Седем жертви при атака до синагога в Йерусалим

OFFNews 28 януари 2023 в 07:22 1674 9

палестинци

Снимка БТА/АП

Палестинци след атаката край синагога в Източен Йерусалим

Седем души, сред които 70-годишна жена, са били убити при атака близо до синагога в Източен Йерусалим снощи. Нападателят беше ликвидиран, съобщи израелската полиция, цитирана от световните агенции.

Атаката засилва опасенията от нови кръвопролития.

Нападателят открил стрелба близо до синагога в Неве Яков - населен с еврейски заселници квартал на анексирания от Израел Източен Йерусалим. Мъжът убил седем и ранил трима души, след което се опитал да избяга с кола, но бил застрелян от израелски полицаи, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Стрелецът бе идентифициран като 21-годишен палестинец, жител на Източен Йерусалим. По първоначални данни той е действал самостоятелно.

Никоя палестинска групировка не е поела отговорност за атаката. Ислямисткото движение Хамас, което контролира ивицата Газа, обаче определи нападението като отмъщение за операцията на израелската армия в бежанския лагер Дженин на окупирания Западен бряг на река Йордан в четвъртък, при която бяха убити девет палестинци.

В ивицата Газа и на Западния бряг хора празнуваха спонтанно, докато пред болница в Йерусалим се чуваха скандирания "Смърт за терористите!".

Израелският премиер Бенямин Нетаняху пристигна на мястото на атаката, придружен от министъра на вътрешната сигурност Итамар Бен-Гвир от крайната десница.

Това е едно от най-смъртоносните нападения срещу израелци през последните години, отбелязва Франс прес. То бе извършено навръх Международния ден в памет на жертвите на Холокоста и в контекста на нова ескалация на насилието между Израел и палестинците през последните 36 часа.

Атаката бе осъдена остро от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, Съединените щати, Русия, Франция, Великобритания, Германия, както и от Обединените арабски емирства, които установиха дипломатически отношения с Израел през 2020 г.

Президентът на САЩ Джо Байдън обсъди нападението с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Байдън обеща на Нетаняху "всички подходящи средства в подкрепа на правителството и народа на Израел през следващите дни", съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън осъди "най-строго ужасяващата терористична атака". "Ние поддържаме тесен контакт с нашите израелски партньори и потвърждаваме нашия непоколебим ангажимент към сигурността на Израел", каза той в изявление.

Днес Блинкън пристига в Египет - първа спирка от негова обиколка в региона на фона на ескалацията на насилието. След това държавният секретар на САЩ ще се срещне с израелския премиер в понеделник и с палестинския президент Махмуд Абас във вторник.

Обстановката в Близкия изток е много напрегната след поредица нападения миналата година, посочва ДПА. Израелската армия увеличи своите операции в окупираните палестински територии, при които често се стига до смъртоносни сблъсъци.

След акцията в Дженин палестинската автономна власт обяви, че прекратява своето сътрудничество с Израел в областта на сигурността. Тя е обявявала аналогични решения и преди, но не ги е изпълнявала, отбелязва ДПА.

Само от началото на януари са били убити 30 палестинци според оценки на АП. Миналата година броят им на Западния бряг и в Източен Йерусалим беше близо 150 - най-много от 2004 г. 30 души бяха убити при палестински атаки срещу израелци.

Израел установи контрол върху Западния бряг и Източен Йерусалим по време на Шестдневната война през 1967 г., припомня ДПА. Над 600 хиляди еврейски заселници живеят на окупираните територии, които палестинците искат за част от своя бъдеща държава със столица Източен Йерусалим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

9

Propaganda

29.01 2023 в 00:18

Израел има историческото и моралното право да изтрие от лицето на земята това квази съществувание наречено Палестина.

30 дни да се изнесат в братски мюсюлмански държави и да се приключва с тази ненужна драма. Доброволно до 30.

Арабите бяха бити, като маче у дирек 1 срещу 5.
Да си загащят полите, да го поемат дълбоко и да освободят седалката. Те са минало.


22547

6

dolivo

28.01 2023 в 14:08

Нормално е само евреин да знае на евреин номерата.

Хомосексуалните ти детски преживявания не ме вълнуват, да те подразня

22547

5

dolivo

28.01 2023 в 14:08

Нормално е само евреин да знае на евреин номерата.

Хомосексуалните ти детски преживявания не ме вълнуват, да те подразня

22547

3

dolivo

28.01 2023 в 13:23

Ми ние знаем от твоите постове, че си антисемит