали съответно около 250 км и 350 км, преди да паднат във водите между Корейския полуостров и Япония.

Японският зам.-министър на отбраната Тоширо Ино заяви, че една от ракетите, засечена от Япония, е прелетяла до 300 км на максимална височина 50 км. Според него тя може да е показала "неправилна" траектория, което е възможна препратка към високоманеврената севернокорейска ракета KN-23, способна да носи ядрено оръжие, която е създадена по модела на руската ракета "Искандер".

Южнокорейските военни нарекоха изстрелването "тежка провокация", която вреди на международния мир. Те увериха, че Южна Корея ще бъде в готовност и ще следи отблизо движенията на Северна Корея в тясна координация със Съединените щати. Ино обвини Северна Корея, че повишава значително напрежението.

В последните американско-южнокорейски учения, които може би са предизвикали днешните изстрелвания, се включиха бомбардировачи B-52 с ядрен потенциал и американски изтребители F-22, оборудвани с най-модерните стелт технологии, и други модерни военни самолети от Южна Корея. Според Министерството на отбраната на Южна Корея тренировките са част от двустранно споразумение за засилване на ангажимента на САЩ да защитава азиатския си съюзник с всички налични военни възможности, включително ядрени.

Изтребителите F-22 трябваше да останат в Южна Корея за още съвместни учения с южнокорейските военновъздушни сили тази седмица, но американските самолети се върнаха в базата си в Япония поради метеорологичните условия, съобщиха южнокорейски представители на отбраната.

Въздушните учения се проведоха, след като Северна Корея съобщи, че в неделя е използвала стари ракети като ракети-носители за тестване на камери и други системи за разработване на първия ѝ военен разузнавателен сателит. Нейните държавни медии публикуваха снимки с ниска резолюция на южнокорейски градове, видени от космоса.

Южнокорейски експерти, цитирани от АП, прегледаха снимките и на база ниската им резолюция се усъмниха, че те са подходящи за целите на наблюдението. Смятат, че по-скоро изстрелванията вероятно са били прикритие за тестове на севернокорейската ракетна технология. Те казаха още, че изстреляните ракети са били със среден обсег.

Твърденията разгневиха Северна Корея, а влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен Ун отправи груби обиди към неидентифицираните южнокорейски експерти. Ким Йо Чен заяви, че няма причина да се използва скъпа камера с висока разделителна способност за тест.

Ким Йо Чен се подигра с предишната оценка на Южна Корея, че Северна Корея все още има да преодолява технологични пречки, за да се сдобие с функциониращи междуконтинентални балистични ракети, които могат да нанасят ядрени удари по територията на САЩ.

За да докаже, че Северна Корея разполага със способност за изстрелване на междуконтинентални балистични ракети, тя заяви, че Северна Корея може да извърши изстрелване на междуконтинентална балистична ракета със стандартна траектория, тъй като всички предишни изстрелвания на междуконтинентални балистични ракети на Севера са били извършвани под стръмен ъгъл, за да се избегнат съседните държави. Подобно изстрелване би могло рязко да разпали регионалната враждебност и да предизвика силен отговор от страна на САЩ, тъй като оръжието ще полети към Тихия океан.

Шпионски спътник и междуконтинентални балистични ракети с твърдо гориво са сред високотехнологичните оръжейни системи, които Ким Чен Ун обеща да въведе, за да се справи с това, което той нарича „враждебност на САЩ“. Други оръжейни системи, които той иска да набави, включват ракети с няколко бойни глави, ядрени ракети с подводно изстрелване, подводници с ядрен двигател и хиперзвукови ракети.

Миналата седмица Северна Корея тества "високомощен двигател с твърдо гориво", който според експертите ще бъде използван за ракета с твърдо гориво, която е по-трудно откриваема преди изстрелване, отколкото оръжията с течно гориво.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1655

2

ob1

23.12 2022 в 21:22

"Северна Корея тества "високомощен двигател с твърдо гориво"
Да се чете - буре с барут, което изхвърля нависоко съветски скрап. Мали, страх!

2099

1

Mateevk

23.12 2022 в 16:12

Колко интересно само! Риториката на Русия все повече прилича на тази на Северна Корея. Това е много показателно за посоката, в която се движи Русия.